Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Huset röstade ja - USA undviker finansstupet

Foto: Jonathan Ernst

Representanthuset röstade i natt ja till förslaget för en lösning av USA:s budgetkris. Därmed undviks de värsta delarna av det så fruktade finansstupet.

- Tack vare rösterna från både demokrater och republikaner har vi lyckats undvika stupet, sa president Barack Obama strax efter att förslaget godkänts.

USA kan andas ut. Det fruktade finansstupet undviks.

Representanthuset röstade i natt ja till förslaget att höja skatterna för de som tjänar mest, förlänga arbetslöshetsersättningen och skjuta upp nedskärningarna i de offentliga utgifterna med två månader.

Kritiska republikaner

Med röstsiffrorna 257-167 gick förslaget, som arbetats fram och godkänts i senaten, igenom. Den dramatiska omröstningen följde efter en dag av tuffa samtal där det länge förmodades att stupet inte skulle kunna undvikas, eftersom många republikaner fortfarande var starkt kritiska. 85 republikaner, däribland talmannen John Boehner och Romneys vicepresidentkandidat Paul Ryan, röstade för förslaget.

Slipper höjd skatt

Strax efter omröstningen höll en lättad president Barack Obama ett kort tal. Presidenten tackade alla inblandade, framför allt vicepresidenten Joe Biden som arbetade fram förslaget med republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell.

- Genom det här kommer 98 procent av alla amerikaner och 97 procent av småföretagare slippa se sina inkomstskatter höjas, sa Obama.

- Alla har jobbat hårt för detta och jag uppskattar verkligen allas insats.

Men samtidigt påpekade han att det var en urvattnad lag som röstsats igenom och pekade på att stora utmaningar fortfarande ligger framför Washington.

- Det här är bara ett steg på vägen. Tyvärr fick vi inte stöd för det bredare och modigare avtal som jag försökte nå tillsammans med John Boehner, sa Obama.

- Vårt underskott är fortfarande för stort och vi investerar fortfarande för lite för att öka tillväxten.

Hot

Inom två månader kommer USA åter att nå sitt skuldtak och med hänvisning till debatten förra gången detta hände - förra året då beslutet om de automatiska skattehöjningar och budgetnedskärningar som nu undvikits togs - hotade presidenten republikanerna för att göra om samma sak som då.

- Jag kan förhandla om många saker, men jag kommer inte att ha en ny debatt med kongressen om vi ska eller inte ska betala de räkningar som vi redan samlat på oss. Den vägen kan vi inte gå igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.