I dag går jorden under, eller inte ...

Publicerad
Uppdaterad
Domedagsprofeten Harold Camping, 89, är säker på sin sak: i dag klockan 18 går jorden under. Detta har han räknat ut med hjälp av bibeln och matematiska beräkningar.
Troligt? Nej, knappast. Campings profetia döms enhälligt ut av såväl seismologer som NASA.
Bibelkännaren Harold Camping som driver den kristna radiostationer Family Radio i USA har fått ett enormt genomslag för sin profetia att jorden går under klockan 18 i dag.
Camping säger sig ha kommit fram till detta genom matematiska beräkningar och bibeltexter. Förutom dessa uträkningar tyder även det faktum att det är exakt 7000 år sedan Noak seglade ut med arken på att lördagen verkligen är domedagen, enligt Camping.
- Vår uppgift är att varna för domedagen och tack vare internet kan vi nu sprida budskapet över bokstavligen hela världen, sade Harold Camping när Expressens Mats Larsson besökte honom i Oakland.

Skakas av jordbävningar

De som verkligen tror på Gud kommer att komma till himlen, medan alla andra kommer att få stanna kvar på jorden som kommer att skakas av jordbävningar och andra naturkatastrofer fram till den 21 oktober då jorden slutligen kommer att utplånas, förutspår Camping. Men hans profetia döms ut av såväl seismologer som amerikanska NASA som fullständigt ogrundad.

Jorden gick inte under

Och det är inte första gången som Camping förutspår jordens undergång. På 90-talet gick han ut och sa att domedagen skulle inträffa i maj 1994, men så blev som bekant inte fallet.  Då skylde han på ett räknefel och räknade om - till dagens datum
Vad Camping gör på söndag om jorden finns kvar vet han inte.
- Jag kan inte svara på den frågan. Vi har ingen plan B här. Domedagen kommer att inträffa, sade han till Expressen vid besöket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag