Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Huset klarade sig från elden med 20 meter

20 meter från katastrof. Bilden visar hur terrängen runt omkring huset har totalförstörts i branden. Bara 20 meter före huset bytte branden riktning – och familjen Lindströms hem står kvar oskatt. Själva hade de redan flytt i sin båt ut på sjön.Foto: Jonas Lemberg
Lars Peder och Linda Lindström.Foto: Alexander Donka

Sörhörende. Branden har slukat människors hem.

Här är huset som lågorna vek undan för – och som står kvar.

– Vi är överlyckliga över att det klarat sig. Hoppet är ju det sista som överger oss, säger Lars Peder Lindström, 45.

På de små och smala grusvägarna mot Sörhörende har polisavspärrningarna blivit fler och det har blivit allt svårare att ta sig in på området. Längs med vägen står förkolnade tallar. Området är som ett månlandskap och rök puffar upp från den torra marken.

Branden har förstört mycket - och hade kunnat göra Lars Peder och Linda Lindström hemlösa. Men huset klarade sig från elden, som var precis runt knuten. På marken syns att elden slingrat sig fram och bara 20 meter från huset vek den åt sidan.

Men ovissheten om huset klarat sig eller inte har varit enorm.

Fick ett samtal: Åk nu

I måndags var Lars Peder Lindström, 41, hemma i den gula trävillan tillsammans med Linda Lindström, 45, dagbarnsvårdare och dottern Ann-Louise Lindström, 25, butiksbiträde och hennes sambo Mattias Krook, 23, butiksbiträde.

Strax innan lunchtid såg de hur de höga lågorna närmade sig huset allt mer.

- Plötsligt ringde grannarna och sa att vi var tvungna att dra. Vi flydde med båten över sjön, vi vågade inte ta de smala bilvägarna utifall vi skulle bli instängda av lågorna, säger Lars Peder Lindström.

Stannade in i det sista

- Vi var kanske lite dumma som stannade så länge men vi ville kyla ned huset. Men när vi väl drog kände man paniken, ändå var man tvungen att vara skärpt så att vi skulle klara oss.

Under flykten blev vågorna allt större i takt med att vinden hårdnade. På andra sidan sjön blev familjen upplockade av Lindas pappa. Med sig hade de fotografier och tavlor utifall att huset skulle brinna upp.

- Vi tog med oss personliga saker som betyder mycket för oss, säger Lars Peder Lindström.

Därefter gick färden vidare mot Lars Peder Lindströms syster i Sala. Där har de bott sedan i måndags.

"Det var en sådan lättnad"

- Det var en sådan lättnad efter att vi pratat med grannen och fick höra att huset klarat sig. Då var det svårt att hålla tillbaka. Vi har byggt huset själva och lagt ned så mycket tid och arbete. Det är en sådan fruktansvärd lättnad, säger Lars Peder Lindström.

I onsdags var han själv på den brandhärjade platsen för att se det osannolika - att huset klarat sig, samtidigt som i sort sett allt i närheten var nedbrunnet. Trots att familjen hade tur med huset som klarade sig förlorade de 50 hektar skog värda stora belopp.

- Det var 45- till 50-årig skog. Det skulle ha vuxit i 30 år till, man har skött och förvaltat. Det känns bistert, men det är egentligen skit samma, det är bara pengar. Huset har klarat sig. Förut hade vi fina tallar runt huset, men vi har fortfarande fin utsikt ned mot sjön och skogen kommer att ändra sig med tiden, säger Lars Peder Lindström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.