Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

Huvudet är på fel ställe

Publicerad

Jag har lite ont i nacke och axlar ibland. Men det är inget fel på min nacke – det har två olika läkare konstaterat.

Men när jag går till atlasterapeuten Björn Jupiter på Atlaskotans cityklinik får jag veta att min atlaskota sitter snett – och jag har alltså huvudet på fel ställe.

Men kotflyttningen är ovetenskaplig. Tomas Timander, läkare och specialist på nacksmärtor, är kritisk.

– Det är sorgligt att man lockar in patienter med kroniska smärtor till en sån här behandling, för de är desperata.

Den som är sjuk, särskilt den som har smärtor, är beredd att testa precis allt och betala stora pengar i hopp om att bli bättre. Även om det inte finns några vetenskapliga belägg för metoden.

De senaste åren har flera företag lanserat affärsidén att de flyttar på, eller ”balanserar”, den översta kotan i ryggen, atlaskotan.

Atlantotec är ett av dem. Enligt företagets egen teori kan en förskjutning av atlaskotan orsaka en rad obalanser i kroppen och ge nästan alla olika symtom man kan tänka sig, bland annat nack­besvär, ryggproblem, huvudvärk, trötthet, magproblem, psykiska besvär med mera.

Företaget driver Atlas­kotan-kliniker på nio orter i landet. De hävdar att de behandlat över 7 000 svenskar, både vuxna och barn som är åtta år eller äldre, genom att ”balansera” atlaskotan.

Jag och Expressens fotograf Robban Andersson besöker Atlaskotans cityklinik i Stockholm, belägen i exklusiva World trade center vid centralen i Stockholm.

Björn Jupiter, massör och så kallad atlasterapeut, tar emot. Det första besöket, då undersökningen sker, är gratis. Det är ett viktigt säljargument som framförs i annonser och på företagets hemsida. Och nästan alla som blir undersökta rekommenderas att köpa deras behandlingar.

Enligt Björn Jupiter har de flesta fel på atlaskotan.

– Det är väldigt vanligt att atlaskotan är förskjuten. Ungefär 95–99 procent av dem som kommer till mig har förskjuten atlaskota, säger han.

 

Många olika orsaker

Enligt företagets teori kan en förskjutning av atlaskotan ha många olika orsaker. Det kan ske vid förlossningen, i samband med fall, whiplashskada eller annan olycka. Det är alltså väldigt många svenskar, ja faktiskt nästan alla, som behöver behandling, om man ska tro på marknadsföringen.

Två olika och av varandra oberoende läkare har inte kunnat hitta något fel alls på min atlaskota.

Men Björn Jupiter säger efter en snabb koll att min atlaskota sitter fel. Den är förskjuten till vänster. Jag har alltså huvudet på fel ställe.

– Det är lite obalans där uppe. Det kan vara orsaken till dina besvär. Det är svårt att veta hur det kommer påverka dig om man gör en sån här behandling. Det kan vara andra saker som spelar in. Den är lite ur sitt läge och det kan man rätta till, säger han.

Jag frågar honom vad behandlingen kommer att ha för effekt.

– Det är lite svårt att veta hur du ska reagera, men det kan inte bli sämre, det kan bara bli bättre. Oftast släpper mycket av spänningar och sånt, säger han.

Efter mindre än en kvart är första besöket över. Då har jag bokat in en ny tid för att göra själva behandlingen. Den kostar 2 690 kronor, vilket förstås är en häftig summa för många. På sin hemsida erbjuder företaget att man kan få snabblån på kredit och dela upp betalningen. Jag får veta av Björn Jupiter att en hel del av Atlaskotans kunder får sina arbetsgivare att betala.

Vid andra besöket ska min atlaskota alltså flyttas rätt med hjälp av företagets speciella metod. Först får jag ligga på en brits med infravärme över ryggen för att värma upp musklerna. Det är behagligt, jag somnar nästan. Efter det använder Björn Jupiter två stavformade vibratorer – som påstås alstra så kallade atlantovibbar – för att massera musklerna i rygg och nacke. Det gör lite ont, som när man får hårdhänt massage. Efter det följer själva korrigeringen. Det är nu kotan ska flyttas.

Jag får sitta på en stol med huvudet vilande mot terapeutens mage. Han säger att han flyttar atlaskotan i rätt läge med hjälp av vibratorerna. Bara en behandling påstås räcka för att få kotan på dess ”naturliga plats”. Enligt företagets egen reklam blir de flesta helt besvärsfria eller mycket bättre redan inom en månad efter behandlingen.

– Dina symtom kommer att bli lindrigare eller du kan bli av med dem helt. På vissa behöver man bara göra en behandling, så räcker det resten av livet. Vi har få återbesök, säger Björn Jupiter.

Enligt hans mätningar står jag rakare efter behandlingen, vilket alltså ska vara en direkt effekt av att han har flyttat på min atlaskota. Själv känner jag ingen skillnad, förutom att jag är lite mör i musklerna som man kan vara efter en rejäl massage.

Atlasbehandlingen har tyvärr ingen långsiktig effekt alls. Jag är fortfarande öm och stel ibland. Det enda som verkligen hjälper mig är datapauser och styrketräning.

 

Litet stöd

När vi konfronterar Björn Jupiter en månad senare medger han att varken diagnos eller behandling har särskilt mycket vetenskapligt stöd.

– Det finns tyvärr inte så mycket forskning gjord, åtminstone inte i Sverige. Men vår erfarenhet är ju att behandlingen hjälper väldigt många, även om den inte hjälper alla.

Han tror att han undersöker patienterna annorlunda än läkarna, och att han därför hittar så många kotproblem.

– Jag arbetar utifrån den erfarenhet jag har. Men jag är inte här för att luras. Jag får inte extra betalt för att lura någon. I så fall är det firman som tjänar på det och inte jag som terapeut.

Företagets aggressiva marknadsföring vill han inte ta ansvar för, säger han.

– Jag är noga med att inte lova något. Jag påpekar att mycket annat kan ge samma symtom. Jag kan tyvärr inte svara på varför marknadsföringen är som den är. Och som sagt, vi lovar ingenting.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag