Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här väljs Nyamko Sabuni som partiledare för Liberalerna

Nyamko Sabuni.
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund och Nyamko Sabuni.
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
”Tack för att jag har fått vara er partiledare”, säger Liberalernas avgående partiledare Jan Björklund.
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni.
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni.
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni.
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas avgpende partiledare Jan Björklund och nyvalda partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Liberalerna har utsett sin nya partiledare: 50-åriga Nyamko Sabuni. 

Hon blir därmed den första afrosvenska kvinnan att styra ett parti i Sverige. 

– Vi har många barn där ute som ser ut som jag som kanske ännu inte har kunnat föreställa sig att en afrosvensk kan bli partiledare. Nu ser de att det är möjligt, säger hon. 

Samtidigt står hon nu inför utmaningen att ena ett splittrat parti. Redan har flera medlemmar valt att lämna efter många år av medlemskap. 

– Jag önskar bygga ett lag som tillsammans kan jobba framåt, säger Sabuni.  

Under fredagen samlades Liberalerna för det historiska landsmötet på Södermalm i Stockholm – upprinnelsen på flera turbulenta veckor av hårda utspel och medlemmar som lämnat i protest. 

Efter tolv år som partiledare klev nu Jan Björklund av sin post och en ny efterträdare skulle utses. 

Med bara dagar kvar till landsmötet meddelade först Johan Pehrson – därefter Erik Ullenhag – att de drar sig ur partiledarstriden. 19 av 21 länsförbund hade nominerat Nyamko Sabuni till partiledarposten. Ullenhag fick bara två nomineringar. Pehrson inga. 

På landsmötet blev därför valberedningens besked ingen större chock: 

– Nyamko Sabuni har förmågan att samla och ena vårt parti, sa Olle Schmidt, ordförande för valberedningen, från talarstolen. 

Till tonerna av den svenska DJ:n Otto Knows partylåt ”Million voices” steg den nytillträdda L-ledaren, klädd i en vit klänning, upp på scenen. 

– Jag hoppas att jag har ert förtroende, och att ni alla sluter upp bakom mig. Och att vi tillsammans jobbar för större framgångar, sa Nyamko Sabuni, och möttes av stående ovationer och jubel. 

Ullenhag: ”Ena vårt parti”

Förhoppningen om ett enat parti. En underton som följde landsmötet igenom. 

I sitt tal tackade Erik Ullenhag sin före detta motståndare för en spännande resa runtom i Sverige där de hade kunnat diskutera politik. Han uppmanade även partiet att nu hjälpa Sabuni och ledningen.

– Jag har ett medskick att skicka med till detta parti: Tala väl om varandra. Ena vårt parti, sa han. 

Flera i publiken var märkbart rörda av Ullenhags tal. ”Jag ville gråta”, sa en ung partimedlem till en annan strax efter landsmötet. 

Valet mellan Sabuni och Ullenhag – som fört olika politiska linjer främst när det kommer till integration – har splittrat Liberalerna. Flera tunga namn inom partiet har lämnat partiet efter att det stod klart att Sabuni skulle ta över Björklunds post. 

Bland annat Linnéa Darell, 73, som varit L-medlem i 35 år, valde att gå ur partistyrelsen efter att Ullenhag gett sitt besked om att han drog sig ur partiledarstriden. Också den tidigare riksdagsledamoten Kerstin Heinemann lämnade Liberalerna efter 53 års medlemskap. 

– Det är nog ett av svåraste beslut jag tagit. Men jag kan inte leva med att mitt parti förändras från socialliberal riktning till något ovisst på högerkanten. Det strider mot hela min liberala syn, sa hon då till Expressen. 

Sabuni: ”Vinna valet 2022”

Under eftermiddagen bekräftade Nyamko Sabuni uppgifterna om att Johan Pehrson blir ny ordförande för riksdagsgruppen. Även Juno Blom, riksdagsledamot och L-medlem sedan två år, utsågs till ny partisekreterare och Christer Hallerby, före detta statssekreterare till Sabuni, blir stabschef och biträdande partisekreterare. 

– Vi ska ägna sommaren åt att diskutera hur vi bäst går vidare tillsammans. Det är väldigt, väldigt roligt att stå här med Nyamko i dag, sa den före detta partiledarkandidaten Johan Pehrson under fredagens pressträff. 

Liberaler som förespråkat Nyamko Sabuni har lyft fram henne som någon som kan rädda partiets rekordlåga siffror. 

Hur? Genom att fokusera på partiet och på politiken, genom att kommunicera med medlemmar och genom att bygga upp ett lag, säger Sabuni till Expressen: 

– Opinionssiffror är ju bara opinionssiffror. Mitt fokus kommer inte vara på att vända opinionssiffror, mitt fokus kommer vara på att vinna valet 2022. 

Möjlighet för ny allians 

Tonläget under de senaste veckorna har stundtals varit hård. Men Nyamko Sabuni blickar framåt. 

– I valrörelser blir det alltid valfeber och då kan det bli lite högt tonläge, framför allt på sociala medier, säger hon. 

Januariöverenskommelsen mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet står fast – tills vidare. 

– Så länge regeringen levererar och alla håller sig till det som är överenskommet kommer vi att vara lojala mot avtalet, säger Sabuni. 

Men ett framtida samarbete kollegerna åt höger verkar inte som en omöjlighet. 

– Fram till 2018 ville hela partiet regera med alliansen. Den möjligheten tycker jag ska upprätthållas. Jag kommer att fortsätta att bygga goda relationer till forna allianskollegor och så ser vi hur kartan ser ut när vi kommer dit, säger Sabuni. 

Jan Björklund talar under landsmötet.
Foto: Expressen
Erik Ullenhag om förlusten i partiledarkampen: ”Lite tomt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.