Zaida Catálan begravs i Kalmar.Zaida Catálan begravs i Kalmar.
Zaida Catálan begravs i Kalmar.
Zaida Catálan begravs i Kalmar domkyrka. Foto: Suvad Mrkonjic / SUVAD MRKONJIC FOTOGRAFISKA ABZaida Catálan begravs i Kalmar domkyrka. Foto: Suvad Mrkonjic / SUVAD MRKONJIC FOTOGRAFISKA AB
Zaida Catálan begravs i Kalmar domkyrka. Foto: Suvad Mrkonjic / SUVAD MRKONJIC FOTOGRAFISKA AB
Zaida Catálan var tidigare aktiv i Miljöpartiet, här tillsammans med Gustav Fridolin. Foto: Peter Lydén/Tt / TT NYHETSBYRÅN SCANPIXZaida Catálan var tidigare aktiv i Miljöpartiet, här tillsammans med Gustav Fridolin. Foto: Peter Lydén/Tt / TT NYHETSBYRÅN SCANPIX
Zaida Catálan var tidigare aktiv i Miljöpartiet, här tillsammans med Gustav Fridolin. Foto: Peter Lydén/Tt / TT NYHETSBYRÅN SCANPIX

I dag begravs Zaida Catalán i Kalmar

Publicerad

I dag fördes Zaida Catalán till sista vilan.

Den FN-anställda som mördades under ett uppdrag i Kongo-Kinshasa begravdes i Kalmar domkyrka omgiven av vänner, familj och politiker - och ett stort hjärta av röda rosor.

- Det var ett vackert och värdigt farväl av en vän och en hjälte, säger utbildningsminister Gustav Fridolin efter ceremonin där en skål med jord från Kongo stod vid kistan.

36-åriga Zaida Catalán, tidigare språkrör i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom, kidnappades i Kongo i mitten av mars under ett FN-uppdrag i provinsen Kasai i Kongo-Kinshasa och hittades några veckor senare död tillsammans med en amerikansk kollega.

Uppgifterna går isär om vilka som utförde morden, rebeller eller regeringssoldater och Zaida Catalans familj har krävt en oberoende utredning om mordet.

 

LÄS MER: ZAIDA LEVDE FÖR ATT GÖRA VÄRLDEN MER RÄTTVIS

 

"Min älskade dotter, Du är för evigt i mitt hjärta, Och jag älskar dig mer än allt, Saknaden efter dig är oändlig, Tack för den underbara tid vi fick tillsammans,
 Tack för all kärlek, värme och omtanke du gav,
 Tack för att jag fick vara din mor", skrev Zaida Catalans mamma Maria Morseby fint på Facebook inför begravningen, som var öppen för allmänheten.

Lång kö utanför kyrkan i Kalmar när Zaida Catalán begravs

På fredag förmiddag ringlade kön lång utanför den soldränkta och ståtliga domkyrkan på torget i Kalmar.

Kyrkoherde Anna Lundin Leander.Foto: Suvad Mrkonjic / SUVAD MRKONJIC FOTOGRAFISKA AB

Ceremonin som började klockan 10 inleddes med Leonard Cohens "Hallelujah" på orgel och efter psalmsång hölls tal av Zaidas mamma och syster Elisabeth.

– Världen har förlorat en hjälte och en person som hade bestämt sig för att under den tid hon hade på horden, försöka göra den till en lite rimligare plats, säger utbildningsministern Gustav Fridolin som var på plats i Kalmar för att ta farväl av sin tidigare Miljöpartiet-kollega och vän. Han beskriver begravningen som "värdig och vacker".

– Zaida var en väldigt stor inspiration varje gång man mötte henne. Hon var alltid på språng. Det fanns alltid mer att göra, och det är det alla här inne har beskrivit, säger Gustav Fridolin och berättar att nattågsresorna till Norrbotten under tidigt 2000-tal ligger honom särskilt varmt om hjärtat på denna sorgens dag.

Gustav Fridolin är på plats i Kalmar.Foto: Suvad Mrkonjic / SUVAD MRKONJIC FOTOGRAFISKA AB

– Diskussionerna som aldrig tog slut och så plötsligt upptäckte man att man var framme. Jag var trött men hon hade lika mycket energi som hon hade när hon klev på tåget. Det var Zaida.

En skål med jord hade sänts från Kongo, enligt uppgift från en plats där Zaida Catalán har haft starka möten med barn under sina uppdrag, och användes under ceremonin.

Zaida Catalán växte upp i Högsby och gick i gymnasiet i Mönsterås.

Begravningen avslutades med Beatles eviga sång "All you need is love".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag