TACK FÖR KAFFET. I dag håller Mona Sahlin sitt sista stora politiska tal som sammanfattar nästan tre decennier i rikspolitiken. Foto: Tommy Pedersen
TACK FÖR KAFFET. I dag håller Mona Sahlin sitt sista stora politiska tal – som sammanfattar nästan tre decennier i rikspolitiken. Foto: Tommy Pedersen

I dag avslutar Mona Sahlin en epok

Publicerad
Uppdaterad
I dag håller den avgående S-ledaren Mona Sahlin sitt sista stora politiska tal.
Det blir hennes politiska testamente efter nästan tre decennier i rikspolitiken.
Sent i går kväll satt hon fortfarande och skrev på talet.
Mona Sahlin håller ett så kallat linjetal vid Socialdemokraternas förtroenderåds sammanträde i riksdagshuset i dag.
Hon kommer att ge en tillbakablick på åren som S-politiker och senare som partiordförande. I de avsnitten kommer hon att vara mycket personlig.
Men framförallt kommer talet att handla om de stora utmaningar som partiet, enligt Sahlin, står inför:
Hur ska S återfå breda väljargruppers förtroende?
Hur ska S locka tillbaka de förvärvsarbetande till partiet?
Hur ska S kunna ge trovärdiga lösningar gällande arbetslösheten, integrationen och miljön?
Talet kommer att få stor betydelse när epoken Sahlin beskrivs i historieböckerna.
Därmed är det också oerhört viktigt för henne själv.
- Det här blir hennes sista strid, säger en av hennes medarbetare dramatiskt.
Som vanligt har hon författat sitt tal själv, utan hjälp av talskrivare.

"Viktiga händelser"

Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare:
- Sådana här tal är viktiga händelser. Jag kan fortfarande ur minnet citera delar av Ingvar Carlssons sista tal som partiordförande. Och Gustav Vasas tal till ständerna, med sina söner närvarande, är ju inskrivet i historieböckerna. Inget öga var torrt efter det talet!
Stig Malm, tidigare LO-ordförande och VU-ledamot i Socialdemokraterna:
- Om Mona Sahlin drar lärdom av alla de år i rikspolitiken hon har bakom sig, och om hon vänder blad och ser framåt, då kan det bli ett ganska bra linjetal i dag.
Sahlin, som valdes in i riksdagen första gången redan 1982, kommer att avgå som partiordförande vid den extra kongressen 25- 27 mars.
Sannolikt kommer några ledamöter av partiets mäktiga verkställande utskott (VU) att dras med i fallet.
Valberedningen, som formellt tillsätts i dag, ska i första hand hitta en ny partiledare, men eventuellt också hitta nya ledamöter av VU.
De VU-ledamöter som representerar facket eller partidistrikt sitter relativt säkert.

De sitter löst

Men Expressens källor uppger att minst två ledamöter sitter löst:
Partisekreteraren Ibrahim Baylan. Han blev invald i VU 2005 och var skolminister 2006. Baylan var omstridd redan när han tillsattes som partisekreterare och han bär en del av ansvaret för partiets senaste katastrofval.
Ylva Johansson. Arbetsmarknadspolitisk talesperson och tidigare vårdminister. Hon valdes in i riksdagen för S så sent som 2006. Johansson har ingen självklar väljarbas och "pratades in i VU", som en källa säger.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag