"I dag blir Victorias förlovning officiell"

Publicerad
Uppdaterad
Kronprinsessan Victoria, 31, och Daniel Westling, 35, ska förlova sig, enligt initierade källor till Expressen igår kväll.
Statsminister Fredrik Reinfeldt ska redan ha informerats av kungen.
- Förlovningen blir officiell i dag vid konseljen på Stockholms slott då övriga ministrar informeras. Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria har anmält att de ska vara med på konseljen, säger en person med insyn i statsrådsberedningen till Expressen.
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har varit ett par sedan 2002. De bor nu tillsammans på Drottningholms slott, även om Daniel Westling officiellt har hyrt en lägenhet nära kronprinsessans våning.
Det är många som har väntat på en förlovning och giftermål, men nu ska Victoria och Daniel ha bestämt sig - och kungaparet ha givit sin välsignelse.

Möte med Reinfeldt

I förra veckan besökte kung Carl Gustaf Thailand där han deltog i Baden-Powell Fellowship Event. Drottning Silvia stannade hemma i Sverige.
Kungen kom hem i söndags och ska ha kallat till sig statsminister Fredrik Reinfeldt i söndags kväll för att berätta om förlovningen, och att kungafamiljen har för avsikt att offentliggöra förlovningen vid konseljen i dag, tisdag.
- Fredrik Reinfeldt sågs ute på Drottningholms slott vid 18-tiden i söndags. Det snöade ymnigt och han fick skjuts av sina livvakter, säger en person som blev vittne till besöket.
- Statsministern stannade hos kungafamiljen på Drottningholm i ungefär en timme, säger en annan källa.

Ytterst diskreta

Hovet har varit rädda för att beslutet om förlovning ska komma ut, därför har kungafamiljen varit ytterst diskreta i sin kommunikation.
Enligt successionsordningen måste kungen informera statsministern allra först. Det är regeringen som måste godkänna den person som en prinsessa ska gifta sig med.
Det finns inget som hindrar kronprinsessan Victoria att gifta sig med vem hon vill - men hennes arvsrätt till tronen går förlorad om pappa kungen och regeringen inte har givit sitt tillstånd, enligt en lag från 1979.

Behöver inget godkännande

Heraldikern och kungaexperten Jan-Olof Larsson säger till Expressen:
- När kronprinsessan vill förlova sig och ingå i ett äktenskap måste kungen för formens skull gå till statsministern och informera om saken.
- I den nya successionsordningen tog man bort den gamla skrivningen om att kungen och den som ska ärva tronföljden inte får gifta sig med "enskild svensk medborgare".
Måste kungen be statsministern om lov?
- Nej, han talar bara om vad som ska ske, och sedan kan statsministern bara lyckönska kronprinsessan och Daniel. Jag kan inte tänka mig att statsministern har några invändningar, säger Jan-Olof Larsson.
Det har Fredrik Reinfeldt uppenbarligen inte. Om uppgifter till Expressen stämmer kommer det att bli offentligt i dag. Vid den schemalagda konseljen - kungen brukar normalt vara ensam representant från kungahuset - ska också drottning Silvia och kronprinsessan Victoria vara med.

"Ska bli prinsgemål"

Konseljen inleds på Stockholms slott klockan 13 i dag och väntas pågå i två timmar.
Där ska kungafamiljen berätta om förlovnings- och vigselplanerna.
Blir Daniel Westling automatiskt prins?
- Normalt sett ska han bli prinsgemål, men det är inte helt självklart om han får titeln prins. Det är kungen som bestämmer. I Norge gifte sig prinsessan Märtha Louise med Ari Behn 2002, men han fick ingen prinstitel, säger Jan-Olof Larsson.
Om kungen vill ge Daniel Westling en prinstitel, måste han fråga statsministern om lov?
- Nej, han behöver bara berätta det för statsministern, den rätten har kungen. Han får inte adla någon, men han kan dela ut prins- och prinsesstitlar. Han bestämde till exempel att Lilian skulle bli prinsessa, säger Jan-Olof Larsson.
Expressen.se talade på tisdagsmorgonen med flera representanter för statsrådsberedningen och hovet. Men ingen ville kommentera uppgifterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag