Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I dag har Gui Minhai varit fängslad i fem år

Här är fallet Gui Minhai
Den svenska medborgaren Gui Minhai har suttit fängslad i fem år. Arkivbild.Foto: ANGELA GUI / PRIVAT
Svenska PEN:s ordförande Elisabeth Löfgren.Foto: Privat

I dag är det fem år sedan den svenska förläggaren Gui Minhai fängslades i Kina.

Svenska PEN vill nu att EU ställer tydligare krav på hans frigivning.

– Jag tror absolut att det måste talas tydligare klarspråk. När det gäller en svensk medborgare är det klart att EU också har ett ansvar, säger Elisabeth Löfgren, ordförande för Fängslade författares kommitté.

Det var den 17 oktober 2015 som den svenska medborgaren Gui Minhai försvann från sin semesterbostad i Thailand. Och Sedan dess har hans familj inte haft någon kontakt med honom.

I våras meddelade en kinesisk domstol att Gui Minhai dömts till tio års fängelse i landet.

”Det finns inget som stämmer”

Elisabeth Löfgren, som är ordförande för Fängslade författares kommitté vid Svenska PEN, är djupt kritisk till Kinas agerande, speciellt då landet uppgett att Gui Minhai frivilligt avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

– Den ena rättskandalen har upprepats efter den andra under de här fem åren. Det finns inget som stämmer med internationella rättsprinciper, säger hon.

Gui Minhais dotter Anglea Gui köper inte heller Kinas förklaring om sin fars svenska medborgarskap.

– Vi kräver framför allt att Kina släpper min far och erkänner att han är endast svensk medborgare, eftersom att inget stöd för hans ”brottsliga” handlingar eller att han ska ha avsagt sig sitt medborgarskap har presenterats, säger hon till Expressen.

Sverige har vid flera tillfällen krävt att Kina släpper Gui Minhai och under lördagsmorgonen återupprepade utrikesminister Ann Linde kravet på Twitter.

”Fem år sedan fängslandet av svensken och EU-medborgaren Gui Minhai. Sverige uppmanar Kina att släppa Gui Minhai så att han kan återförenas med sin dotter och familj”, skriver hon.

Vill se krav från EU

Angela Gui tror dock inte att Kina kommer lyssna på Sverige – därför vill hon nu att även EU tydligare ställer bakom kravet.

– Det bör framgå tydligt att det inte är möjligt att ha en normal relation med ett land som kränker våra medborgares rättigheter till denna grad. Vi hoppas på att en manifestation nästa år inte kommer vara nödvändig men tills dess kommer vi att fortsätta kräva pappas frigivning, säger hon.

Elisabeth Löfgren delar Angela Guis åsikt om att EU bör ställa krav på Kina.

– Den svenska regeringen gör säkert en hel del, men detta är inte bara en svensk angelägenhet, säger hon.

Karin Olsson: "Gui Minhai frihetsberövades på oerhört lösa grunder"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.