Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Shawn Fruchter högg ihjäl sin fru – döms till livstid

Rättsläkaren och utredaren om röda trådarna hos gärningsmän.
Shawn Fruchter mördade sin fru med 24 knivhugg.
Foto: Polisen
Den 34-åriga kvinnan mördades med 24 knivhugg i ett parkeringshus i Malmö den 13 april.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Den 34-åriga kvinnan hittades död i ett parkeringshus.

Hennes man Shawn Fruchter mördade henne med 24 knivhugg.

Han dömdes på torsdagen till livstids fängelse i Malmö tingsrätt.

– Vi får aldrig tillbaka vår älskade men domen fick oss att kunna hämta andan igen, säger kvinnans familj via sin advokat.

Den 34-åriga kvinnan mördades med 24 knivhugg i ett parkeringshus i Malmö den 13 april. Hennes 37-årige make Shawn Fruchter fanns kvar på platsen när polis, ambulans och räddningstjänst anlände. Han hade ringt en vän och med hjälp av denne larmat polisen.

Under rättegången, som avslutades 31 augusti, uttryckte Fruchter ånger över vad han gjort.

– Min fru var den mest perfekta person jag har mött. Inget hon har gjort kan motivera det jag gjorde, sa han då.

– Jag vill be hela Sverige om ursäkt. Jag svek ett land som tog emot mig.

Vid tiden för mordet var paret på väg att separera, på kvinnans initiativ.

Livstids och utvisning

Shawn Fruchter har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt utlåtandet har han inte lidit av någon allvarlig psykisk störning vare sig vid gärningstillfället eller vid tiden för undersökningen. 

Tingsrätten dömer honom för mord till livstids fängelse och utvisning – Fruchter är kanadensisk medborgare. Han ska även betala drygt 500 000 kronor i skadestånd till kvinnans anhöriga. 

– Mannens handlande har varit brutalt och så allvarligt att det ska bedömas som mord, säger rådmannen Helena Tjörnstrand i ett uttalande och fortsätter:

– Genom mannens uppgifter är det visat att det har stått klart för honom att det han gjorde skulle leda till döden för hustrun och att detta också har varit hans avsikt. Han har inte i något skede försökt mildra eller avhjälpa effekterna av sitt handlande.

Shawn Fruchter erkänner brott och invänder inte heller emot att handlingen rubriceras som mord. Däremot ville han och hans försvarare se ett lägre straff än åklagaren yrkat, bland annat med hänsyn till parets gemensamma barn.

Systern: ”Äg straffet”

Åklagare Pia Björnssons yrkande i tingsrätten var livstids fängelse, och även kvinnans familj har krävt den strängaste påföljden och sagt att ”det är det enda tänkbara”.

– Om vi ska kunna lägga det bakom oss, äg det, ta straffet, sa kvinnans syster i tingsrätten, riktat till mannen.

Pia Björnsson menade att Shawn Fruchter, trots uttrycken för ånger i rätten, agerat iskallt vid mordet. Han dröjde med att larma 112, påpekade hon i sin slutplädering.

– I stället försöker han komma in i kvinnans telefon. Det var tydligen viktigare. Efter 24 knivhugg, efter att ha satt en kniv i hennes strupe. Om han hade ångrat sig hade han fått panik långt innan kniven satt i strupen.

– Han ser livet rinna ur henne, men fortsätter ändå att sparka henne i huvudet. Det är oerhört hänsynslöst.

Familjen säger till Expressen, genom sin advokat Jenny Fugleberg, att de är nöjda med domen.

– Rättvisa har skipats. Vi får aldrig tillbaka vår älskade men domen fick oss att kunna hämta andan igen.

Expressens nyhetsapp ger dig alla nyheter – ladda ned den här 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.