Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Huthirebellerna i Sverige: ”Hoppas hitta slutlig lösning på kriget i Jemen”

Saelem Mohammed Noman Al-Mughalles utanför Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressen har tidigare rapporterat om att Sveriges utrikesminister Margot Wallström fick erbjudande om att hålla fredssamtal mellan de stridande parterna i Jemen redan 2016, men tackade nej.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Snart möter de shiamuslimska Huthirebellerna den Saudistödda Hadi-regimen på Johannesbergs slott utanför Norrtälje.

De historiska fredssamtalen börjar under torsdagen.

– Vi hoppas att vi nu ska hitta en slutlig lösning för kriget i Jemen, säger Saelem Mohammed Noman Al-Mughalles, representant för Huthidelegationen.

På tisdagskvällen anlände en delegation Huthirebeller till Arlanda utanför Stockholm, för att närvara vid FN-ledda fredssamtal om Jemen börjar under torsdagen.

Enligt internationella medier ska även representanter för den andra sidan i landets konflikt, den Saudistödda Hadi-regimen, ha rest mot Stockholm under onsdagen.

Huthidelegationen befinner sig just nu på Johannesbergs slott, mellan Arlanda och Norrtälje, där samtalen ska hållas under ledning av det särskilda FN-sändebudet Martin Griffiths.

Huthirebellerna uttalar sig

En av representanterna för Huthisidan kommenterar på onsdagen fredssamtalen i en intervju med Expressen:

– Vi vill ha fred, vi vill stoppa kriget och belägringen av Jemens förtryckta folk. Vi har en seriös vilja att komma överens och hitta lösningar för den jemenitiska krisen på alla sätt, säger Saelem Mohammed Noman Al-Mughalles.

Al-Mughalles är hoppfull inför de stundande fredssamtalen:

– Vi hoppas att vi ska hitta en slutlig lösning för kriget i Jemen här i Sverige. Vi har inga villkor men vill ha en rättvis fred och en verkställande myndighet för att styra landet och att alla parter ska vara överens.

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Senast i september havererade ett försök till fredssamtal i Genève mellan parterna, på grund av att Huthirebellerna aldrig dök upp.

I samband med de förestående samtalen har Saudiarabien nu garanterat rebellerna fri lejd till och från Sverige.

President i mer än 30 år

Jemens tidigare president Ali Abdullah Saleh mördades av Huthirebeller för nästan exakt ett år sedan.Foto: HANI MOHAMMED / AP

Kriget i Jemen har pågått sedan våren 2015 och hade sin upprinnelse i den arabiska våren 2011, då missnöjet växte mot landets president Ali Abdullah Saleh.

Saleh blev Jemens första president när Nord- och Sydjemen förenades 1990. Han hade då varit president för Nordjemen, det rikare av de två fattiga länderna, sedan 1978.

Efter massiva protester tvingades han 2012 bort och ersattes av President Abd Rabu Mansur Hadi, som fortfarande är den internationellt erkände ledaren av Jemen.

Hadi störtades och drevs i sin tur ut ur huvudstaden Sanaa av Huthierna 2014, varefter han sökte skydd i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.

Den internationellt erkände jemenitiske presidenten Hadi.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Världens största humanitära kris

Saudiarabien leder tillsammans med Förenade Arabemiraten den koalition som sedan 2015 drivit kriget mot de Iranstödda Huthirebellerna. 

Efter att Huthierna tvingade bort president Hadi började Saudiarabien i slutet av mars 2015 att flygbomba huvudstaden. Fler än 10 000 civila beräknas ha dödats till följd av bombningarna.

Situationen i Jemen beskrivs av FN som världens just nu största humanitära kris, där miljontals människor svälter. En viktig bidragande orsak till detta är den Saudiledda koalitionens blockader mot de Huthikontrollerade delarna av landet. 

Bombningar av Sanaas flygplats samt stridigheter om den strategiskt viktiga hamnstaden Hodeidah har kraftigt minskat inflödet av mat och medicin i landet.

– Förhandlingarna kommer att handla om vissa humanitära frågor så som krigsfångar. Samtidigt kommer vi att förhandla om ekonomi och frågan om att åter öppna Sanaas flygplats, säger Huthiernas Saelem Mohammed Noman Al-Mughalles.

Foto: HANI MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN

"Ser USA som partiska"

Sedan krigets början har USA givit ekonomiskt och materiellt understöd åt den Saudiledda koalitionen. Nyligen kom beskedet att det amerikanska överhuset Senaten kommer att rösta om huruvida stödet ska upphöra. 

Utvecklingen är en direkt följd av den diplomatiska kris mellan USA och Saudiarabien som utlöstes av mordet på exilsaudiern och journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul i början av oktober.

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Trumpadministrationen menar att stödet för Saudiarabien och landets kronprins och de facto ledare Mohammed bin Salman ska fortsätta.

– Med tanke på vad USA:s försvarsminister och utrikesminister har sagt i den amerikanska kongressen så ser vi USA som partiska när det kommer till kriget i Jemen, säger Saelem Mohammed Noman Al-Mughalles.

– Vi beklagar det och hoppas att Europa kommer att driva på och jobba för fred i Jemen och därigenom tvinga den arabiska koalitionen att stoppa aggressionen mot folket.

Wallström avböjer att kommentera

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressen har tidigare rapporterat om att Sveriges utrikesminister Margot Wallström fick erbjudande om att hålla fredssamtal mellan de stridande parterna i Jemen redan 2016, men tackade nej.

 

LÄS MER: Hemliga spelet bakom fredssamtalen i Sverige

 

Enligt uppgifter till Expressen spreds rykten om ett svenskt fredsinitiativ i Jemen redan i somras, flera månader innan nyheter om fredssamtalen i Sverige tillkännagavs av USA:s försvarsminister James Mattis.

Margot Wallström har via sin pressekreterare meddelat att hon i nuläget inte kan kommentera några uppgifter om fredssamtalen, med hänvisning till det känsliga politiska och diplomatiska läget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.