Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SDU-topparna lämnar sina partiuppdrag

Gustav Kasselstrand, ordförande för SDU, och vice ordföranden William Hahne riskerar att sparkas ur partiet.
Foto: Emil Nordin

SDU-topparna Gustav Kasselstrand, 27, och William Hahne, 23, lämnar sina poster i ungdomsförbundet i höst. 

Det beskedet gav de vid lunchtid i dag - i samband med Sverigedemokraternas partistyrelsemöte, där de båda väntas uteslutas ur partiet. 

– Det känns lite som en amputation av partiet, tyvärr, säger den tidigare SD-ledaren Mikael Jansson på väg in till ödesmötet i Gamla stan i Stockholm.

Sverigedemokraternas partistyrelsemöte inleddes klockan 09.30 på måndagen i en Bååtska rummet nära riksdagshuset i Stockholm.

Där ska den infekterade striden mellan partiledningen och ungdomsförbundets ledning avgöras.

Enligt uppgifter till Expressen väntas partisekreteraren Richard Jomshof hålla en presskonferens direkt efter partistyrelsemötet. 

Mötet beräknas hålla på till åtminstone klockan 13 i dag, enligt partiets presschef Henrik Vinge.

Åkesson deltar

Partiledaren Jimmie Åkesson deltar i mötet, bekräftar Vinge för Expressen.

Medlemsutskottet har rekommenderat uteslutning av åtta personer, bland dem SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne.

Flera partistyrelseledamöter uttalade sig i morse för Expressen.

– Vissa personers försvarsbrev är oerhört fascinerande att läsa, sa riksdagsledamoten Hanna Wigh.

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand var också på plats i morse:

– Nu får skenprocessen ett slut, men den var uppgjord redan på förhand. Formellt får jag nu invänta det här beskedet, och sen ger vi ett besked efter partistyrelsemöte.

Vid lunchtid i dag meddelade Kasselstrand och Hahne att de inte ställer upp för omval på kongressen i höst. 

– Det är ett beslut som jag fattade redan i vintras. Det innebär att jag sitter kvar till kongressen i september, sedan får någon annan ta över. 

En av de som stöttat Kasselstrand är den tidigare SD-ledaren Mikael Jansson.

På väg in till mötet i morse sa han till Expressen:

– Jag anser att Gustav och William är väldigt viktiga för partiet, och att jag inte vill ha uteslutning av dem.

Tror du att du kan få med dig fler partistyrelseledamöter på det?

– Jag hoppas på det.

Vad betyder det för partiet om de blir uteslutna i dag?

– Det känns lite som en amputation av partiet, tyvärr.

Kan det splittras?

– Det tror jag inte. Partiet är så stort nu, så det finns alla fördelar att hålla samman. Att spräcka partiet vore ren idioti, så jag tror inte det är någon risk för det.

Lång lista med anklagelser

Enligt Expressens källor vill medlemsutskottet också kasta ut Adam Berg, suppleant i SDU:s styrelse, Anton Stigermark, suppleant för SD i Stockholms stad  och Christian Westling, som blev känd i samband med järnrörsskandalen som Expressen avslöjade 2012.

Och anklagelseakten är lång.

Partiledarvikarien Mattias Karlsson har tidigare hävdat att SDU-ledningen lierat sig med personer från externa extremistorganisationer. Andra som föreslås uteslutning ska ha uttryckt beundran för Adolf Hilter med mera, enligt Karlsson.

En annan känslig fråga som ska upp på partistyrelsemötet under måndagen rör Mattias Karlssons arvode, som Expressens David Baas kunde avslöja redan i lördags.

Jimmie Åkesson har föreslagit att vikarien får ett extra påslag, utöver det månadsarvode på totalt 71 000 kronor som han har i dag. Enligt förslaget ska den extra ersättningen betalas ut retroaktivt till Mattias Karlsson för det halvår då han ersatt den sjukskrivne partiledaren.

Internt i Sverigedemokraterna har det länge funnits kritik mot att partitopparna i ledningen upplevs belöna varandra med extralöner. Sedan Åkessons förslag om retroaktivt lönepåslag för Karlsson fanns med i möteshandlingarna inför måndagens partistyrelsemöte har kritiken tagit fart på nytt.

Expressen har också tidigare kunnat berätta att Björn Söder, som tidigare i år fick lämna partisekreterarposten i SD, redan i höstas hade kritiska synpunkter i VU mot planerna på att se över arvodena. Söder anförde då i en protokollsanteckning:

Ny arbetsbeskrivning för Karlsson

"Arvodeskommittén bör i sitt arbete stå fria från vänskapsrelationer och vänskapsband för att förhindra vänskapskorruption".

Förutom uteslutningarna och arvodesdiskussionen väntas partistyrelsen också formulera en delvis ny arbetsbeskrivning för Mattias Karlsson. Trots att partiets andreman egentligen är riksdagsledamoten Jonas Åkerlund väntas partistyrelsen klubba igenom ett förslag som gör Karlsson till partiets främsta företrädare gentemot media och riksdagen när Åkesson inte kan fullgöra sina partiledarsysslor under sin arbetsträning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.