I dag kan Sakineh avrättas

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK. Sakineh Mohammadi Ashtiani riskerar avrättas redan i dag. Inte genom stening, utan hängning.
Fallet med den 43-åriga tvåbarnsmamman Sakineh Mohammadi Ashtiani har försämrat de redan usla relationerna mellan Iran och väst. Sakineh dömdes till döden genom stening 2006. Brottet var att hon varit otrogen mot sin man.
Det ledde till en storm av internationella protester och verkställandet sköts upp.
Men i augusti anklagades hon plötsligt av de iranska myndigheterna för delaktighet i mord på sin make.

Kan hängas i dag.

Straffet för mord i Iran är också döden men där är avrättningsmetoden hängning.
Och det är vad som kan verkställas redan i dag.
Människorätts- organisationen den Internationella kommittén mot stening uppgav i går att Sakinehs avrättning nu är nära förestående. Myndigheterna i Teheran ska ha gett klartecken till fängelset i Tabriz.
- Vi fick informationen för tre dagar sedan, säger Mina Ahadi på kommittén till AFP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag