Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Kent Ekeroth petas från SD-listan

Kent Ekeroth under

Kent Ekeroth petas från riksdagen efter höstens val.

Det stod klart när Sverigedemokraterna under lördagen spikade sin riksdagslista – en lista utan den kontroversielle ledamoten.

Under debatten gick SD-ledningen till hårt angrepp mot Ekeroth:

– I mitt perspektiv är det ett problem med enskilda kandidater som ständigt gör uttalanden eller har ett leverne där jag i intervjuer får sitta och svara på vad de sagt och gjort, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

På lördagsförmiddagen avgjordes Kent Ekeroths framtid inom Sverigedemokraterna. Efter en drygt två och en halv timme lång debatt så röstade partiets valkonferens, som hålls på Elite Hotel Marina Tower i Nacka utanför Stockholm, för valberedningens förslag till riksdagslista.

På den listan så saknades riksdagsledamoten Kent Ekeroths namn, men också den tidigare partiledaren Mikael Jansson. Inför valkonferensen hade en alternativ lista - med bland andra Ekeroth och Jansson - lanserats. Den alternativa listan lyckades dock bara locka stöd från 52 ombud, medan 119 ombud gick på valberedningens förslag.


Ombudet Petter Nilsson från Västerbotten - som företrätt den alternativa listan - pekade på vad han såg som fördelar med Ekerothlistan från talarstolen. 

– Vi vill tillvarata erfarenhet och kompetens utan att offra kontinuitet, sa han och pekade på att Ekeroth är en stark debattör och att många av hans förslag inom rättspolitiken gått från att vara kontroversiella till att bli förslag som också andra partier för fram.


Angrepp mot Ekeroth

Partisekreteraren Richard Jomshof gick till angrepp mot den alternativa listan:

– Man kan inte vara företrädare för Sverigedemokraterna i riksdagen om man inte förstår följande: Det är ett lagspel. Man är en del av en större helhet. Det kräver ödmjukhet, socialt samspel.

Partiledaren Jimmie Åkesson kritiserade Ekerothlistan med en tydlig adressat:

– I mitt perspektiv är det ett problem med enskilda kandidater som ständigt gör uttalanden eller har ett leverne där jag i intervjuer får sitta och svara på vad de sagt och gjort, sa SD-ledaren.

Kent Ekeroth svarade på kritiken från Åkesson genom att säga att han nu lyssnat på synpunkterna och ändrat sitt leverne.

– Jag har övergått till att leva som en munk, sa Ekeroth om sin nya livsstil och tillade att han brukar titta på Netflix på kvällarna.

Kritik mot partiledningen

Björn Söder talade sig varm för listan med Kent Ekeroth:

– Kent Ekeroth är kanske den hårdast arbetande riksdagsledamoten som vi någonsin har haft.

Söder var också skarpt kritisk mot partiledningens hantering av riksdagslistan:

– Det verkar som om partiledningen inte verkar ha lyssnat på partiet, sa Söder och avslutade:

– När började vi låta våra motståndare bestämma hur vi ska agera?

Expressen har inför helgens valkonferens kunnat avslöja att Kent Ekeroth förberett ett liv efter riksdagen. Han har fixat boende och startat ett bolag i Ungern. I bolaget är också den förre partikamraten Erik Almqvist registrerad. 

Både Almqvist och Ekeroth medverkade i järnrörsskandalen som Expressen avslöjade hösten 2012. Efter det köpte SD ut Almqvist från riksdagen genom ett konsultavtal på nästan fyra miljoner kronor, inklusive moms. Almqvist flyttade till Budapest våren 2013, vilket Expressen också kunde avslöja.

– Det är ett kapitel som avslutas och nu påbörjas ett nytt kapitel. Det är inget evighetsjobb att sitta i riksdagen, säger Ekeroth efter att beslutet stod klart. 

Om chansen att den alternativa listan skulle gå igenom säger han: 

– Det är alltid svårt att gå emot partiledningen och Jimmie Åkesson, speciellt när han är så tydlig som han är. Med tanke på det stöd jag har i partiet tänkte jag att jag skulle ställa upp. 

Om framtiden säger han: 

– Jag kommer nog flytta från landet på grund av säkerhetssituationen. Även efter att jag lämnat riksdagen kvarstår hotbilden mot mig. 

Expressen har tidigare i veckan kunnat berätta hur SD-ledamoten Kent Ekeroth har skaffat boende och startat bolag i Ungerns huvudstad Budapest. 

– Jag har en del bra kontakter i Ungern, det är ett bra land som är på uppgång med bra politik. Det är rätt naturligt att omlokalisera dit tills hotbilden i Sverige har minskat något, säger Ekeroth. 

Ekeroths fallskärm

Expressen kunde tidigare under veckan berätta att Kent Ekeroth när han lämnar riksdagen  tillgång till en fallskärm från riksdagen på sammanlagt nästan en miljon kronor. Det är en ersättning som trappas ned om han får en annan sysselsättning. 

Riksdagsledamoten Mikael Jansson, som inte heller finns med på partiets lista i höstens val, var besviken efter omröstningen på valkonferensen.

– Jag kan personligen känna en besvikelse över att jag inte är med bland de 60 översta platserna. 

– Det som oroar mig mest är valberedningens metodik, att man inte haft nån diskussion med riksdagsledamöterna och bristfällig diskussion med distrikten och kanske till och med med partiledningen. Jag tycker att just för att kompetensförsörja utskotten i riksdagen så är det bra att ta tillvara på det kapital man har. Jag tycker inte att valberedningen gjorde ett bra jobb.

Vad ska göra efter höstens val?

– Jag är ganska blank nu. Jag får ta mig en funderare på det. Jag hade inte förberett mig på det här, säger Jansson.

Även Calle Johansson fanns med på den alternativa riksdagslistan som röstades ner. 

– Vi kan konstatera att valkonferensen oavsett har tagit ett bra beslut. det alternativa förslaget skilde sig på fyra poster. Jag är nöjd för att vi har ett starkt lag. 

Vad kommer du göra nu?

– Jag har sedan tidigare ett engagemang i kommunpolitiken som kommer bestå. Utöver det har jag ett vanligt jobb. Det är inte så mycket som förändras i stort.

Avhopp från listan

Under lördagsförmiddagens debatt hoppade en av riksdagskandidaterna - Linnea Bjuhr från Uppsala - av sin kandidatur. Avhoppet ledde till att valkonferensen röstade fram en lista med 59 namn. Resterande namn kommer att tillkomma senare.

Efter debatten om riksdagslistan höll Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, tal. 

– Jag tycker att det är jätteskönt att vi kan lägga den här processen med riksdagslistan bakom oss. I stället ska vi börja formera vår politik och sen ge oss ut i valrörelse för att få en annan politik och en annan regering, säger Mattias Karlsson efter talet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.