Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I dag gifter sig svenska Louise med sin malaysiske kronprins

Louise Johansson gifter sig under långfredagen in i en av Malaysias kungafamiljer.Foto: Courtesy of Kelantan Palace
Tengku Muhammad Faiz Petra, 45, är näst i tronföljden i den malaysiska staten Kelantan.Foto: Courtesy of Kelantan Palace
Louise Johansson och Tengku Faiz gifter sig i palatset Istana Balai Besar i Kelantans huvudstad Kota Bharu. Foto: Kelantan Palace

I dag gifter sig Louise Johansson, 32, från Mjölby med sin malaysiska kronprins Tengku Muhammad Faiz Petra, 45.

Över 300 gäster har vallfärdat till det historiska palatset Istana Balai Besar i staten Kelantans huvudstad Kotu Bahru för att delta under ceremonin.

Kärleksparet träffades i London och i dag, fredag, ska Louise Johansson från Mjölby gifta sig med den malaysiska kronprinsen.

Förberedelserna har pågått under en lång tid, men detaljerna kring långfredagens ceremoni har hållits hemliga, och vigseln är en privat tillställning.

Det som har kommit fram är att paret ska gifta sig vid det anrika palatset Istana Balai Besar, som byggdes på 1840-talet och länge var sultanen av Kelantans officiella residens.

Numera används palatset, som skyddas från insyn av massiva portar dekorerade med gulddetaljer, endast vid ceremoniella tillfällen.

Fest på palatset efter ceremonin

Efter bröllopet kommer själva festen också att vara i palatset. Malaysiska medier har rapporterat om att festligheterna förväntas bli ”måttliga”, men de nygifta kommer dock att firas med en bankett.

Under banketten kommer prinsparet att sitta på en estrad framför sina gäster, enligt tidigare uppgifter från South China Morning Post.

Inga officiella bilder från bröllopet har visats, men Facebooksidan Kelantan state – en privat lokal sida med hundratusentals följare som lägger upp information om staten Kelantan – har lagt upp bilder på vad som ser ut att vara uppdukning till en stor fest. Bilderna visar långa rader med bord med vita dukar, färska blommor och längst fram ett blomsterbeklätt valv.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1395512073922076&id=404709143002379

”Bröllopsdag

Tengku Muhammad Faiz Petra, kronprins i Kalantan i morgon 19 april”, står det i inlägget, tillsammans med en välsignelse och lyckönskning.

Familj, vänner och Sveriges ambassadör bland gästerna

Bland gästerna återfinns malaysiska kungligheter, samt familj och vänner till paret - som enligt rapporter träffades i London där Louise Johansson tidigare har arbetat som au pair.

Även Sveriges ambassadör i Malaysia, Dag Juhlin-Dannfelt, är inbjuden till det kungliga bröllopet.

– Ambassadören har blivit inbjuden till bröllopet i sin roll som representant för Sverige och kommer att närvara, säger Sofia Nahringbauer vid UD:s presstjänst.

Även om Malaysia har nio kungafamiljer så är ett kungligt bröllop stora nyheter.

Ett konto på Instagram, dedikerat till den kelantanska sultanfamiljen, lade under torsdagen upp bilder på en ung kronprins Tengku Faiz.

Den 45-årige prinsen hyllades för att han valt en enkel och modest ceremoni, och kontot kallade honom ”jordnära”.

https://www.instagram.com/p/BwZMCzRgGki/

Brodern är inte längre kung – men fortfarande sultan

Kelantan är en av Malaysias mest konservativa stater, majoriteten är djupt troende muslimer och så sent som i januari i år blev det olagligt att driva karaokebar och röka vattenpipa.

Malaysia har 13 stater, varav nio är monarkier. De nio kungliga familjerna turas om att inneha kungatiteln, och en ny kung av Malaysia väljs vart femte år. 

I januari i år avgick för första gången en kung av Malaysia – Tengku Faizs äldre bror Muhammad V av Kelantan. 

Muhammad V, 49, är dock fortfarande sultan av Kelantan, och Tengku Faiz är näst i tronföljden.

https://www.instagram.com/p/Bqg2i8EAlFK/

Malaysia har fortfarande inte gett någon officiell anledning till varför Muhammad V abdikerade, men bara några veckor tidigare hölls det överdådiga bröllopet mellan kungen och den 25-åriga före detta modellen Oksana Voevodina, i hennes hemstad Moskva.

Förre kungen gift med rysk modell

Paret hade enligt lokala medier redan gift sig enligt muslimsk tradition, i juni 2018. Detta har dock inte bekräftats av det Kelantanska kungahuset. 

Oksana Voevodina konverterade till islam innan paret gifte sig, och kallar sig nu Rihana Oxana Gorbatenko.

Det är ännu inte bekräftat om Louise Johansson har konverterat till islam innan dagens bröllopsceremoni.

Det är möjligt att paret efter bröllopet flyttar in i Telipot-palatset, några kilometer söder om Istanas Balai Besar.

Telipot-palatset var den nuvarande sultanen av Kelantans officiella residens medan han fortfarande var kronprins.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.