Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sparkade FBI-chefen Comey vittnar om Donald Trump

På torsdagen vittnade den före detta FBI-chefen James Comey i senaten om mötet med president Donald Trump. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS
Juridikprofessorn Daniel C Richman vid Columbia Law School säger att det var han som läckte uppgifterna vidare till medierna. Foto: Columbia Law School

Sparkade FBI-chefen James Comey är säker på att den ryska regeringen lade sig i presidentvalet 2016.

Samtidigt kritiserar han Donald Trump för påståenden om ett fallerat FBI:

– Det är lögner, säger Comey.

Comey dokumenterade sina möten med Trump för att han var rädd att presidenten skulle ljuga om dem.

Och: Han gav uppgifter om Trump till en vän för att läcka dem till medierna – för att öka trycket på ryssutredningen med en särskild åklagare.

Juridikprofessorn Daniel Richman säger att det var han som läckte uppgifterna, uppger CNN.

På torsdagen vittnar den före detta FBI-chefen James Comey öppet i senaten om att Donald Trump pressat honom att lägga ner utredningen mot presidentens tidigare säkerhetsrådgivare, Michael Flynn.

Enligt källor till nyhetsbyrån AP bestrider Donald Trump Comeys uppgifter.

https://twitter.com/AP/status/872816259037093888

Innan Comey höll sitt vittnesmål reste han sig upp för att svära eden. Sen började han:

– Tack för att ni bjudit in mig hit för att vittna.

James Comey: Det är lögner

James Comey säger att han förvirrats gällande de påstådda orsakerna till att han sparkades, efter att Trump berättat för honom att han var omtyckt på posten, och efter att han själv sagt att han ville stanna kvar.

– Lagen kräver ingen anledning alls för att sparka en FBI-chef, men det har påståtts att FBI är i upplösning, och att myndigheten drivits dåligt. Det är lögner, helt enkelt, säger James Comey.

– Jag vill att det amerikanska folket ska veta att FBI är ärliga, starka och alltid självständiga. Till mina tidigare kolleger: Jag är så ledsen att jag inte hann ta avsked av er ordentligt. Jag kommer sakna er för resten av mitt liv. tack för att ni håller vakt, tack för allt ni gör för det här landet.

Comey: Inga tvivel om rysk inblandning

James Comey har inga tvivel om att Rysslands regering lade sig i det amerikanska valet, och han har inga tvivel på att Ryssland låg bakom hackandet mot Demokraterna. Vidare säger Comey att han är övertygad om att inga röster i det amerikanska valet påverkats.

På frågan om Trump pressat Comey att lägga ner ryssutredningen allt som allt säger Comey:

– Inte vad jag har förstått, nej.

Kan finnas brott i utredningen

James Comey menar att det kan finnas brott i utredningen, som inte har med ryssutredningen att göra.

– I vilket komplex situation som helst ... när man börjar vända på stenar, hittar man ibland saker som inte har med huvudutredningen att göra, men som är av brottslig natur.

– Om FBI får in trovärdig information, om att någon försöker påverka amerikansk politik för en annan makts räkning, är det något vi utreder, säger James Comey.

Comey dokumenterade sina möten med Trump

James Comey säger att han kände sig tvungen att skriva ner detaljer om sina möten med president Donald Trump, för att han kände att det kunde krävas i framtiden. Comey kände sig varken tvungen att göra det med George W Bush eller Barack Obama, säger han.

– Jag var ärligt talat orolig för att han skulle kunna ljuga om vårt möte, så jag kände att det var viktigt att dokumentera det, säger Comey och fortsätter:

– Jag visste att det skulle kunna komma en dag då jag behövde ett bevis på vad som hände, inte bara för att försvara mig själv, utan för att försvara FBI.

Comey säger att han bara pratade med Obama två gånger under tre år, men att han pratat med Trump nio gånger.

Försökte inte påverka

Donald Trump har frågat James Comey om han var under utredning av FBI, varpå Comey svarade att han inte var det.

– Bokstavligt talat var det sant, men det fanns oro om att det skulle vara missledande, eftersom utredningen skulle beröra valkampanjen, och ledaren för kampanjen var kandidaten.

Vidare säger Comey att Trump inte lade sig i utredningar genom att försöka påverka dem.

I senaten får James Comey frågan om Trump rakt ut, ordagrant, bad honom att lägga ner utredningen om Flynn. Nej, säger Comey, och pekar på att presidenten sa att han "hoppades" att så skulle bli fallet. Men:

– Det är USA:s president … han var ensam med mig. Jag tog det som att det var det han ville att jag skulle göra, säger Comey.

Comey läckte om Trump

Under utfrågningen i senaten berättade Comey också att han bad en vän att läcka anteckningar om Trump till medier. Han hoppades att en särskild åklagare skulle tillsättas i ryssutredningen, säger han.

På frågan varför han inte läckte uppgifterna själv svarar han att han redan var så gott som jagad av medierna, och att han var på väg att lämna sitt hem för att "gömma sig" med sin fru. Därför kände han att det vore som att:

– Mata fiskmåsar på stranden.

Juridikprofessorn Daniel C Richman vid Columbia Law School säger att det var han som läckte uppgifterna vidare till medierna. Foto: Columbia Law School

Juridikprofessorn Daniel C Richman vid Columbia Law School säger att det var han som läckte uppgifterna vidare till medierna. Det bekräftar han i ett mejl till CNN.

Comey: Putin är opportunist

Angående Rysslands inblandning och påverkan på det amerikanska presidentvalet säger James Comey:

– Det har pågått länge, det har ökat, och de kommer komma tillbaka.

– Det är inte en republikansk eller demokratisk sak, det är en amerikansk sak. De kommer försöka gå in i vilket parti som helst, och göra vad de kan, säger Comey och menar att Rysslands president Vladimir Putin varken är republikan eller demokrat utan opportunist.

 

https://twitter.com/DonaldJTrumpJr/status/872829135487475712

"Hoppas att du kan släppa detta"

Bland andra New York Times har tagit del av vittnesmålet, och publicerade det redan under onsdagen. 

Comey fick sparken

James Comey fick besked om att han fått sparken via tv. Samtidigt som han talade inför FBI-anställda i Los Angeles började nyheten dyka upp på tv-skärmar bakom honom, uppger New York Times. Comey ska ha skrattat och sagt att han tyckte det var ett ganska roligt skämt. Kort därefter levererades brevet om hans uppsägning till FBI:s huvudkontor i Washington.

I brevet skriver presidenten:

"Du är härmed avskedad och bortplockad från tjänsten, med omedelbar verkan."

 

Comey hade blivit inbjuden av Trump på middag. Där skulle Comey ge Trump en briefing om den pågående FBI-utredningen, som innehöll misstänkta kopplingar till Ryssland under valkampanjen. Där pressades Comey att lägga ner utredningen, säger den nu sparkade FBI-chefen själv.

– Jag hoppas att du kan släppa detta, och låta Flynn gå. Han är en bra man. Jag hoppas du kan släppa det här, ska Trump ha sagt enligt Comey.

Comey om mötet med Trump

"Presidenten och jag åt middag fredagen den 27 januari vid 18.30 i Green room i Vita huset. Han hade ringt mig vid lunch samma dag och bjudit in mig på middag samma kväll. Han sa att han skulle bjuda in hela min familj, men bestämde sig sen för att bara bjuda mig vid tillfället, men hela familjen nästa gång. Det var oklart när vi pratade, vilka mer som skulle vara med på middagen, men jag antog att det skulle vara fler.

Det visade sig att det bara var vi två, vi satte oss vid ett litet ovalt bord i mitten av rummet", skriver Comey inledningsvis.

 

"Förstod om jag ville hoppa av"

"Presidenten började fråga mig ifall jag ville jobba kvar som FBI-chef, vilket jag tyckte var märkligt eftersom han två gånger tidigare sagt, i tidigare konversationer, att han hoppades att jag skulle stanna, och jag försäkrade honom om att jag planerade det. Han sa att flera personer ville ha mitt jobb och att han, givet påhoppen jag fick förra året, förstod om jag ville hoppa av."

 

"Det oroade mig rejält"

"Mina instinkter sa mig att mötet på tu man hand var ett sätt att diskutera min position, och åtminstone till viss del få mig att be om mitt jobb och skapa en relation där jag var beroende av honom. Det oroade mig rejält, givet FBI:s traditionellt självständiga status", skriver James Comey vidare.

 

Comey till Trump: Jag är inte pålitlig

"Jag svarade att jag älskade mitt jobb och planerade att stanna kvar och fullfölja min tio år långa tjänstgöring som FBI-chef. Sen, eftersom jag blev illa till mods, la jag till att jag inte är 'pålitlig' på sättet politiker använder ordet, men att han alltid kan räkna med att jag säger sanningen till honom. Jag la till att jag inte står på någons sida politiskt."

 

Trump: Jag förväntar mig lojalitet

"En stund senare sa presidenten 'jag behöver lojalitet, jag förväntar mig lojalitet'. Jag rörde mig inte, sa inget och jag ändrade inte ansiktsuttryck på något sätt under den obekväma tystnaden som följde. Vi tittade helt enkelt på varandra. Sen fortsatte konversationen, men han återvände till ämnet framåt slutet av middagen."

 

Comey: Lämna mig inte ensam med Trump

Den före detta FBI-chefen James Comey kontaktade justitieminister Jeff Sessions dagen efter att Donald Trump bett honom att lägga ner utredningen mot Michael Flynn. Han utryckte då sitt obehag över att presidenten tagit kontakt direkt med honom, rapporterar New York Times.  

"Lämna mig inte ensam med honom igen", ska ha varit kärnan i Comeys budskap.

Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Turerna kring Michael Flynn

Mike Flynn var president Donald Trumps säkerhetsrådgivare i 24 dagar innan han tvingades avgå. Anledningen var att han vilselett vice president Mike Pence och flera andra när det gällde sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak.

Flynn ska även ha deltagit i ett möte med högt uppsatta turkiska politiker där man diskuterat en utlämning av Fethullah Gülen, den man Turkiet beskyller för den misslyckade militärkuppen i juli förra året.

Planen ska ha varit att genomföra utlämningen utan att gå via USA:s lagstiftade utlämningsprocess.

Trump: Sparkades på grund av mejlskandalen

Det var i början av maj som president Donald Trump sparkade dåvarande FBI-chefen James Comey. Som skäl uppgav Trump hans hanterig av Hillary Clintons mejlskandal under presidentvalskampanjen.

Enligt Donald Trump fick James Comey sparken på grund att han hanterade mejlskandalen kring Hillary Clinton så dåligt. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Men kritiker har hela tiden menat att den riktiga anledningen var FBI:s utredning av Trumpkampanjens Rysslandskontakter, en utredning Comey ledde.

Det har sedan dess ställts krav på att Donald Trump bör ställas inför riksrätt. Än har dock inte presidenten anklagats för något specifikt brott.

Riksrätt

Enligt den amerikanska konstitutionen kan en president avsättas efter att ha ställts inför riksrätt om han eller hon döms för "förräderi, mutor eller andra allvarliga brott eller förseelser".

Hur dessa brott eller förseelser ska bedömas avgörs i kongressen – att avsätta en president är en trestegsprocess. Först måste majoriteten av representanthuset rösta för riksrätt – det innebär att minst 25 republikaner måste rösta mot Donald Trump. I det andra steget skulle presidenten ställas inför rätta i senaten, inför chefsdomaren i USA:s högsta domstol – John G. Roberts Jr. För det tredje så måste senaten rösta för att fälla eller fria Trump. Två tredjedelar av senaten krävs för en fällande dom och för att presidenten ska kunna avsättas.