Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

I dag presenteras Benny Fredriksson-utredningen

Kulturhuset Stadsteatern.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Ingela Lindh.
Foto: Stockholms stadshus

I december inleddes en utredning om arbetsförhållandena på Kulturhuset Stadsteatern. 

Ett 40-tal tidigare och nuvarande anställda hade då krävt teaterchefen Benny Fredrikssons avgång i ett upprop i Aftonbladet.

Tre dagar efter beskedet om hans död ska Stockholms stad nu presentera resultatet av utredningen.

I dag ska anställda på Kulturhuset Stadsteater informeras om resultatet av utredningen, som inleddes efter ett stort antal anklagelser mot Benny Fredrikssons hårda ledarstil.

Dagen efter att Aftonbladet i december publicerade ett upprop med vittnesmål från ett 40-tal tidigare och nuvarande anställda inledde Stockholms stad utredningen. Inledningsvis berättade stadsdirektör och vd för Stockholms stadshus, Ingela Lindh, att en rapport skulle vara klar samma månad.

Utredning om Benny Fredriksson presenteras i dag

Men externa utredare kopplades in, och processen drog ut på tiden. 

– Rapporten handhas helt och hållet av Stockholms stadshus, och vi har inget inflytande över när den ska läggas fram, sade Sture Carlsson, tillförordnad vd för Stadsteatern, till Expressen i söndags.


LÄS MER: Benny Fredriksson slutade som chef efter interna kritiken


Nu berättar Deniz Duvarci, vice ordförande och talesperson för Teaterförbundet avdelning 3, att resultatet om de kritiserade arbetsförhållandena ska presenteras i dag.

– Under tisdagen kommer de anställda att få information om vad man kommit fram till, men jag vet inte om det kommer att kommuniceras mer än så, säger Deniz Duvarci.

”Gränslöst mediedrev”

I går berättade Kulturhuset Stadsteatern i ett pressmeddelande, som godkänts av familjen, att Benny Fredriksson valde att avsluta sitt eget liv, 58 år gammal. Beskedet om hans bortgång kom i lördags.


LÄS MER: Helena Bergström: ”Enorm bestörtning och förtvivlan” 


Sture Carlsson säger i samma pressmeddelande att Fredriksson utsattes för ett ”gränslöst mediedrev”.

– Efter att under 16 års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi, säger Sture Carlsson.

Aftonbladet om sin granskning

Aftonbladets chefredaktör och vd Lena K Samuelsson säger att hon har ”stor respekt för den sorg, förtvivlan och vrede” som präglar Benny Fredrikssons bortgång.

– Jag och Aftonbladet försöker vara ödmjuka inför den kritik som nu framförs.

– När det gäller publiceringen handlar den av en granskning av en makthavare inom kultursfären och vi menar att den var relevant, underbyggd och en väl genomarbetad publicering som var riktig, säger Lena K Samuelsson.

”Familjen är förkrossad”

Benny Fredriksson var sedan 1989 gift med operasångerskan Anne Sofie von Otter. Hon skulle ha gjort tre konserter med Sydneys symfoniorkester, men har nu ställt in konserterna för att återvända hem till Sverige efter sin makes död, skriver Sydney Morning Herald. 

”Familjen är förkrossad av förlusten av sin älskade make, far och farfar och ber att deras privatliv respekteras”, skriver hustrun Anne Sofie von Otters manager i ett uttalande.


LÄS MER: Gunilla Brodrej: I teatersalongen var Benny Fredriksson allas bästa vän   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.