Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I dag infaller Råttans år i det kinesiska nyåret

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Människor firar in det kinesiska nyåret med rättmössor på huvudet. Foto: ACHMAD IBRAHIM / AP/ TT
Många är lediga under det kinesiska nyårsfirandet och firar in det nya året med nära och kära. Foto: ACHMAD IBRAHIM / AP/ TT
En person tänder rökelser i Wong Tai Sin-templet i Hong Kong. Foto: ACHMAD IBRAHIM / AP/ TT
Många är lediga under det kinesiska nyårsfirandet och firar in det nya året med nära och kära. Foto: ACHMAD IBRAHIM / AP/ TT
Många är lediga under det kinesiska nyårsfirandet och firar in det nya året med nära och kära. Foto: MYKOLA TYS / EPA / TT

Det har blivit dags att fira Råttans år i det kinesiska nyåret. 

Tanken var att firandet skulle dra i gång 25 januari – men på grund av Coronaviruset har kinesiska myndigheter ställt in nyårsfirandet i flera städer. 

I kinesisk kultur symboliserar råttan rikedom och överskott, skriver South China morning post. 

På lördag infaller det kinesiska nyåret och det har blivit dags att fira Råttans år. Nyårsfirandet är en stor grej i Kina och för många är det enda möjligheten att på hela året få en veckas ledighet för att umgås med nära och kära.  

Årets nyårsfirande äger rum 25 januari, men på grund av Coronaviruset har kinesiska myndigheter ställt in det officiella nyårsfirandet i flera städer. 

Råttan står för rikedom

Enligt den kinesiska astrologin, där 12 djur turas om att firas var tolfte år, så är råttan det första djuret av de tolv djurtecknen och symboliserar nystart. Datumen för det kinesiska nyåret skiftar från år till år mellan 21 januari till 20 februari och infaller i samband med den andra nymånen under vintersolståndet. 

I kinesisk kultur symboliserar råttan rikedom och överskott. South China morning post skriver att råttor är optimistiska, energiska och har lätt att få vänner. De är snälla men kan vara dåliga på att kommunicera. Ekonomiskt beskrivs de som snåla och gillar att spara. 

Den kinesiska zodiaken

Kineserna ska ha haft ett specifikt djur i fokus varje år sedan kejsaren Qin Shi Huangdi (259 – 210 f.Kr.) införde traditionen med den kinesiska zodiaken. Den rymmer tolv djur, löper i en cykel och sägs härleda till Buddha. 

Enligt legenden kom de tolv djuren, en efter en, till Buddha när han låg för döden (484 f.Kr.) Råttan kom först, sedan oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, fåret, apan, tuppen, hunden och grisen. För att hedra dem döpte Buddha åren efter dem.

Kommande djuren närmsta tolv åren

Råttan – 2020

Oxen – 2021

Tigern – 2022

Kaninen – 2023

Draken – 2024

Ormen – 2025

Hästen – 2026

Geten – 2027

Apan – 2028

Tuppen – 2029

Hunden – 2030

Grisen – 2031

 

Källa: Forbes 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.