I dag åtalas Göran Lindberg

Publicerad
Uppdaterad
Han fick inte förnyat förordnande som länspolismästare i Uppsala utan tvingades bort. Det knäckte "Kapten Klänning".
I stället valde Göran Lindberg, 64, att söka spänning i sex - en närmast manisk jakt på kontakter med prostituerade och andra kvinnor, visar polisutredningen.
- Motivet är att livet blev tråkigt, tomt och innehållslöst. Det är så han uttrycker det i förhören, säger en källa.
När Göran Lindberg i dag åtalas vid Södertörns tingsrätt avslöjas hans dubbelliv. Den före detta polischefen, länspolismästaren och rektorn för polishögskolan misstänks för för grov våldtäkt, våldtäkt, förberedelse till grov våldtäkt mot barn, koppleri och köp av sexuell tjänst. Han förnekar alla anklagelser - förutom sexköp.
Den flera tusen sidor tjocka polisutredningen är helt sekretessbelagd, men Expressen kan avslöja motivet som Göran Lindberg angett till att han började köpa sex.
I förhör har han sagt att hans liv rasade samman när han inte fick förnyat förtroende som länspolismästare i Uppsala 2006.
Frustrationen och besvikelsen kanaliserades genom en jakt på sex - främst hos prostituerade.
- Han hade en topposition i samhället, ett uppdrag med stort inflytande. Göran Lindberg tyckte att allt tog slut och att ingenting var roligt längre, säger en källa.

Hemlig utredning

- Livet förlorade en del av sin mening. Det är så han uttrycker det och som polisens utredare tolkar honom.
I den hemliga polisutredningen finns elva kvinnor som misstänks ha utsatts för brott, plus två kvinnor som Göran Lindberg köpt och försökt köpa sex av, enligt åtalet. De är mellan 14 och 39 år.
Kammaråklagare Håkan Roswall:
- Eftersom det råder yppandeförbud och sekretess på hela förundersökningsmaterialet kan jag inte lämna några kommentarer kring innehållet. Om tingsrätten gör en annan bedömning av sekretessen än jag återstår att se.
Expressen har förgäves sökt Göran Lindbergs advokat Karl Harling för en kommentar.
Rättegången börjar 29 juni.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag