Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Huvudet är på fel ställe

Foto: Robban Andersson

Jag har lite ont i nacke och axlar ibland. Men det är inget fel på min nacke – det har två olika läkare konstaterat.

Men när jag går till atlasterapeuten Björn Jupiter på Atlaskotans cityklinik får jag veta att min atlaskota sitter snett – och jag har alltså huvudet på fel ställe.

Men kotflyttningen är ovetenskaplig. Tomas Timander, läkare och specialist på nacksmärtor, är kritisk.

– Det är sorgligt att man lockar in patienter med kroniska smärtor till en sån här behandling, för de är desperata.

Den som är sjuk, särskilt den som har smärtor, är beredd att testa precis allt och betala stora pengar i hopp om att bli bättre. Även om det inte finns några vetenskapliga belägg för metoden.

De senaste åren har flera företag lanserat affärsidén att de flyttar på, eller ”balanserar”, den översta kotan i ryggen, atlaskotan.

Atlantotec är ett av dem. Enligt företagets egen teori kan en förskjutning av atlaskotan orsaka en rad obalanser i kroppen och ge nästan alla olika symtom man kan tänka sig, bland annat nack­besvär, ryggproblem, huvudvärk, trötthet, magproblem, psykiska besvär med mera.

Företaget driver Atlas­kotan-kliniker på nio orter i landet. De hävdar att de behandlat över 7 000 svenskar, både vuxna och barn som är åtta år eller äldre, genom att ”balansera” atlaskotan.

Jag och Expressens fotograf Robban Andersson besöker Atlaskotans cityklinik i Stockholm, belägen i exklusiva World trade center vid centralen i Stockholm.

Björn Jupiter, massör och så kallad atlasterapeut, tar emot. Det första besöket, då undersökningen sker, är gratis. Det är ett viktigt säljargument som framförs i annonser och på företagets hemsida. Och nästan alla som blir undersökta rekommenderas att köpa deras behandlingar.

Enligt Björn Jupiter har de flesta fel på atlaskotan.

– Det är väldigt vanligt att atlaskotan är förskjuten. Ungefär 95–99 procent av dem som kommer till mig har förskjuten atlaskota, säger han.


Många olika orsaker

Enligt företagets teori kan en förskjutning av atlaskotan ha många olika orsaker. Det kan ske vid förlossningen, i samband med fall, whiplashskada eller annan olycka. Det är alltså väldigt många svenskar, ja faktiskt nästan alla, som behöver behandling, om man ska tro på marknadsföringen.

Två olika och av varandra oberoende läkare har inte kunnat hitta något fel alls på min atlaskota.

Men Björn Jupiter säger efter en snabb koll att min atlaskota sitter fel. Den är förskjuten till vänster. Jag har alltså huvudet på fel ställe.

– Det är lite obalans där uppe. Det kan vara orsaken till dina besvär. Det är svårt att veta hur det kommer påverka dig om man gör en sån här behandling. Det kan vara andra saker som spelar in. Den är lite ur sitt läge och det kan man rätta till, säger han.

Jag frågar honom vad behandlingen kommer att ha för effekt.

– Det är lite svårt att veta hur du ska reagera, men det kan inte bli sämre, det kan bara bli bättre. Oftast släpper mycket av spänningar och sånt, säger han.

Efter mindre än en kvart är första besöket över. Då har jag bokat in en ny tid för att göra själva behandlingen. Den kostar 2 690 kronor, vilket förstås är en häftig summa för många. På sin hemsida erbjuder företaget att man kan få snabblån på kredit och dela upp betalningen. Jag får veta av Björn Jupiter att en hel del av Atlaskotans kunder får sina arbetsgivare att betala.

Vid andra besöket ska min atlaskota alltså flyttas rätt med hjälp av företagets speciella metod. Först får jag ligga på en brits med infravärme över ryggen för att värma upp musklerna. Det är behagligt, jag somnar nästan. Efter det använder Björn Jupiter två stavformade vibratorer – som påstås alstra så kallade atlantovibbar – för att massera musklerna i rygg och nacke. Det gör lite ont, som när man får hårdhänt massage. Efter det följer själva korrigeringen. Det är nu kotan ska flyttas.

Jag får sitta på en stol med huvudet vilande mot terapeutens mage. Han säger att han flyttar atlaskotan i rätt läge med hjälp av vibratorerna. Bara en behandling påstås räcka för att få kotan på dess ”naturliga plats”. Enligt företagets egen reklam blir de flesta helt besvärsfria eller mycket bättre redan inom en månad efter behandlingen.

– Dina symtom kommer att bli lindrigare eller du kan bli av med dem helt. På vissa behöver man bara göra en behandling, så räcker det resten av livet. Vi har få återbesök, säger Björn Jupiter.

Enligt hans mätningar står jag rakare efter behandlingen, vilket alltså ska vara en direkt effekt av att han har flyttat på min atlaskota. Själv känner jag ingen skillnad, förutom att jag är lite mör i musklerna som man kan vara efter en rejäl massage.

Atlasbehandlingen har tyvärr ingen långsiktig effekt alls. Jag är fortfarande öm och stel ibland. Det enda som verkligen hjälper mig är datapauser och styrketräning.


Litet stöd

När vi konfronterar Björn Jupiter en månad senare medger han att varken diagnos eller behandling har särskilt mycket vetenskapligt stöd.

– Det finns tyvärr inte så mycket forskning gjord, åtminstone inte i Sverige. Men vår erfarenhet är ju att behandlingen hjälper väldigt många, även om den inte hjälper alla.

Han tror att han undersöker patienterna annorlunda än läkarna, och att han därför hittar så många kotproblem.

– Jag arbetar utifrån den erfarenhet jag har. Men jag är inte här för att luras. Jag får inte extra betalt för att lura någon. I så fall är det firman som tjänar på det och inte jag som terapeut.

Företagets aggressiva marknadsföring vill han inte ta ansvar för, säger han.

– Jag är noga med att inte lova något. Jag påpekar att mycket annat kan ge samma symtom. Jag kan tyvärr inte svara på varför marknadsföringen är som den är. Och som sagt, vi lovar ingenting.

FAKTA:

Leg. läkare: Du mår bra och är frisk

Legitimerade läkaren Elisabeth Wahlqvist, specialist inom allmänmedicin, undersöker mig grundligt i två timmar, testar lungor, hjärta, reflexer, syn och hörsel. Hon undersöker också så att det inte är något fel på min atlaskota. Läkarens ut­låtande: ”Du mår bra och är frisk.”

Atlasterapeuten: Förskjuten atlaskota

Min atlaskota sitter fel, säger Björn Jupiter, massör och så kallad atlasterapeut på Atlaskotan i Stockholm.

Behandling: 2 690 kronor

Balansering av atlaskotan. Sägs hjälpa mot huvudvärk, migrän, yrsel, balansproblem, svindel, tinnitus, whiplash, nackproblem, ryggbesvär, olika långa ben, värk i höfter, knän och fötter, cirkulationsproblem, matsmältningsproblem, sömnproblem, kronisk trötthet.

Alternativmedicin

Orsaken till att komplementära och alternativa behandlingar inte används inom vanlig sjukvård är att de inte är vetenskapligt belagda när det gäller effekt och säkerhet. Det finns inte studier, eller inte tillräckligt bra studier, som visar att de fungerar.

För viss alternativmedicinsk behandling har forskningen övertygande visat att den inte fungerar alls.

Alternativmedicinare är inte legitimerade, vilket läkare och sjuksköterskor är. Formella utbildningskrav saknas. Det innebär att vem som helst kan kalla sig för exempelvis "kvantmedicinare", "hälsocoach" eller "alternativmedicinsk terapeut" - utan någon utbildning alls. Titlarna är inte skyddade.

En del terapeuter har bara gått en helgkurs, om ens det. Andra har studerat i flera år.

Så säger lagen

PATIENTSÄKERHETSLAGEN

Enligt patientsäkerhetslagens femte kapitel får ingen utanför sjukvården, eller som inte är legitimerad, behandla följande sjukdomar: cancer och andra elakartade svulster, diabetes, epilepsi eller sjukliga tillstånd i samband med graviditet eller förlossning. Man får inte heller behandla allmänpliktiga smittsamma sjukdomar, ge bedövning eller prova ut kontaktlinser.

Däremot får man behandla alla andra sjukdomar och hälsobesvär.

Det är förbjudet för andra än personal inom sjukvården eller legitimerad personal att behandla barn under åtta år.

En person som inte är legitimerad och behandlar allvarligt sjuka eller barn under åtta år kan anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.

LÄNK http://www.ivo.se/

Det samma gäller för person som utger sig för att vara legitimerad sjukvårdspersonal, som läkare, psykolog eller sjuksköterska, men inte är det.

FALSK MARKNADSFÖRING

Man får inte marknadsföra sin verksamhet hur som helst. En näringsidkare får inte använda sig av felaktiga påståenden eller andra framställningar som är vilseledande. Exempelvis har ett företag fällts när det i reklamen hävdade att deras spikmatta behandlade depression, migrän, kol och artros. Falsk eller otillbörlig marknadsföring anmäls till Konsumentverket.

LÄNK: http://www.konsumentverket.se/Vagledning--kontakt/Gor-en-anmalan/Anmal-via-webben/

BEDRÄGERI

En del alternativmedicinare ägnar sig åt rena bedrägerier, vilket är brott enligt svensk lag. Ett exempel är naturläkaren från Borås som bland annat behandlade en cancersjuk kvinna med musselolja och vitkål och dömdes till 3,5 års fängelse. Misstanke om bedrägeri anmäls till polisen.

LÄNK: http://polisen.se/Utsatt-for-brott/Olika-typer-av-brott/Bedrageri/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.