Daniel och Victoria på väg in i kyrkan i Båstad.
Daniel och Victoria på väg in i kyrkan i Båstad.

I dag begravdes Carl Johan Bernadotte

Publicerad

En begravningsgudstjänst hölls i dag för kungens farbror - greve Carl Johan Bernadotte, 95.

Nästan hela kungafamiljen var på plats för att hedra sin bortgångne släkting, som stod dem mycket nära.

Carl Johan Bernadottes sista önskan var att få jordfästas i Båstad och ha sin grav på Kungliga begravningsplatsen i Haga i Solna. Strax innan 11 på måndag förmiddag anlände kungen och drottningen till kyrkan tillsammans med prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Från det danska hovet kom drottning Margrethe, prinsessan Benedikte och drottning Anne-Mari. Änkan, Gunnila Bernadotte, kom tillsammans med Carl Johan Bernadottes båda barn, Monica Bonde och Christian Bernadotte.

Andra kända människor på plats var prinsessorna Christina, Margaretha och Désirée. Även Gunnila Bernadottes kusin Ian Wachtmeister fanns närvarande, medan näringslivet representerades av bland annat Erik Paulsson, ägare till Peab.

Många ortsbor på plats

- Det var en ganska kort och vacker begravning med mycket musik. Loa Falkman och Carolina Söderman sjöng. Det var en fin stämning, säger Expressens reporter på plats.

Runt 500 ortsbor hade också samlats runt kyrkan för att få en skymt av kungligheterna. Ett stort antal civila poliser fanns utplacerade runt kyrkan.

Carl Johan Bernadotte var Gustav VI Adolfs och kronprinsessan Margaretas yngste son. Han förlorade sin prinstitel och arvsrätten till tronen när han 1946 gifte sig med journalisten Kerstin Wijkmark. Trots det kom han att stå kungahuset nära ända till slutet. Carl XVI Gustaf hade en bra relation med sin farbror.

– Kungen har visat honom stor uppmärksamhet och de stod varandra nära. Kungen och Silvia följde hans sista tid väldigt nära och de var väldigt måna om honom. Bland annat var de nyligen med och firade Carl Johans 95-årsdag och han var ofta bjuden till Slottet, har hovexperten Sten Hedman

tidigare sagt till Expressen.se.

Tacksägelse för kungafamiljen

Under morgondagen, klockan 12, hålls en tacksägelsegudstjänst för kungafamiljen och den närmaste familjen. Därefter, klockan 12.35, kommer en procession att färdas till Haga begravningsplats (via Slottsbacken, Slottskajen, Norrbro, Gustaf Adolfs Torg, Regeringsgatan, Hamngatan, Sveavägen, Norrtull) där gravsättningen sker.

Carl Johan Bernadotte bodde i Skåne och vårdades på Ängelholms lasarett under sin sista tid i livet. Han avled på lördagen den 5 maj, 95 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag