Terroristen Anders Behring Breivik när han går in i gympasalen där rättegången ska hållas. Foto: Åserud, LiseTerroristen Anders Behring Breivik när han går in i gympasalen där rättegången ska hållas. Foto: Åserud, Lise
Terroristen Anders Behring Breivik när han går in i gympasalen där rättegången ska hållas. Foto: Åserud, Lise
Breivik inledde rättegången med en nazisthälsning. Foto: Åserud, LiseBreivik inledde rättegången med en nazisthälsning. Foto: Åserud, Lise
Breivik inledde rättegången med en nazisthälsning. Foto: Åserud, Lise
Rättegången i fråga kommer att äga rum i Telemarksfengelsets gymnastiksal. Enligt SVT råder under rättegången flygförbud över staden och säkerhetspådraget är enormt i samband med rättegången. Foto: Lise ÅserudRättegången i fråga kommer att äga rum i Telemarksfengelsets gymnastiksal. Enligt SVT råder under rättegången flygförbud över staden och säkerhetspådraget är enormt i samband med rättegången. Foto: Lise Åserud
Rättegången i fråga kommer att äga rum i Telemarksfengelsets gymnastiksal. Enligt SVT råder under rättegången flygförbud över staden och säkerhetspådraget är enormt i samband med rättegången. Foto: Lise Åserud
Breivik har valt att stämma den norska staten, då han anser att deras agerande strider mot de mänskliga rättigheterna. Foto: Alexander WiddingBreivik har valt att stämma den norska staten, då han anser att deras agerande strider mot de mänskliga rättigheterna. Foto: Alexander Widding
Breivik har valt att stämma den norska staten, då han anser att deras agerande strider mot de mänskliga rättigheterna. Foto: Alexander Widding
Rättegången, som inleds under tisdagsmorgonen, kommer att behandla Breiviks inledande 4,5 år i det norska Telemarksfengelset, beläget söder om Oslo. Foto: Junge, HeikoRättegången, som inleds under tisdagsmorgonen, kommer att behandla Breiviks inledande 4,5 år i det norska Telemarksfengelset, beläget söder om Oslo. Foto: Junge, Heiko
Rättegången, som inleds under tisdagsmorgonen, kommer att behandla Breiviks inledande 4,5 år i det norska Telemarksfengelset, beläget söder om Oslo. Foto: Junge, Heiko
Den norska terroristen anser sig vara felbehandlad, och enligt SVT menar han att han lever under "omänskliga förhållanden" efter att förhållandena i fängelset försämrades i september förra året Foto: Ap Pool Ntb ScanpixDen norska terroristen anser sig vara felbehandlad, och enligt SVT menar han att han lever under "omänskliga förhållanden" efter att förhållandena i fängelset försämrades i september förra året Foto: Ap Pool Ntb Scanpix
Den norska terroristen anser sig vara felbehandlad, och enligt SVT menar han att han lever under "omänskliga förhållanden" efter att förhållandena i fängelset försämrades i september förra året Foto: Ap Pool Ntb Scanpix

Breivik åter i rätten – gjorde nazihälsning

Publicerad

I dag gick terroristen Anders Behring Breivik åter upp i rätten, men den här gången var rollerna ombytta.

Breivik har valt att stämma den norska staten, då han anser att deras agerande strider mot de mänskliga rättigheterna.

– Det är obehagligt och det ska vara obehagligt, sade justitiekanslern Marius Emberland om Breiviks straff.

Rättegången, som inleddes under tisdagsmorgonen, behandlar Breiviks inledande 4,5 år i det norska Telemarksfengelset, beläget söder om Oslo. När vakterna låste upp hans handfängsel höjde han handen och gjorde en nazistisk hälsning.

Den norska terroristen anser sig vara felbehandlad. Breiviks försvarsadvokat, Øystein Storrvik, menade under inledningen av rättegången att Breivik fått utstå omänskliga förhållanden.

– Det blir i realiteten ett fängelse i fängelset, sade försvarsadvokat Øystein Storrvik under rättegången.

Avslutat studier

Breivik har tidigare riktat kritik mot ändringar i förhållningsreglerna, som enligt egen utsago har lett till försämrade förhållanden. Det ska också ha lett till att han har tvingats avsluta sina distansstudier i statsvetenskap som han bedrivit via Oslo universitet.

Hans advokat, Øystein Storrvik, försökte under rättegången visa på att förhållandena i fängelset har skadat Breivik. Bland annat menade han att Breiviks rätt till privatliv inskränkts. Han har också fått utstå kroppsvisitationer helt naken.

– Man klär av sig helt naken och går ner på huk så att hela kroppen kan observeras, berättade Breiviks advokat under rättegången.

Norska statens försvar höll inte med om att något brott mot mänskliga rättigheter begåtts. Den norska justitiekanslern Marius Emberland berättade under rättegången att Breivik har tre rum (sovcell, studiecell och träningscell) som han kan röra sig fritt i. Han får även komma ut på en rastgård dagligen.

– Han önskar att framställa sig som en martyr för sina meningsföljare, sade Marius Emberland under rättegången.

Har försökt kontakta nynazister

Emberland pekar även på att Breivik har tillgång till tv, dator utan internet och tv-spel.

– Hans intressen består bara av pc, tevespel och Photoshop, citerade Marius Emberland en rapport om Breivik.

Under rättegången framkom det att Breivik försökt etablera ett nätverk utanför fängelset. Han ska ha kontaktat nynazister och försökt få bekanta att publicera hans brev och åsikter på nätet. Detta framfördes under rättegången som ett tecken på att övervakningen av Breiviks kontakt med omvärlden behövs.

– Staten vill hindra att det skapas en ny Breivik medan han sitter i fängelset, sade advokat Adele Matheson Mesta under rättegången.

Domaren varnade Breivik

Dagens rättegångsförhandlingar avslutades klockan 15:55. Domaren Helen Adens Sekulic bad då också Breivik att inte göra några nazistiska hälsningar i rättssalen framöver.

Rättegången i fråga äger rum i Telemarksfengelsets gymnastiksal. Enligt SVT råder under rättegången flygförbud över staden och säkerhetspådraget är enormt i samband med rättegången.

Breivik är sedan tidigare dömd till 21 års förvaring i norskt fängelse efter att han mördat 77 personer på norska Utöya den 22 juli 2011. I Norge tillämpas inte livstid som fängelsestraff, men eftersom förvaringen kan förlängas med fem år i taget efter att strafftiden avklarats menar många att Breiviks straff i praktiken är livstid i fängelse.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag