Sveriges anslutningsprotokoll till Nato underskrivet

Ukraina vädjar väst om fler vapen till kriget mot Ryssland
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Nato

Alla Natoländer har skrivit under Sveriges anslutningsprotokoll till Nato.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelar samtidigt att militäralliansen inleder ratificeringsprocessen för Sverige och Finland.

– Det är en historisk dag för Sverige, Finland och Nato. De kommer att bidra starkt till vår allians, säger Jens Stoltenberg vid en pressträff.

Utrikesminister Ann Linde (S) och hennes finländske kollega Pekka Haavisto finns på plats i Bryssel för en presskonferens tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

I och med att samtliga 30 Natoländers ambassadörer nu skrivit under Sverige och Finlands anslutningsprotokoll till Nato har grannländerna fått status som ”blivande medlemmar” – invitees, på Natoengelska.

– Vi ser fram emot att jobba tillsammans med alliansen som en blivande medlem, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på pressträffen.

Utrikesminister Ann Linde kallade beskedet som ”historiskt”. 

– Att gå med i Nato är den bästa vägen för att hålla svenska folket säkra, säger hon.

Linde säger också att man kommer hedra avtalet med Turkiet.

Statsminister Magdalena Andersson säger vid en pressträff i Växjö att Sverige nu är ”betydligt säkrare än innan innan”. Hon tillägger också att det är en historisk tidpunkt för Sverige, skriver TT.

Inleder processen för att anta Sverige

Nu inleds den ratificieringsprocess då samtliga Natoländer ska godkänna anslutningen även på hemmaplan, i de olika parlamenten. Först när det är gjort, och anslutningsprotokollet arkiverats på rätt ställe i Washington, blir Sverige och Finland fullständiga medlemmar i militäralliansen.

Flera länder, inte minst i Norden och Baltikum, väntas närmast tävla om att bli först att ratificera de nya medlemskapen.

Kort efter pressträffen meddelade Estlands premiärminister Kaja Kallas att hon kallar till ett sammanträde i det estniska parlamentet för att påskynda ratificeringen.

”Som jag lovade Sanna Marin och Magdalena Andersson, ni har ingen större vän i Nato än Estland”, skriver hon på Twitter.

Samtidigt återstår frågan om hur Turkiet kommer att göra – trots den uppgörelse som nåddes vid Natotoppmötet i Madrid i förra veckan, då Turkiet lyfte sitt veto mot att inleda medlemskapsprocessen. Turkiet har dock tydligt uttalat att man vill se konkreta följder av de ordalydelser om kamp mot terrorism, vapenexport och utlämningar som länderna enades om i Madrid.

– De måste följa det här dokumentet. Gör de inte det kommer vi inte att ta in dem i Nato, säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu i en intervju med turkiska tv-kanalen NTV, enligt engelskspråkiga regeringsorganet Daily Sabah.

Även Turkiets parlament måste godkänna Sveriges och Finlands medlemskap.

Förvirringen efter Erdogans krav: ”Vilken av listorna?”

Magdalena Anderssons svar till turkiske president Erdogan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.