Abbas kommer i dag lämna in ansökan om ett palestinskt medlemskap i FN. Foto: Kevin Lamarque/Reuters
Abbas kommer i dag lämna in ansökan om ett palestinskt medlemskap i FN. Foto: Kevin Lamarque/Reuters

I dag ansöker palestinierna om medlemskap

Publicerad
Uppdaterad
President Mahmud Abbas kommer i dag att lämna in palestiniernas formella ansökan om fullt medlemskap i FN.
Det palestinska sändebudet i FN, Riyad Mansour, bekräftar för AFP att Abbas ska överlämna ansökan vid ett planerat möte med FN-chefen Ban Ki-Moon i kväll.
Trots det kraftiga motståndet från Israel och USA går palestiniernas president Mahmud Abbas vidare med sin kampanj för fullt medlemskap i FN. USA har sagt att man kommer lägga veto mot varje ansökan som kommer till säkerhetsrådet, där palestinierna behöver nio av de 15 medlemmarnas röster.
Palestinierna kan också gå till FN: s generalförsamling för att få observatörsstatus. För det kan inget land lägga in veto. Där räcker enkel majoritet.

Tydlig position

På DN-debatt i dag skriver statsminister Fredrik Reinfeldt – som i dag ska tala strax efter Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Mahmud Abbas - att FN-mötet i New York helt präglas av palestiniernas önskan att få bli fullvärdiga medlemmar i FN. Reinfeldt skriver att den svenska positionen är tydlig: "Vi vill se två stater som existerar sida vid sida i fred och försoning. Vi kommer att ställa oss bakom alla initiativ som befrämjar denna målsättning."

Försummad möjlighet

Även Carl Bildt kommenterar den palestinska medlemsansökan på sin blogg. Utrikesministern skriver att den palestinska medlemskapsansökan till FN som överlämnas till Ban Ki-Moon går direkt till säkerhetsrådet, men att ett avgörande sannolikt dröjer. Han skriver också att förutsättningarna för fredsförhandlingar inte är idealiska: "Fortsätter dessutom den israeliska bosättningspolitiken kommer vi snart att komma till en situation där en tvåstatslösning i genuin bemärkelse inte längre kommer att vara en realistisk möjlighet.
Då har en historisk möjlighet försummats. Och inte minst Israels situation riskerar att bli långt mer utsatt."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag