Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I dag börjar du få reklam på Instagram

<p>Först ut bland svenska annonsörer i Instagram är optikföretaget Smarteyes.</p>
<p>"Folk är inte trötta på annonsering, utan på irrelevant annonsering", sa Instagrams Sverige-chef Sam Rihani till Dagens Industri tidigare.<br></p>Foto: Johan Jeppsson

"Instagram ska alltså börja lägga in reklam i flödet. Hur lång tid tar det innan man tröttnar?" frågar sig en Instagram-användare.

För från och med i dag får nämligen alla svenskar reklam i sitt bildflöde på Instagram.

Från och med i dag finns det risk att du inte bara ser dina vänners bilder i bilddelningsappen Instagram.

Nej, nu kommer även reklam att synas bland frukostbilder, kattbilder, dagens outfits och andra inblickar i dina vänner och bekantas liv.

Användare kommer inte att ges möjligheten att välja bort annonser.

– Precis som på Facebook ger vi användaren en möjlighet att informera oss om en annons är irrelevant så tar vi bort den annonsören. Men man kan inte välja bort annonser helt. Folk är inte trötta på annonsering, utan på irrelevant annonsering, sa Instagrams Sverige-chef Sam Rihani till Dagens Industri tidigare i september.

Först ut bland svenska annonsörer är optikföretaget Smarteyes.

"Är det bara att acceptera?"

Instagram tror och hoppas att reklam ska få en naturlig plats i användarnas bildflöden.

– Många företag och varumärken har intressanta produkter, tjänster och historier att berätta så det handlar om att erbjuda ett bra innehåll i flödet. Jag kan bli lika inspirerad av bra resebild från Sas som en som min kompis lagt ut. Vi tror på en symbios mellan användarnas innehåll och det kommersiella materialet, säger Instagrams Sverige-chef Sam Rihani till Dagens Industri.

På nätet är dock reaktionerna minst sagt blandade.

"Precis när jag kommit igång med Instagram - då ska de jävlarna börja med reklam”, skriver en person på Twitter.

"Idag får Instagram reklam. Är det bara att acceptera att reklamen alltid kommer att hitta nya vägar att ta sig in på?” frågar sig en annan, och får medhåll:

"Instagram ska alltså börja lägga in reklam i flödet. Hur lång tid tar det innan man tröttnar?"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.