Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Breivik åter i rätten – gjorde nazihälsning

Terroristen Anders Behring Breivik när han går in i gympasalen där rättegången ska hållas.Foto: Åserud, Lise
Breivik inledde rättegången med en nazisthälsning.Foto: Åserud, Lise
Rättegången i fråga kommer att äga rum i Telemarksfengelsets gymnastiksal. Enligt SVT råder under rättegången flygförbud över staden och säkerhetspådraget är enormt i samband med rättegången.Foto: Lise Åserud
Breivik har valt att stämma den norska staten, då han anser att deras agerande strider mot de mänskliga rättigheterna.Foto: Alexander Widding
Rättegången, som inleds under tisdagsmorgonen, kommer att behandla Breiviks inledande 4,5 år i det norska Telemarksfengelset, beläget söder om Oslo.Foto: Junge, Heiko
Den norska terroristen anser sig vara felbehandlad, och enligt SVT menar han att han lever under "omänskliga förhållanden" efter att förhållandena i fängelset försämrades i september förra åretFoto: Ap Pool Ntb Scanpix

I dag gick terroristen Anders Behring Breivik åter upp i rätten, men den här gången var rollerna ombytta.

Breivik har valt att stämma den norska staten, då han anser att deras agerande strider mot de mänskliga rättigheterna.

– Det är obehagligt och det ska vara obehagligt, sade justitiekanslern Marius Emberland om Breiviks straff.

Rättegången, som inleddes under tisdagsmorgonen, behandlar Breiviks inledande 4,5 år i det norska Telemarksfengelset, beläget söder om Oslo. När vakterna låste upp hans handfängsel höjde han handen och gjorde en nazistisk hälsning.

Den norska terroristen anser sig vara felbehandlad. Breiviks försvarsadvokat, Øystein Storrvik, menade under inledningen av rättegången att Breivik fått utstå omänskliga förhållanden.

– Det blir i realiteten ett fängelse i fängelset, sade försvarsadvokat Øystein Storrvik under rättegången.

Avslutat studier

Breivik har tidigare riktat kritik mot ändringar i förhållningsreglerna, som enligt egen utsago har lett till försämrade förhållanden. Det ska också ha lett till att han har tvingats avsluta sina distansstudier i statsvetenskap som han bedrivit via Oslo universitet.

Hans advokat, Øystein Storrvik, försökte under rättegången visa på att förhållandena i fängelset har skadat Breivik. Bland annat menade han att Breiviks rätt till privatliv inskränkts. Han har också fått utstå kroppsvisitationer helt naken.

– Man klär av sig helt naken och går ner på huk så att hela kroppen kan observeras, berättade Breiviks advokat under rättegången.

Norska statens försvar höll inte med om att något brott mot mänskliga rättigheter begåtts. Den norska justitiekanslern Marius Emberland berättade under rättegången att Breivik har tre rum (sovcell, studiecell och träningscell) som han kan röra sig fritt i. Han får även komma ut på en rastgård dagligen.

– Han önskar att framställa sig som en martyr för sina meningsföljare, sade Marius Emberland under rättegången.

Har försökt kontakta nynazister

Emberland pekar även på att Breivik har tillgång till tv, dator utan internet och tv-spel.

– Hans intressen består bara av pc, tevespel och Photoshop, citerade Marius Emberland en rapport om Breivik.

Under rättegången framkom det att Breivik försökt etablera ett nätverk utanför fängelset. Han ska ha kontaktat nynazister och försökt få bekanta att publicera hans brev och åsikter på nätet. Detta framfördes under rättegången som ett tecken på att övervakningen av Breiviks kontakt med omvärlden behövs.

– Staten vill hindra att det skapas en ny Breivik medan han sitter i fängelset, sade advokat Adele Matheson Mesta under rättegången.

Domaren varnade Breivik

Dagens rättegångsförhandlingar avslutades klockan 15:55. Domaren Helen Adens Sekulic bad då också Breivik att inte göra några nazistiska hälsningar i rättssalen framöver.

Rättegången i fråga äger rum i Telemarksfengelsets gymnastiksal. Enligt SVT råder under rättegången flygförbud över staden och säkerhetspådraget är enormt i samband med rättegången.

Breivik är sedan tidigare dömd till 21 års förvaring i norskt fängelse efter att han mördat 77 personer på norska Utöya den 22 juli 2011. I Norge tillämpas inte livstid som fängelsestraff, men eftersom förvaringen kan förlängas med fem år i taget efter att strafftiden avklarats menar många att Breiviks straff i praktiken är livstid i fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.