I dag kommer riksdagen att rösta om Peter Hultqvists framtid. Foto: MELI PETERSSON ELLAFII dag kommer riksdagen att rösta om Peter Hultqvists framtid. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
I dag kommer riksdagen att rösta om Peter Hultqvists framtid. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Annie Löff, Jan Björklund och Ebba Busch Thor. Foto: OLLE SPORRONGAnnie Löff, Jan Björklund och Ebba Busch Thor. Foto: OLLE SPORRONG
Annie Löff, Jan Björklund och Ebba Busch Thor. Foto: OLLE SPORRONG
Liberalernas Allan Widman gick emot partiet och röstade för ett misstroende. Foto: VILHELM STOKSTAD/TTLiberalernas Allan Widman gick emot partiet och röstade för ett misstroende. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT
Liberalernas Allan Widman gick emot partiet och röstade för ett misstroende. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT

Riksdagen röstade ner misstroendeförklaringen

Publicerad

Peter Hultqvist sitter kvar som försvarsminister.

Samtliga partier röstade som väntat angående misstroendet som riktats mot honom. Därmed föll förslaget. 

Liberalerna är splittrade i frågan – partiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman gick mot partilinjen och röstade för att avsätta Peter Hultqvist. 

– Självklart hade jag aviserat hur jag tänkte rösta, säger Allan Widman.

– Att de inte kunde komma överens och att vissa partier ville lägga ribban väldigt lågt när det gäller misstroende, säger Peter Hultqvist till TT.

På tisdagen klockan 13 skedde omröstning i riksdagen om det missförtroendevotum som riktats mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). 

Omröstningen slutade med 135 röster för, 137 röster mot och 58 nedlagda röster. För att avsätta Peter Hultqvist hade det krävts 175 röster för. Försvarsministern sitter alltså kvar.

Centern och Liberalerna backade

Under sommaren, efter att IT-skandalen vid Transportstyrelsen briserat, gick alliansen ut gemensamt med beskedet om att lämna ett missförtroendevotum mot försvarsministern.

 

https://twitter.com/Sverigesriksdag/status/910104443722616832

I förra veckan tog ärendet en tvär vändning då både Liberalerna och Centerpartiet backade i frågan. Utöver att det inte längre finns mandat för att fälla försvarsministern lyftes därmed frågan om alliansen fortfarande finns kvar. 

– Vi är fyra partier och vi gör olika bedömningar ibland, det påverkar inte möjligheterna att styra Sverige om vi skulle vinna val. Vinner vi valet bildar vi regering, sa Jan Björklund på presskonferensen som följde efter beskedet. 

Annie Lööf dementerade

Enligt Ekot var det Centerpartiets motstånd som omöjliggjorde en enad front, vilket även fick Liberalerna att backa. Enligt Ekot ska Centerpartiets plötsliga motstånd ha grundat sig i att det skulle kunna påverka konstitutionsutskottets granskning av hur Annie Lööf agerade som näringsminister i samband outsourcingen av Transportstyrelsens IT-verksamhet. 

– Jag tycker att det här är smutskastning i den högre skolan och jag tycker att det är mycket olyckligt. Min politiska kraft kommer inte att läggas på att gräla med mina allianskollegor i media, sade hon till Ekot om uppgifterna. 

Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna deklarerade inför omröstningen att de fortfarande fortfarande avsåg rösta bort Peter Hultqvist under tisdagens omröstning, trots att deras gemensamma mandat alltså inte räcker. 

 

https://twitter.com/hansrothenberg/status/910102410093264897

 – Trots att han tidigt hade information avstod Peter Hultqvist från att informera statsministern, inte ens i säkerhetspolitiska rådet. Ett så passivt förhållningssätt kan inte accepteras, argumenterade Moderaternas Jessica Polfjärd i riksdagens debatt på tisdagen när hon meddelade att Moderaterna avsåg att rösta för ett misstroende. 

SD: Finns tre möjliga förklaringar

SD:s Mattias Karlsson lämnade samma besked angående röstningen som Jessica Polfjärd.

– Det finns tre möjliga förklaringar till Peter Hultqvists agerande. Antingen har han misskött sina uppgifter, eller så är det säkerhetspolitiska rådet en bluff – en papperskonstruktion. 

– Den tredje förklaringen är att försvarsministern faktiskt informerat statsministern, men att han nu ljuger för att skydda Stefan Löfven. Samtliga alternativ landar i samma slutsats.

 

Jan Björklund, L, och kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed talar med moderaternas ekonomisk-politisk talesperson Ulf Kristersson under misstroendeomröstningen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Både Centerpartiet och Liberalerna meddelade senare att de skulle lägga ner sina röster.

– Den sakliga grund som fanns tidigare i sommar finns inte längre, sa Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson.

Dock gick Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman mot partilinjen och röstade för att avsätta Peter Hultqvist. 

Försvarsministern har inte lyckats se till att brottslighet inte förekommer, menar Widman.

– Han har under hela den tid han känt till att det pågått brottslig verksamhet inte agerat för att avbryta den. Det fanns möjlighet för honom att avbryta pågående brottslighet, men han gjorde inte det, säger Allan Widman.

Han hade aviserat inför tisdagens omröstning att han inte tänkte rösta enligt partilinjen, säger han till Expressen. 

Vad fick du för reaktion då?

– Det avser jag inte att kommentera.

Annie Lööf utesluter inte misstroende mot Stefan Löfven

Annie Lööf, Centerns partiledare, förklarade efter omröstningen att hon inte utesluter en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven framöver.

– Nu fortsätter det med KU:s granskning och det här kryper allt närmare  Stefan Löfven. Jag utesluter inte att använda misstroendeförklaring mot Löfven eller Peter Hultqvist, men då gäller det att ha på fötterna, säger Annie Lööf.

 

https://twitter.com/BuschEbba/status/910096475971100673

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor beklagar att hon inte fick allianskollegerna i Centern och Liberalerna med sig hela vägen.

– Det är klart att det är beklagligt att alliansen inte är enig när vi försatts i ett besvärligt läge och där vi behöver en förvarsminister som kan hantera en svår kris, säger Ebba Busch Thor.

Peter Hultqvist själv var inte på plats i riksdagen under omröstningen då han befinner sig på Gotland då han besöker försvarsmaktsövningen Aurora. 

– Det jag förutsätter och önskar nu är att vi kan ha ett bra diskussionsklimat mellan partierna som handlar om konkret politik. Vi har tre försvarsöverenskommelser och jag hoppas att vi kan bygga vidare på det, säger han efter omröstningen till TT.

TT: Att det nu fanns en splittring i frågan hos Alliansen, vad gör du för bedömning av det?

– Att de inte kunde komma överens och att vissa partier ville lägga ribban väldigt lågt när det gäller misstroende. Jag tycker det är viktigt att misstroendeinstrumentet används på ett felaktigt sätt. I mitt fall har det inte varit motiverat.

 

https://twitter.com/Expressen/status/910093224110419968

 

Så röstade partierna

Vänsterpartiet la ner sin röst  

Socialdemokraterna röstade mot misstroendeförklaring  

Miljöpartiet röstade mot misstroendeförklaring 

Liberalerna la ner sin röst 

Centerpartiet la ner sin röst 

Moderaterna röstade för missförtroende 

Kristdemokraterna röstade för misstroendeförklaring  

Sverigedemokraterna röstade för misstroendeförklaring 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag