Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

I dag avgörs SDU- topparnas framtid

Gustav Kasselstrand och William Hahne firar. Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson

Nu avgörs SDU-topparna Gustav Kasselstrands och William Hahnes politiska framtid i Sverigedemokraterna.

SD:s medlemsutskott ska i dag ta ställning till om totalt ett 20-tal medlemmar - bland annat Kasselstrand och Hahne - ska uteslutas eller varnas.

– De har agerat uppenbart partiskadligt, säger Henrik Vinge, SD:s presschef.

I dag ska SD:s medlemsutskott utreda ett 20-tal personer som anklagas för att på ett eller annat sätt brutit mot partiets riktlinjer och riskerar att uteslutas.

Enligt uppgift har medlemsutskottets ordförande Magnus Olsson ordnat en telefonkonferens med de andra ledamöterna i utskottet. Cirka 15.00 i eftermiddag beräknas medlemsutskottet vara klara.

Men medlemsutskottet har bara kapacitet att varna medlemmarna. Beslut om uteslutning eller ingen åtgärd kommer att fattas av partistyrelsen den 27 april, som Expressen berättade om i går.

"Beter sig som småbarn"

Två av medlemmarna som riskerar uteslutning är topparna i ledningen för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU: Gustav Kasselstrand, ordförande och William Hahne, vice ordförande.

– Jag är faktiskt förbannad på dem. De uppför sig som omogna småbarn, sa Magnus Olsson till Sydsvenskan förra veckan.

Medlemsutskottets ordförande Magnus Olsson vill i dag inte ge ytterligare kommentarer.

– Ta det med vår pressavdelning, skriver han i ett sms.

De senaste tiden har hårda anklagelser och motanklagelser haglat mellan SD och SDU:s ledning.

SDU har anklagats för att inte uppfylla SD:s så kallade nolltolerans mot rasism och extremism medan SD:s ledning har anklagats för att driva en maktkamp med odemokratiska metoder.

Oense med SD

Henrik Vinge, SD:s presschef, kommenterade i dag misstankarna mot personerna som riskerar uteslutning:

– De har bedrivit en medial smutskastningskampanj mot partiet i flera veckors tid i kvällspressen. Det stärker uppfattningen att det finns goda skäl för medlemsutskottet att utreda om de här personerna överhuvudtaget ska vara kvar i partiet, säger han.

William Hahne anklagas bland annat för att ha använt ett medlemsregister utan tillstånd, brutit mot partiets kommunikationsplan och kritiserat partiledningen offentligt, säger han:

– Det är uppenbart att det är svepskäl det rör sig om. Man bestämde sig på förhand att jag skulle uteslutas eftersom jag blev vald till ordförande för SD Stockholms stad. Först därefter började man leta efter skäl att försöka motivera uteslutningen med. Det här är ett smutsigt maktspel där partiledningen tar till högst odemokratiska metoder för att göra sig av med hela den interna oppositionen.

"Skenrättegång"

Hahne jämför SD-ledningens agerande vid "häxbränningsprocesserna på 1500-talet".

– Man utmålar oss som något obehagligt för att dehumanisera oss. Man låter oss genomgå en skenrättegång där "vittnen" pekar ut oss som skyldiga och därefter bränner man oss på bål inför allmänheten för att statuera exempel och för att vi aldrig ska kunna sätta oss upp mot dem igen, säger han.