Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I dag presenterades Sveriges nya sedlar

Så här ser Sveriges nya sedlar ut. Det avslöjade Riksbanken på en pressträff på tisdagen.

Men det dröjer till hösten 2015 innan du får hålla Greta Garbo och Dag Hammarskjöld i handen.

Mannen bakom sedeldesignen är Göran Österlund, grafisk formgivare.

- Det känns omtumlande, säger han.

Vilken av de nya sedlarna är finast?

Är nya eller gamla sedlarna finast?

Sveriges nya sedlar

20 kronor

Astrid Lindgren

Småland

50 kronor

Evert Taube

Bohuslän

100 kronor

Greta Garbo

Stockholm

200 kronor

Ingmar Bergman

Gotland

500 kronor

Birgit Nilsson

Skåne

1000 kronor

Dag Hammarskjöld

Lappland

Det här är pengarna som vi kommer att handla med i framtiden. Selma Lagerlöf och Jennie Lind ersätts av kulturpersonligheter som Evert Taube, Astrid Lindgren och Birgit Nilsson. På sedlarnas baksida finns naturmotiv som är typiska för landskapen som de representerar.

Sverigeresa

Åtta konstnärer tävlade om att få designa sedlarna. Vinnaren blev Göran Österlund, som var inblandad i framställningen av den förra sedelserien för 30 år sedan. Hans bidrag heter "Kulturresan".

- Det är ett förslag på ny sedelserie som för våra sedlar in i 2000-talet via 1900-talets kulturpersonligheter. Tanken är att låta sedlarna ta oss på en resa från Öresundsbron i söder till Treriksröset i norr, säger han.

Först 2015 är de klara

De utvalda skisserna ska nu överlämnas till sedelmakarna. Hösten 2015 väntas de första sedlarna kunna handlas med. De nya myntens utseende presenteras senare i år och väntas komma i omlopp från 2016. Motivet kommer att vara Sveriges statschef.

Peter Egardt, juryns ordförande och ledamot i Riksbankens fullmäktige, är mycket nöjd över juryns val.

– Det har varit ett spännande arbete och diskussionens vågor har gått höga. Helhetsintrycket är en vacker och användarvänlig sedelserie som bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.