Hanse Hansson med två av de vargar som sköts under lördagen. Foto: Michael Bengts
Hanse Hansson med två av de vargar som sköts under lördagen.  Foto: Michael Bengts

I dag startade vargjakten

Publicerad
Uppdaterad
Det dröjde bara några timmar innan de första skotten avlossades i den första licensjakt på varg i Sverige sedan 1960-talet.
I Dalarna stoppades vargjakten vid 14-tiden, eftersom länets kvot på nio djur eventuellt redan kan vara fylld.
Sex vargar hade då dödats av jägare och skott hade avlossats mot ytterligare fyra djur, som jaktlagen nu söker efter.
Därmed får ingen vargjakt bedrivas i Dalarna innan länsstyrelsen tagit beslut om att starta jakten igen, meddelar länsstyrelsen på sin hemsida.
- Jag har hela tiden sagt att detta kommer att gå fort. Man har mobiliserat väldigt mycket folk och spårat vargarna så att man vet var de finns, säger Svenson till TT.

Sju i Värmland

Vid lunchtid hade sju vargar dödats i Värmland under jaktens första dag. I siffran ingår flera djur som först skadskjutits, eller missats helt, men kunde dödas senare.
Jakten inleddes en timma före soluppgången, det vill säga omkring klockan åtta. Nio vargar får skjutas i Värmland under jakten. Nu återstår alltså bara två.
Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, är förvånad att det gått så fort.
- Jag trodde det skulle vara svårare. Men det är nog optimala förhållanden. Det kom perfekt med nysnö i går igen, så att man skilja mellan spår som är olika gamla, säger Furuholm till TT.
- Det är bra för alla parter om jakten går snabbt, tillägger Furuholm.
Även i Örebro län dödades en varg redan under jaktens första timmar. Djuret sköts nära Gränsjön i Hällefors kommun redan strax före klockan nio på morgonen, rapporterar Sveriges Radio Örebro.
Vargen vid Gränsjön kan därmed ha varit den första som dödades under licensjakten.

Fördelat på län

Totalt får 27 vargar skjutas under jaktperioden, som pågår till och med 15 februari. Den länsvisa fördelningen är Värmland 9, Dalarna 9, Västra Götaland 3, Örebro län 3 och Gävleborg 3.
Syftet med jakten är att begränsa vargstammen till högst 210 individer, vilket är den nivå riksdagen beslutat om.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag