”Lilla Hjärtats” mamma döms för grovt vållande till annans död

Nu döms mamman till 21 månaders fängelse – Expressens Anton Gymark rapporterar från rätten.
Treåriga ”Lilla hjärtat” hittades död i början av året.
Foto: PRIVAT
I dag faller domen mot hennes mamma som åtalades för mord – som hon dock inte kommer dömas för, enligt tingsrätten.
Fostermamman Melinda Jacobs.
Foto: PRIVAT

”Lilla Hjärtats” mamma döms för grovt vållande till annans död. Straffet blir 21 månaders fängelse. 

Den treåriga flickan hittades död i början av året.
”Jag tycker att det är ytterligare ett svek mot henne”, skriver fostermamman Melinda Jacobs i ett sms efter att domen fallit.

Många har berörts av ”Lilla Hjärtats” öde. Flickan omhändertogs efter födseln och placerades i ett familjehem. Men hennes biologiska föräldrar – som båda har missbruksproblematik – fick i april förra året tillbaka vårdnaden om dottern. 

I januari hittades hon död hemma hos sina föräldrar. Båda föräldrarna häktades, men pappan avled under tiden han var frihetsberövad. 

Inte bevisat att det handlar om mord

Mamman åtalades för i första hand mord, och i andra hand synnerligen grov misshandel. Hon åtalades även för brott mot griftefriden och narkotikabrott. 

För två veckor sedan försattes mamman på fri fot av tingsrätten. 

Under den sista rättegångsdagen, som var förra torsdagen, yrkade åklagaren ändå att mamman skulle dömas för mord och att straffet skulle bli 14-års fängelse. Mammans advokat ansåg att det skulle räcka med kontraktsvård.
Under rättegången berättade mamman att hon och dotterns pappa hade pratat om dottern i nedsättande ordalag, men förklarade att det handlade om frustration och ”ett inslag av humor”.

Fostermamman: Ytterligare ett svek

Mamman döms nu för grovt vållande till annans död och narkotikabrott. Att mamman inte tillkallade hjälp efter händelsen och var narkotikapåverkad innebär att hon – som vårdnadshavare – gjort sig skyldig till grovt vållande till annans död, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.
”Ingen omständighet styrker att modern mot sitt nekande varit närvarande då dottern utsattes för våld och förgiftning under den begränsade tid som skadorna uppstått och förgiftning ägt rum enligt vad som framkommit av utredningen”, skriver rätten vidare.
Straffet blir 21 månaders fängelse. Mamman ska även betala skadestånd om 30 000 kronor vardera till ”Lilla Hjärtats” två syskon.
”Jag tycker det är ytterligare svek och det här visar på hur rättsväsendet ser på barns rätt till trygghet i samhället”, fostermamman Melinda Jacobs i sms till Expressen.

”Nu visar rättsväsendet återigen vad ett litet barns liv är värt på samma sätt som när kammarrätten chansade och lät henne flytta hem till föräldrar som inte ens behövde visa att de var drogfria”, skriver hon vidare. Och hon hoppas att en högre instans ska döma ut ett strängare straff. 

”Jag hade hoppats att tingsrätten skulle gå på åklagarens linje och dömt henne för mord. Nu hoppas jag så klart att domen överklagas till hovrätten”, skriver Melinda Jacobs.

Åklagaren: Tror jag kommer att överklaga

Rätten skriver även att ”Med hög sannolikhet har dottern utsatts för våld av fadern vid åtminstone ett par tillfällen i nära anslutning till den händelse som ledde till att dottern föll mot hårt föremål med trauma mot huvudet som följd. Hur våldet utövats och närmare hur dottern fallit i anslutning härtill har inte kunnat klarläggas”.
Åklagare Anna Lander säger till Expressen TV att hon bara läst domen översiktligt, men att hon finner den välskriven. Hon lutar ändå åt att hon kommer att överklaga till hovrätten. 

– Jag ska läsa domen i lugn och ro, men jag tror att jag kommer att överklaga domen. Det är viktigt med en överinstansprövnig – dels för den lilla flickan, men också för att få ledning i rättstillämpningen. 

På frågan om det kan bli frågan om ny bevisning om fallet ska prövas i hovrätten, säger hon:

– Det får vi titta på. Jag har mina tankar på vad man skulle komplettera med. Men jag kommer läsa domen ordentligt först.

Mamman försvaras av advokat Per Oehme .

– Det här var ganska väntat. Det enda vi inte visste var om det skulle bedömas som grovt vållande till annans död, eller vanligt vållande av annans död. Varför det blev grovt är för att man anser att hon hade en garantställning så att hon var skyldig att hålla sig à jour med situationen för dottern och inte vara narkotikapåverkad, säger han. 

På frågan hur mamman reagerade då hon fick beskedet, svarar han:

– Hon vill läsa domen ordentligt, men hon var ganska beredd på det här domslutet. 

Hör Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult kommentera domen: ”Hoppas på ett skärpt straff i hovrätten”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.