Ekeroth lämnar justitieutskottet

Kent Ekeroth när han anlände till Hovrätten tidigare i år.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Övervakningsfilm från tillfället.

SD-toppen Kent Ekeroth är dömd i tingsrätten för ringa misshandel. Nu frias han helt i hovrätten. SD uppmanar honom nu, trots den friande domen, att lämna justitieutskottet. 

– Vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädare i kriminalpolitiska frågor, säger gruppledaren Mattias Karlsson till TT. 

I en intervju med Samnytt säger Ekeroth nu att han inte delar partiets analys, men att han kommer att lämna sin plats i justitieutskottet. 

I juni dömdes riksdagsledamoten Kent Ekeroth, SD, för ringa misshandel i kön till klubben Solidaritet på Stureplan i Stockholm. I samband med åtalet tog Ekeroth en timeout från sin post i justitieutskottet.

Ekeroth dömdes att betala 38 400 kronor i böter. Direkt efter domen sa SD-toppen, som hävdat självförsvar:

– Det är en felaktig dom rakt av. Jag kommer överklaga.

Och det gjorde han. I juli lämnades överklagan in, och nu kommer hovrättens bedömning: Hovrätten friar Kent Ekeroth helt.

"Hovrätten ändrar tingsrättens dom på så sätt att hovrätten frikänner Kent Ekeroth från åtalet, befriar honom från skyldigheten att betala avgift till brottsofferfonden samt från skyldigheten att till staten återbetala viss del av kostnaderna för målsägande- biträdet och försvararen i tingsrätten", meddelar hovrätten i den friande domen.

Hovrätten: Kent Ekeroth våld inte oförsvarligt

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning av att Kent Ekeroth mycket riktigt slagit målsägande, så som åklagare och Ekeroth själv säger. Men, frågan handlar då om nödvärn. Där menar hovrätten att man inte kunnat bevisa att det inte var nödvärn. Det har inte gjorts, menar hovrätten.

Bild från övervakningskameran visar Kent Ekeroth i krogkön.

SD: Uppmanar Ekeroth att lämna

Sverigedemokraterna välkomnar den friande domen från hovrätten men uppmanar ändå Ekeroth att lämna justitieutskottet.

"Ekeroth har genom åren gjort ett gott arbete med politikutveckling på det kriminalpolitiska området. I sitt val av livsföring, uppförande och omdöme har Ekeroth dock inte lyckats leva upp till de höga krav som partiet ställer på en företrädare i kriminalpolitiska frågor. Vår bedömning är också att Ekeroths förtroende hos breda delar av allmänheten har skadats allvarligt genom en rad incidenter under åren", skriver gruppledaren Mattias Karlsson i ett pressmeddelande. 

Kent Ekeroth menar att han är oskyldigt dömd.
Foto: SVEN LINDWALL

Att Ekeroth valt att ignorera en direkt uppmaning från partiledaren kring formerna för hans timeout under rättsprocessen har bidragit till att skada hans förtroende internt, menar Karlsson. 

"Partiledningens uppmaning till Ekeroth om att avträda sin plats i justitieutskottet kvarstår", står det i pressmeddelandet.

Väljer att lämna justitieutskottet

I en intervju med Samnytt, som tidigare hette Avpixlat och som Ekeroth varit med och registrerat, säger Ekeroth nu att han inte delar partiets analys och att det är "besynnerligt" att de håller honom ansvarig, men att han kommer att lämna sin plats i justitieutskottet. 

– Nu när hovrätten sagt sitt så accepterar jag Jimmies önskan, även om jag inte delar hans analys i frågan, säger han. 

Däremot har han inga planera på att lämna sin riksdagsplats och planerar att kandidera till riksdagen i höst. 

– Ja, jag ser ingen anledning att ändra min inställning i den frågan i dagsläget, säger han till Samnytt. 

Kent Ekeroths krogbråk

Bråket ägde rum i en krogkö i centrala Stockholm i november 2016.

En övervakningskamera fångade händelsen och visar hur Ekeroth blir nekad inträde till nattklubben och hur han sedan hamnar i bråk på vägen därifrån.

Under rättegången sa Ekeroth, som nekar till brott, att någon skrek glåpord mot honom från kön när han gick förbi. Enligt honom har en person uttalat dödshot och riktat ett slag mot Ekeroth varpå han slagit tillbaka med en örfil.

Sex vittnen hördes i tingsrätten och ingen av dem såg eller hörde mer än ett slag. Dödshotet är det heller ingen som har hört.

Stockholms tingsrätt bedömde att Kent Ekeroth inte agerat i nödvärn, och dömde honom för ringa misshandel till 60 dagsböter á 640 kronor, sammanlagt 38 400 kronor, i slutet av juni.

I juli överklagade Ekeroth tingsrättens dom. Den 1 december kommer Svea hovrätts bedömning av fallet: Kent Ekeroth frias.

LÄS MER: Kent Ekeroths värsta skandaler 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.