Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hyllad skylt riskerar att plockas bort helt

"Det är väl efter alla incidenter som har varit", säger Mattias Ljungström, som tog bilden på skylten. Foto: Privat
Ja, budskapet är tydligt. Och har engagerat på Facebook. Men nu kan skylten plockas bort. Foto: Privat
"Den sticker ut, det måste jag säga", säger Joakim Holtbäck, uppdragsledare vid Trafikverket, när han får se skylten. Han tror dock att skylten blir bortplockad. Foto: Joachim Wall

"Men det är väl för fan bra att den står ut? Med tanke på att folk är så ouppmärksamma är det bra", säger Mattias Ljungström när han får höra att skylten kan försvinna.

Foto: Privat

”Ingen ska dö i tjänsten”.

Det budskapet hittades på en stor hastighetsskylt tillhörande ett vägarbete utanför Örebro – och budskapet har hyllats av tusentals efter de senaste årens dödsolyckor.

Men nu riskerar skylten att försvinna.

– Det behövs nästan sådana här skyltar för att folk ska inse allvaret i det som har hänt sista tiden, säger lastbilschauffören Mattias Ljungström.

Lastbilschauffören Mattias Ljungström åkte hem för att hämta sin matlåda.

På vägen tillbaka blev Mattias stående en stund vid riksväg 51, mellan Örebro och Kvarntorp, varpå han såg en skylt vars budskap påverkade honom:

”Ingen ska dö i tjänsten”, löd texten på en stor hastighetsskylt på ett så kallat TMA-fordon, även kallat "skyddsbil", som är ett påkörningsskydd som används vid vägarbeten.

Ett tydligt budskap. Foto: Privat

Mattias tog en bild på skylten och den senaste veckan har bilden, och framför allt budskapet, fått stor spridning i olika grupper på Facebook.

"Sorgligt att det ens ska behövas för att få folk att visa lite respekt och hänsyn för arbetare”, skriver en person.

”Underbart”, konstaterar en annan person.

– Jag har sett liknande skyltar men inte någon så ”grov”. "Kör sakta, mina barn väntar på mig” och sådant har man ju sett, säger Mattias, och tillägger:

– Men det är väl efter alla incidenter som har varit, så de har börjat ta det hårdare.

Trafikverket: "Skylten sticker ut för mycket"

En färsk undersökning av Sveriges radio och trafiksäkerhetsföreningen NTF visar att varannan bil, 58 procent, kör för fort förbi vägarbeten.

I oktober 2015 blev en signalvakt påkörd av en lastbil vid ett vägarbete i Norra Mellby, i Hässleholm. Vägarbetaren dog omedelbart.

I slutet av april i år blev en brandman påkörd i samband med räddningsarbetet efter en lastbilsolycka längs E6 i höjd med Munkedal. Brandmannen avled senare på sjukhus.

Och den 8 maj brakade en långtradare in i ett så kallat TMA-fordon utanför Kumla. Ingen skadades den gången.

Det finns flera dödsolyckor rapporterade de senaste åren.

Vilket Mattias hade i åtanke när han såg skylten.

– Man reagerar på ett helt annat sätt än om man ser en skylt om att köra sakta. Man får sig en tankeställare, säger han.

Trafikverket säger att man aldrig har sett någon liknande skylt.

– Den sticker ut, det måste jag säga, säger Joakim Holtbäck, uppdragsledare vid Trafikverket, när han får se skylten.

– Jag har aldrig sett något liknande, så det var ett nytt grepp. Jag vet inte vem som har tagit initiativet heller, det är inget som vi har styrt upp. Vi har våra vanliga regler och föreskrifter där det handlar om att man ska visa upp vilken hastighet det är som gäller, säger han vidare.

Joakim Holtbäck är däremot kritisk mot skylten som helhet. Det handlar främst om formuleringen.

– Personligen tycker jag att den sticker ut lite för mycket, den passar inte riktigt i trafiken. Men jag uppskattar att den har uppskattats, så att säga. Men sedan kan jag personligen tycka att man kan uttrycka sig på ett annat sätt, säger Joakim Holtbäck.

Skylten kan plockas bort

På Facebook fortsätter skylten att engagera.

”Är det så jävligt där ute?” frågar sig en person.

”Dessvärre, ja”, svarar en annan.

– Men får den positivt gensvar har den väl gjort sitt. Men jag tror inte att den blir kvar över tid, om jag säger så, säger Joakim Holtbäck.

Trafikverket kan inte svara på vem som har satt upp skylten. Trafikverket har anlitat en konsultfirma som utför geotekniska undersökningar på platsen, och de har i sin tur ett avtal med en entreprenör som sköter arbetet. Och därmed skylten.

Men du tror alltså inte att den blir kvar?

– Nej, jag tror inte det. Jag tror att när företaget får nys om det här så ber de nog dem om att ändra tillbaka till något mer normalt, säger Joakim Holtbäck.

– I trafiken håller vi oss till mer strikta trafikskyltar, säger Malin Skyman, projektledare vid Trafikverket, och tilläger att man ständigt försöker sprida liknande budskap via sociala medier och andra kanaler.

Mattias blir förvånad när han får höra Trafikverkets resonemang.

– Jaha… men det är väl för fan bra att den står ut? Med tanke på att folk är så ouppmärksamma är det bra, säger han, och fortsätter:

– Det är inget kul. Folk reagerar på den. Det ser man ju. Det behövs nästan sådana här skyltar för att folk ska inse allvaret i det som har hänt sista tiden.