I dag blir Mattias Flink fri efter 20 år i fängelse

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mattias Flink är i dag en fri man efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff.
Foto: Sven Lindwall

I dag friges massmördaren Mattias Flink.

Han släpps efter 20 år sedan hans livstidsstraff omvandlats till tidsbegränsat straff.

Nu väntar honom en svår - och extremt påpassad - framtid där många ser honom som en säkerhetsrisk.

I likhet med de flesta livstidsfångar har Mattias Flink, 44, fått straffet omvandlat till tidsbegränsat. Nu kommer han ut efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt 30-åriga straff - exakt på 20-årsdagen av massakern i Falun där han mördade sju människor.

- Staten har ett enormt ansvar för säkerheten när man släpper ut en massmördare. Även om det känns tryggt att frige en mönsterfånge som Mattias Flink kan den friheten bli förödande. Ingen vet vad som händer om något går snett och han hamnar i en trängd situation, säger Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund.

"Plågsamt för de anhöriga"

- Det är också mycket plågsamt för de anhöriga till hans offer som ständigt blir påminda om den tragiska händelsen. Deras lidande kommer ofta i skymundan. Att han kommer ut på själva årsdagen känns som ett slag i ansiktet.
Anhöriga till Flinks sju offer är upprörda över att han släpps just på 20-årsdagen - även om det sker med automatik att man friges på årsdagen av den dag man frihetsberövades.

- Det är ofattbart vilken skymf vi utsätts för när man släpper ut den här mördaren samma dag som han sköt ner våra barn, säger John-Erik Mårdner, pappa till mördade Lena.

Enligt Sven-Erik Alhem kan Mattias Flink hamna i riskzonen när han nu går omkring som en fri man.

- De allra flesta känner honom till utseendet. Det kan finnas labila individer som tror att de gör en god gärning om de skadar honom. Och då menar jag absolut inte de anhöriga, säger han.

"Straffet är inte slut"

Efter 20 år i fängelse möts Mattias Flink av misstänksamhet när han vandrar ut genom fängelseporten. Precis som alla andra frigivna fångar. Men Flink är ett extremfall med tanke på hans extrema brott.

- Alla frigivna fångar har svårt att få jobb och bostad. Ofta har de inga vänner att återvända till, ingen litar på dem. Straffet är inte slut när man muckar från kåken, då börjar straffet, säger Christer Karlsson, förbundsordförande i Kriminellas revansch i samhället (Kris).

- Det är jättesvårt för frigivna att börja ett vanligt liv. Och för en känd person som Flink är extra allvarligt efter ett så svårt brott. Men alla ska ha en chans.

- Mattias Flink är välkommen till oss i Kris. Här kan han få hjälp och stöd, ett socialt sammanhang. Här kan träffa rollmodeller och mentorer, personer som kommit ut från kåken och klarat sig, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.