I dag presenterades Sveriges nya sedlar

Publicerad

Så här ser Sveriges nya sedlar ut. Det avslöjade Riksbanken på en pressträff på tisdagen.

Men det dröjer till hösten 2015 innan du får hålla Greta Garbo och Dag Hammarskjöld i handen.

Mannen bakom sedeldesignen är Göran Österlund, grafisk formgivare.

- Det känns omtumlande, säger han.

Det här är pengarna som vi kommer att handla med i framtiden. Selma Lagerlöf och Jennie Lind ersätts av kulturpersonligheter som Evert Taube, Astrid Lindgren och Birgit Nilsson. På sedlarnas baksida finns naturmotiv som är typiska för landskapen som de representerar.

Sverigeresa

Åtta konstnärer tävlade om att få designa sedlarna. Vinnaren blev Göran Österlund, som var inblandad i framställningen av den förra sedelserien för 30 år sedan. Hans bidrag heter "Kulturresan".

- Det är ett förslag på ny sedelserie som för våra sedlar in i 2000-talet via 1900-talets kulturpersonligheter. Tanken är att låta sedlarna ta oss på en resa från Öresundsbron i söder till Treriksröset i norr, säger han.

Först 2015 är de klara

De utvalda skisserna ska nu överlämnas till sedelmakarna. Hösten 2015 väntas de första sedlarna kunna handlas med. De nya myntens utseende presenteras senare i år och väntas komma i omlopp från 2016. Motivet kommer att vara Sveriges statschef.

Peter Egardt, juryns ordförande och ledamot i Riksbankens fullmäktige, är mycket nöjd över juryns val.

– Det har varit ett spännande arbete och diskussionens vågor har gått höga. Helhetsintrycket är en vacker och användarvänlig sedelserie som bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag