Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hyrburkini stoppas i badhus: ”Det är ett ställningstagande”

Uthyrning av burkini ska stoppas nu på ett kommunalt badhus.

– Det är vårt ansvar att arbeta för ett jämställt samhälle och människors lika värde, säger Anneli Sjöstrand (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden 

Majoriteten av partierna är överens om att stoppa uthyrningen av heltäckande baddräkter i ett badhus i Mjölby, vilket P4 Östergötland var först att rapportera om.

– Förslaget är att vi inte ska tillhandahålla burkini i badhuset. Det ska fortfarande vara tillåtet att bära burkini i badhuset, men vi som kommun vill inte tillhandahålla dem, det stämmer inte med våra värderingar, säger Anneli Sjöstrand (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

”Räknar med att det går igenom”

Nästa vecka ska kultur- och fritidsnämnden i Mjölby sammanträda och ta ställning till förslaget om att stoppa uthyrningen på badhuset Lundbybadet. 

– Jag räknar med att det ska gå igenom, säger Anneli Sjöstrand och fortsätter:

– Under beredningen med företrädare för båda sidor var vi överens.

Frågan har lyfts i nämnden och diskuteras nu inom partierna inför mötet.

”Ett symboliskt ställningstagande”

Enligt Anneli Sjöstrand är hyrstoppet ett symboliskt ställningstagande mot förtryck. 

– Det är ett ställningstagande med tanke på att det är vårt ansvar att arbeta för ett jämställt samhälle och människors lika värde. Vi vet att flickor som lever inom hederskultur riskerar att begränsas och det är därför vi tar det här beslutet. Det är ett litet men symboliskt ställningstagande.

Uthyrningen kritiserades på Facebook

Lundbybadet började hyra ut burkini till badgäster med syftet att kvinnor och flickor som ville täcka sina kroppar för att vara bekväma med att bada offentligt skulle ges möjlighet till det, skriver Corren.

Under hösten har badhuset fåt ta emot många kritiska kommentarer om uthyrningen på Facebook, enligt tidningen.

Sverigedemokraterna lämnade under hösten in en interpellation till kultur- och fritidsnämnden för att stoppa uthyrningen.