Psykoterapeuten Barbro Roslund, som hypnotiserade Ulf Olsson, genomförde förhöret med nyckelvittnet som då kunde minnas nya detaljer hon inte kommit ihåg tidigare.
Psykoterapeuten Barbro Roslund, som hypnotiserade Ulf Olsson, genomförde förhöret med nyckelvittnet som då kunde minnas nya detaljer hon inte kommit ihåg tidigare.

Hypnos avslöjar dubbelmördaren

Publicerad
Uppdaterad
Så här såg dubbelmördaren ut som högg ihjäl Anna-Lena Svenson, 56, och Mohammad Ammouri, 8.
Ett nyckelvittne har under hypnos avslöjat precisa detaljer om gärningsmannen.
- Utredningen är inne i ett intensivt skede, säger kriminalinspektör Benniet Henricson.
Efter ett år av intensiva spaningar: polisen vet nu exakt hur mördaren såg ut när han gick till attack. En kvinnligt nyckelvittne, som såg dubbelmördaren från ett fönster på morgonen 19 oktober, har förhörts under hypnos. Legitimerade psykoterapeuten och psykologen Barbro Roslund - som anlitades för att hypnotisera Helénmannen Ulf Olsson - flögs in från Lund. Kriminalinspektör Benniet Henricson bevakade förhöret på plats. Det följdes också av ytterligare poliser från ett intilliggande rum med tv-skärm. Benniet Henricson berättar: - När kvinnan, som låg på en säng, väl var försatt i hypnos mindes hon detaljer som hon tidigare inte kommit ihåg. Hon höll också fast vid alla de fakta som hon berättat tidigare.

Detaljinformation

Benniet Henricson skrev ner frågor som ställdes till nyckelvittnet. - Vi fick detaljinformation om gärningsmannen, som tillsammans med andra bitar, kan vara helt avgörande för utredningen. - Jag är glad att kvinnan var så lätt att få i hypnos och att förhöret gav svar på flera frågor, säger Barbro Roslund. Kvinnans vittnesmål från hypnosförhöret stärks nu ytterligare. Detta sedan ett nytt vittne, en kvinna i 25-årsåldern, förhörts av utredarna. Hon har i detalj beskrivit hur hon stötte ihop med en man när hon var på väg till sitt arbete. Klockan var fem minuter i åtta på morgonen den 19 oktober, platsen Lasarettsgatan i Linköping. - Hon mötte hans blick. Hon tyckte den såg otäck ut. Mannen smälte in i miljön men föreföll stressad.

Signalement

Mannen var, enligt kvinnan, klädd i höftlång, svart täckjacka, svarta träningsoverallsbyxor - eventuellt med vita inslag på sidorna - ljusa gymnastikskor och en stickad, mörk mössa. Enligt polisen tyder kvinnans iakttagelser på att det var mördaren hon mötte. Dessutom har ytterligare en person, som tros ha sett mördaren före mordet, också hörts av polisen. Benniet Henricson igen: - Vi har tidigare trott att mördaren sprang från mordplatsen - direkt ner till Djurgårdsgatan, där den blodiga mössan hittades slängd utanför Ica-butiken. I själva verket har gärningsmannen, enligt polisens nya teori, sprungit över Djurgårdsgatan, in på Lasarettsgatan, genom Trädgårdsföreningen - och ut på Djurgårdsgatan. - Det kan alltså finnas ytterligare vittnen som mött honom under flyktvägen, säger Benniet Henricson. Tidningsuppgifter gör idag gällande att Anna-Lena Svenson, sedan hon attackerats, viskat ett mansnamn - "Leif". Det skulle kunna tyda på att hon kände igen mördaren, att hon visste vem han var. Att mördaren på något sätt var bekant med henne. Uppgifterna tillbakavisas nu av helt av mordutredaren Nils Ahlberg. - Det stämmer inte. Det är en människa som har hört hur Anna-Lena Svenson sagt något - och det är troligtvis "hjälp", inte "Leif". Det är rent spekulativt. Jag ser det som mer eller mindre uteslutet. Vi tror att hon sagt "hjälp". Kan polisen ha diskuterat namnet "Leif" med familjen Ammouri? - Det kan vara möjligt att den frågan också ställts. Men det är inget som har relevans, som vi vet att hon skulle ha ropat. Har ni över huvud taget undersökt vilka "Leif" som finns bosatta i närområdet? - Nej, nej, nej.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag