19-årige Kristoffer Andersson åtalas, misstänkt för mordet på Ida Johansson, 21, i Upplands Väsby. Foto: Olle Sporrong19-årige Kristoffer Andersson åtalas, misstänkt för mordet på Ida Johansson, 21, i Upplands Väsby. Foto: Olle Sporrong
19-årige Kristoffer Andersson åtalas, misstänkt för mordet på Ida Johansson, 21, i Upplands Väsby. Foto: Olle Sporrong
19-årige Kristoffer Andersson åtalas, misstänkt för mordet på Ida Johansson, 21, i Upplands Väsby. Foto: Privat/Facebook19-årige Kristoffer Andersson åtalas, misstänkt för mordet på Ida Johansson, 21, i Upplands Väsby. Foto: Privat/Facebook

19-årige Kristoffer Andersson åtalas, misstänkt för mordet på Ida Johansson, 21, i Upplands Väsby.

 Foto: Privat/Facebook
Ett omfattande sökarbete för att hitta mördaren inleddes efter mordet. Foto: Michaela HasanovicEtt omfattande sökarbete för att hitta mördaren inleddes efter mordet. Foto: Michaela Hasanovic
Ett omfattande sökarbete för att hitta mördaren inleddes efter mordet. Foto: Michaela Hasanovic
Åklagaren har tidigare berättat att han kommer att väcka åtal för fler brott än mord. Foto: Johan Jeppsson JeppssonÅklagaren har tidigare berättat att han kommer att väcka åtal för fler brott än mord. Foto: Johan Jeppsson Jeppsson
Åklagaren har tidigare berättat att han kommer att väcka åtal för fler brott än mord. Foto: Johan Jeppsson Jeppsson
Ida Johansson, 21, blev dödad i joggingspåret. Foto: PrivatIda Johansson, 21, blev dödad i joggingspåret. Foto: Privat
Ida Johansson, 21, blev dödad i joggingspåret. Foto: Privat

19-åringen åtalas för mordet på Ida, 21

Publicerad

Kristoffer Andersson, 19, har erkänt att han mördade Ida Johansson, 21, i Upplands Väsby.

Efteråt ska han ha tvättat av sig i en tunna i närheten.

– Han mådde inte bra när det här hände, säger Sofia Björksten, hans advokat.

Innan mordet ska han ha visat intresse för en annan kvinna i motionsspåret – och ha skickat en smiley till en väns mobiltelefon.

Enligt stämningsansökan som lämnats in till Attunda tingsrätt har Kristoffer Andersson överfallit Ida, 21, i syfte att utföra en brutal våldtäkt under kvällen den 5 augusti. Han åtalas för försök till grov våldtäkt, mord och brott mot griftefriden och erkänner enligt åtalet mord.

Kristoffer Andersson ska också ha sett sig om efter en annan kvinna i joggingspåret, innan han riktade in sig på Ida Johansson och följde efter henne. Det berättar ett av åklagarens vittnen.

Han ska ha brottat omkull, övermannat och satt sig grensle över Ida.

När hon gjorde motstånd, genom att riva, slita och slå omkring sig, ska Kristoffer Andersson ha berövat henne livet genom strypning.

Skickade en smiley

Vid 19.30 på mordkvällen så hade Kristoffer Andersson en sms-konversation med en kompis, som avslutades med att han skickade en smiley.

Han befann sig då i motionsspåret.

Cirka fem minuter senarer så avslutades plötsligt musikuppspelningen på Ida Johanssons Spotifykonto – då Kristoffer Andersson tros ha överfallit den unga kvinnan.

Någon halvtimme senare, när Kristoffer Andersson ska ha legat gömd i skogen, så tog han emot ett telefonsamtal från en anhörig som han besvarade utan att röja den fruktansvärda hemligheten.

Sedan ska han ha tagit sig till en tunna i området – i vilken han tvättade av sig.

Det som tidigare har talats om, att Kristoffer Andersson ska ha lämnat en så kallad "signatur", tycks röra sig om att han ska ha stoppat trädgrenar i hennes mun.

– Det är en självklarhet att det är ett brott mot griftefriden, säger Expressens rättsexpert, före detta överåklagare Sven-Erik Alhem.

Kristoffer Anderssons advokat, Sofia Björksten:

– Han erkänner mord och att han har berövat henne livet men sedan kommer den formella inställningen och den är att han erkänner dråp, säger Sofia Björksten, Kristoffer Anderssons advokat.

Det är väldigt mörka detaljer som framgår när man läser stämningsansökan, hur har det blivit så här?

– Det är inget jag kan svara på just nu.

Vad har han lämnat för förklaring?

– Det har inte funnits någon kontakt mellan honom och flickan sedan tidigare. Det här var inget som var planerat och han mådde naturligtvis inte bra psykiskt. Det som hände, det hände i stunden, och när han inte mådde bra och det kom att drabba henne, säger Sofia Björksten.

Det framkommer i stämningsansökan att han följde efter en annan kvinna innan Ida Johansson...

– Det är inget som jag kan kommentera.

Men det fanns ett sexuellt motiv hos din klient?

– Han förnekar brottet försök till grov våldtäkt och det har inte funnits någon avsikt, när det här sker, som haft med det sexuella att göra.

Varför överfaller han henne då?

– Det jag säger om det är att han erkänner att han har berövat henne livet.

Men varför gör han det?

– Det finns egentligen ingen rimlig förklaring. Han mår inte bra när det här händer.

Några minuter innan det här sker så har han en sms-konversation med en vän, som han avslutar med en smiley. Det låter ju inte som han har mått jättedåligt då?

– Vi har tagit del av hur utredningen ser ut. Jag vidhåller det jag har sagt, att han inte mådde bra när det här hände, säger Sofia Björksten.

Diskuterade mordet med familjen

Ida Johansson, 21, överfölls och mördades i ett motionsområde i Runby i Upplands Väsby på kvällen den 5 augusti i år.

Dagen efter det misstänkta mordet åkte han på resa till Göteborg med sin familj. Då pratade de om "det hemska" som hänt i Upplands Väsby, uppger Kristoffer Andersson själv i den rättspsykiatriska undersökning som genomförts av mannen. I utredningen framgår det att 19-åringen uppfattade sig själv som psykiskt frisk – med undantag för de tillfällen han blev "höggradigt aggressivt uppladdad", som det framgår i utredningen. Då ansåg han sig vara psykiskt sjuk. Under utredningen framgår det också att han varit ångerfull – och ville få gärningen ogjord.

Undersökningen visade att han lider av en psykisk störning – men inte så allvarlig att han inte kan dömas till fängelse.

– Den här slutsatsen kommer sannolikt att ifrågasättas av försvaret. Det är väl inte helt osannolikt, har åklagare Robert Näppi tidigare sagt.

Enligt advokaten Sofia Björksten så kan det komma att ske en överprövning av beslutet.

– Det tar vi ställning till inom de närmsta dagarna, säger hon.

Lämnade signatur

Ett omfattande sökarbete för att hitta mördaren inleddes efter mordet.

700 personer topsades på DNA i jakten. En månad senare, i september, hade polisen hittat till den misstänkte.

Kristoffer Andersson greps efter DNA-träff. Han erkände också brottet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag