Rapparen Dree Low döms till fängelse för kioskrån

Döms till ett år • Har koppling till Husbys hyenor, enligt polisen

Den kända rapparen Dree Low, som egentligen heter Salah Abdulle, döms för att ha rånat en kiosk i Akalla.

De anställda har dragit tillbaka sina berättelser – men nu döms han till ett års fängelse.

– Här fanns det vissa kopplingar till ett kriminellt nätverk, som vi tog med i bedömningen, säger rättens ordförande Patrik Alm.

Nu framkommer nya uppgifter om nätverkets maffialiknande metoder.

Rapparen Salah ”Dree Low” Abdulle, som enligt polisen har koppling till nätverket Husbys hyenor, döms nu för rån inne på en butik i Akalla i somras.

Där plockade han på sig godis, snus och cigaretter tillsammans med flera andra personer.

De åtalades för rån eftersom de, enligt åklagaren, tvingat till sig varor.

Nu döms Salah Abdulle till ett års fängelse efter händelsen. 

Två andra män döms till fängelse och skyddstillsyn, och en 16-åring frikänns.

Särskild vikt vid gängkopplingar

I stämningsansökan står att Abdulle och de andra männen har ”fällt yttranden med innebörd att de skulle skada eller döda målsägandena.”

Butiksbiträden har tidigare berättat att de hotats till livet av männen, och att de tog av butikens varor utan tillåtelse. 

De uppgifterna har senare dragits tillbaka. Samtidigt har ägaren hävdat att det inte skett något rån.

Men domstolen menar att det är bevisat att det handlar om ett rån, både genom övervakningsfilm och övrig utredning. De menar att två av männens nätverkskopplingar har en särskild betydelse:

”Detta ska bedömas som rån, även om det inte bevisats vad gärningsmännen sade till butikspersonalen. De kopplingar som NN och NN har till ett kriminellt nätverk har fått betydelse för bedömningen av hoten”, står det i domen.

Foto: Polisen

”Räknar med att ingen vågar anmäla”

– Hela agerandet bygger på att man räknar med att ingen vågar anmäla dem, så det här var ett maktspråk som vi såg som ett underförstått hot, säger chefsrådmannen och rättens ordförande Patrik Alm till Expressen.

En polis beskriver att Salah ”Dree Low” Abdulle och en annan man ingår i ett nätverk om 15-20 personer, ”med tillhörande svans”. Nätverket är maffialiknande, enligt beskrivningen. Bland annat ska de tränga sig före i köer och stjäla i butiker utan att någon vågar säga till.

”Näringsidkare och boende är medvetna om våldskapitalet och olika individer kan ligga på med ett tryck. Folk vågar inte säga till när dessa kommer in i lokalen och det är underförstått att om man säger ifrån kan man råka ut för våld eller hot. Det är svårt för polisen att utreda brott eftersom det finns en tystnadskultur”, står det bland annat i domen. 

Har hävdat att han hade tillåtelse

Dree Low, som nyligen också åtalats för ringa narkotikabrott, har hela tiden nekat till brott. Mannens försvarare Alain Soussi skriver i ett meddelande till Expressen att de menar att domslutet är ”felaktigt och kommer att överklagas”.

Han har själv hävdat att han uppfattade det som att han hade butikens godkännande att ta varor och betala senare.

– Jag kände inte att jag hotade eller använde våld på något sätt. Det kändes som att de godkände det. Det var inget konstigt som jag kände av, sa Abdulle i rätten.

Rätten menar att det inte kan handla om ett ”kreditköp”.

– Vi i tingsrätten accepterade inte den invändningen, säger chefsrådmannen Patrik Alm och fortsätter:

– Polisen har ju beskrivit att det handlar om ett maktspråk där ett fåtal individer agerar på det här sättet och att vanliga människor i området är rädda för konsekvenserna.

Se också:

Åtalas för kioskrån • Förhörs om inblandning i kriminalitet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.