Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hypnos avslöjar dubbelmördaren

Psykoterapeuten Barbro Roslund, som hypnotiserade Ulf Olsson, genomförde förhöret med nyckelvittnet som då kunde minnas nya detaljer hon inte kommit ihåg tidigare.
Så här såg dubbelmördaren ut som högg ihjäl Anna-Lena Svenson, 56, och Mohammad Ammouri, 8.
Ett nyckelvittne har under hypnos avslöjat precisa detaljer om gärningsmannen.
- Utredningen är inne i ett intensivt skede, säger kriminalinspektör Benniet Henricson.

FAKTA

Fakta/hypnos
Ett förändrat medvetandetillstånd mellan sömn och vakenhet som framkallas genom suggestion.
Det går att försätta sig själv i hypnos genom självsuggestion.
Vanligare är att de överförs av en hypnotisör eller hypnosterapeut, som med en speciell teknik försätter patienten i ett tillstånd av avspänning, försjunkenhet och stark mottaglighet.
De flesta människor är mer eller mindre mottagliga för hypnos.
Metoden används bl.
a.
som hjälpmedel mot sömnrubbningar, ångest och lättare fobier, för smärtlindring.

Efter ett år av intensiva spaningar: polisen vet nu exakt hur mördaren såg ut när han gick till attack. En kvinnligt nyckelvittne, som såg dubbelmördaren från ett fönster på morgonen 19 oktober, har förhörts under hypnos. Legitimerade psykoterapeuten och psykologen Barbro Roslund - som anlitades för att hypnotisera Helénmannen Ulf Olsson - flögs in från Lund. Kriminalinspektör Benniet Henricson bevakade förhöret på plats. Det följdes också av ytterligare poliser från ett intilliggande rum med tv-skärm. Benniet Henricson berättar: - När kvinnan, som låg på en säng, väl var försatt i hypnos mindes hon detaljer som hon tidigare inte kommit ihåg. Hon höll också fast vid alla de fakta som hon berättat tidigare.

Detaljinformation

Benniet Henricson skrev ner frågor som ställdes till nyckelvittnet. - Vi fick detaljinformation om gärningsmannen, som tillsammans med andra bitar, kan vara helt avgörande för utredningen. - Jag är glad att kvinnan var så lätt att få i hypnos och att förhöret gav svar på flera frågor, säger Barbro Roslund. Kvinnans vittnesmål från hypnosförhöret stärks nu ytterligare. Detta sedan ett nytt vittne, en kvinna i 25-årsåldern, förhörts av utredarna. Hon har i detalj beskrivit hur hon stötte ihop med en man när hon var på väg till sitt arbete. Klockan var fem minuter i åtta på morgonen den 19 oktober, platsen Lasarettsgatan i Linköping. - Hon mötte hans blick. Hon tyckte den såg otäck ut. Mannen smälte in i miljön men föreföll stressad.

Signalement

Mannen var, enligt kvinnan, klädd i höftlång, svart täckjacka, svarta träningsoverallsbyxor - eventuellt med vita inslag på sidorna - ljusa gymnastikskor och en stickad, mörk mössa. Enligt polisen tyder kvinnans iakttagelser på att det var mördaren hon mötte. Dessutom har ytterligare en person, som tros ha sett mördaren före mordet, också hörts av polisen. Benniet Henricson igen: - Vi har tidigare trott att mördaren sprang från mordplatsen - direkt ner till Djurgårdsgatan, där den blodiga mössan hittades slängd utanför Ica-butiken. I själva verket har gärningsmannen, enligt polisens nya teori, sprungit över Djurgårdsgatan, in på Lasarettsgatan, genom Trädgårdsföreningen - och ut på Djurgårdsgatan. - Det kan alltså finnas ytterligare vittnen som mött honom under flyktvägen, säger Benniet Henricson. Tidningsuppgifter gör idag gällande att Anna-Lena Svenson, sedan hon attackerats, viskat ett mansnamn - "Leif". Det skulle kunna tyda på att hon kände igen mördaren, att hon visste vem han var. Att mördaren på något sätt var bekant med henne. Uppgifterna tillbakavisas nu av helt av mordutredaren Nils Ahlberg. - Det stämmer inte. Det är en människa som har hört hur Anna-Lena Svenson sagt något - och det är troligtvis "hjälp", inte "Leif". Det är rent spekulativt. Jag ser det som mer eller mindre uteslutet. Vi tror att hon sagt "hjälp". Kan polisen ha diskuterat namnet "Leif" med familjen Ammouri? - Det kan vara möjligt att den frågan också ställts. Men det är inget som har relevans, som vi vet att hon skulle ha ropat. Har ni över huvud taget undersökt vilka "Leif" som finns bosatta i närområdet? - Nej, nej, nej.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!