Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

I dag upphöjs Anders Arborelius till kardinal

Anders Arborelius har utsetts till kardnial. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Påve Franciskus. Foto: RICCARDO DE LUCA / AP
Peterskyrkan i Rom där ceremonin kommer att hållas. Foto: PLINIO LEPRI / AP

Under onsdagen upphöjdes biskop Anders Arborelius, 67, till kardinal i den romersk-katolska kyrkan.

Han är den första svensken någonsin att ta plats i kardinalkollegiet. 

– Jag har märkt att man är väldigt intresserad av arbetet i ett land som är ett av det mest sekulariserade i världen, säger Anders Arborelius till Sveriges radio.

I slutet av maj gav påve Franciskus beskedet att han utsett fem nya kardinaler. De nya namnen var oväntade – alla fem var katolska präster i länder där kyrkan är liten, eller där katoliker är förföljda.

 

LÄS MER: Anders Arborelius förste svensk att utses till kardinal

 

Klockan fyra på onsdagseftermiddag upphöjdes svenske Anders Arborelius, 67, officiellt till kardinal under en ceremoni i Peterskyrkan i Rom. Han är nu den första svensk som någonsin tilldelats titeln.

Inför en fullsatt kyrka talade påve Franciskus när han bad den inledande bönen och därmed öppnade ceremonin. De blivande kardinalerna satt klädda i röda kaftaner. Därefter berättade påven vilka de blivande kardinalerna är, vad de heter och från vilket land de kommer.

Förutom Anders Arborelius upphöjdes fyra andra till kardinaler: Jean Zerbo, ärkebiskopen av Bamako i Mali, Juan José Omella y Omella, ärkebiskopen av Barcelona, Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun – den apostoliske vikarien för Paksé i Laos samt Gregorio Rosa Chávez, hjälpbiskopen i ärkestiftet San Salvador i El Salvador.

Därefter bad kardinalerna trosbekännelsen och avlade sina löften, tilldelades den speciella röda hatten kallad biretta, samt en ring.

Mot slutet av ceremonin omfamnades de nya kardinalerna av de andra kardinalerna.

Första svenska kardinalen någonsin

Anders Arborelius berättar för P1 Morgon att det finns ett intresse för Sverige inom den katolska världen.

– Jag har märkt från andra delar av den katolska världen att man är väldigt intresserad av arbetet i ett land som är ett av det mest sekulariserade i världen. Då kan man ge lite information om hur det är att leva som en liten minoritet, men som ändå har en hoppfull och optimistisk syn på att det går att leva som Kristi lärljung även i en sådan miljö, säger Anders Arborelius till Sveriges radio. 

En av årets sommarpratare 

Han menar att utnämnas till sommarvärd i P1 är ett bevis på att det finns ett intresse för den katolska världen även i Sverige.

– Att bli sommarvärd i radio hade man inte kunnat tänka sig. Sedan kan man också peka på att det finns saker i Sverige där Påven redan har ett stort intresse, till exempel flykting och migrationsfrågor, när det gäller kvinnans ställning i samhället, och andra frågor, även integrationsfrågan, säger Anders Arborelius till Sveriges radio.

 

LÄS MER: Här presenteras årets sommarvärdar 

 

KARDINAL

Kardinal är en titel i Romersk-katolska kyrkan för det näst högsta ämbetet efter påven. Kardinalatet är till skillnad från biskopsämbetet ingen vigning utan en värdighet. Kardinalerna utgör kardinalskollegiet och sammanträder efter påvens död i den valkorporation, konklaven, som har till uppgift att utse ny påve. Sedan Paulus VI äger endast de som ännu inte fyllt 80 år rösträtt.

Källa: Wikipedia

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!