Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”I dag är det ett helt folk som gråter”

”Paris katedral är lite av Frankrikes själ, Frankrikes hjärta. Notre-Dame har alltid varit en tillflyktspunkt och ett riktmärke under alla svåra tider i vår historia. Instinktivt är det här som parisarna och fransmännen har samlats för att be under beskydd av den Heliga Maria”, säger prästen Pierre-Hervé Grosjean. Foto: Magnus Falkehed
”Jag har bara bott här i ett och ett halvt år, men jag hade inte insett hur mycket jag älskade den här byggnaden. Jag känner mig verkligen ledsen. Hjärtat brister”, säger au-pairflickan Mallory Mayhew Foto: Magnus Falkehed
Branden bröt ut under måndagskvällen. Foto: THIERRY MALLET / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Redan innan solen hade gått upp över Bastiljen kom de första joggarna och flanörerna som den här morgonen tagit omvägen förbi Notre-Dame.

Polisen försökte spärra först spärra av kajen närmast katedralen. Snart gav de upp för trycket av den anländande folkmassan av parisare och turister som med egna ögon ville se Vår Fru som Notre Dame heter på svenska.

Mot slutet av dagen var det svårt att ta sig fram bland alla nyfikna och nedslagna människor.

Lite längre bort uppströms på kajen satt de som sökte lite mer lugn och eftertanke.

– Jag sitter här och försöker processa vad som egentligen hände i natt, hur jag känner och hur Paris mår, sade den amerikanska au-pairflickan Mallory Mayhew som satt och skrev ned sina tankar i ett block intill de kluckande vågorna från Seinefloden.

– Jag har bara bott här i ett och ett halvt år, men jag hade inte insett hur mycket jag älskade den här byggnaden. Jag känner mig verkligen ledsen. Hjärtat brister, sade hon.

De kraftiga lågorna syntes över stora delar av staden. Foto: THIERRY MALLET / AP TT NYHETSBYRÅN

”Ett helt folk som gråter”

Utmed kajerna hade gårdagens psalmsånger ersatts av ljusen från tusen och åter tusen mobiltelefoner som inte missade att ta bild av en brandman uppe på ett av tornen eller av brandkårens flodbåtar som åkta fram och tillbaka.

För prästen Pierre-Hervé Grosjean var det bara naturligt.

– Paris katedral är lite av Frankrikes själ, Frankrikes hjärta. Notre-Dame har alltid varit en tillflyktspunkt och ett riktmärke under alla svåra tider i vår historia. Instinktivt är det här som parisarna och fransmännen har samlats för att be under beskydd av den Heliga Maria, sade han.

– Idag är det ett helt folk som gråter… och som hoppas, för vi ska bygga upp den igen, den här katedralen, sade prästen och log, iklädd sin prästkåpa.

För honom som för många andra troende katoliker hette dagens hjälte Jean-Marc Fournier – brandkårens fältpräst som enligt kollegan Pierre-Hervé Grosjean var den som utan fruktan hade räddat reliken som av många betraktas som Jesus guldinfattade törnekrona undan lågorna.

– Han visade ingen rädsla alls när han tog sig raka vägen fram till relikerna i katedralen och såg till att de räddades, säger en person inom räddningstjänsten, till Sky News. 

Inuti katedralen efter branden. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Alla pratar om branden i Notre-Dame

På latinkvarterens smockfulla kaféterrasser och trottoarer var den katastrofala branden på allas läppar.

– Tänk dig! Åttahundrasextio år någonting och det bara försvinner så där, sa en mamma i vimlet till sin pojke.

Långt utöver Paris satte katastrofen allt annat åt sidan i Frankrike. Veckans mediebevakning skulle egentligen ha ägnats åt president Emmanuel Macrons reformpaket och försök till att ena fransmännen efter en uppslitande vinter av konflikter med de så kallade Gula västarna i spetsen för en rad protester. Av det bråket fanns i går inget spår i den stämning av nationell samling som rådde i Frankrike.