Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Huvudstadens larm – klarar inte fler elsparkcyklar

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Antalet elsparkcyklar har ökat den senaste tiden.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Elsparkcyklar i Göteborg.
Foto: Patrik C Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Uppradade elsparkcyklar i Stockholm.
Foto: Johan Jeppsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet elsparkcyklar i Stockholm har ökat lavinartat den senaste tiden.  

På Stockholms gator finns det nu strax över 21 000 tillgängliga elsparkcyklar. 

– Min känsla är att vi är nära kapacitetstaket i Stockholm nu, säger Johan Sundman, projektledare för Trafikkontoret till P4 Stockholm.

Sommaren har bjudit på riktigt varmt sommarväder. Det har fått många att hoppa på stadens elsparkcyklar för att ta sig fram genom Stockholms gator. 

Men det ökade intresset har också lett till att fler och fler elsparkcyklar ställts ut på gatorna. 

Enligt Johan Sundman, projektledare för Trafikkontoret i Stockholm har antalet elsparkcyklar nått nya rekordsiffror, rapporterar P4 Stockholm. Från maj månad till juli månad har antalet elsparkcyklar i huvudstaden ökat med över 50 procent. Från 14 000 till 21 000.

– Det är ett antal bolag som ställt ut en stor mängd elsparkcyklar de senaste veckorna, säger han till P4 Stockholm.

Den kraftiga ökningen har lett till stor irritation bland stadens invånare och allt fler klagomål till Trafikkontoret fortsätter att komma in. 

– När det var 12 000, då var det klagomål, men de har ökat exponentiellt. Min känsla är att vi är nära kapacitetstaket för Stockholm med 21 000 elsparkcyklar.

– På de senaste två veckorna har de ökat med 4 000.

Draget för att stoppa olyckor

Samtidigt som elsparkcyklarna blir fler har antalet olyckor hos de som använder elsparkcyklarna blivit fler. Sjukhus runtom i landet har larmat om det ökade antalet personskador som ofta tillkommit nattetid och i samband med alkohol. 

Under gårdagen gick företaget Bolt ut med att de nu stoppar uthyrningen av elsparkcyklarna under helgnätter – detta för att få stopp på det stigande antalet olyckor.

”Mellan klockan 00:00 och 05:00 på fredagsnätter och lördagsnätter går det därmed inte att hyra någon av företagets elsparkcyklar som finns utplacerade i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund i dagsläget”, skrev Bolt i ett pressmeddelande. 

Voi om olyckorna: Eget ansvar att inte köra berusad

Caroline Hjelm, CMO på Voi, i Dina Pengar om corona, elsparkcyklarnas framtid och ökningen av olyckorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.