Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Husbyungdomar redo för halvmara

Gruppen samlad inför ett träningspass, med ett par månader kvar till Stockholms halvmarathon.
Foto: Haben Salomon/Hmp
Examensdags för grabbarna och tjejerna i Husby Marathon Programme 2010 - i dag springer de Stockholms halvmara. Det är slutpunkten på ett drygt halvår av löpträning, föredrag och arbete med hemlösa.
- Vi vill lära ungdomarna hur man sätter upp utmanande mål och hur man når dessa, säger David Lillo, en av personerna bakom HMP.
Husby Marathon Programme startades 2009 av psykologen Vandad Assadi, juristerna David Lillo och Babak Behdjou samt civilingenjören Johan Danielsson - barndomskompisar från Kista, Husby och Akalla i nordvästra Stockholm.

"Vill bidra till förändring"

- Husby i synnerhet har präglats av hög ungdomsarbetslöshet och vi ville bidra till förändring och förbättring. Ambitionen är att utvidga ungdomarnas sociala nätverk och vara en hjälpande hand på deras väg ut i arbetslivet eller till högskolestudier. Vi valde att använda långdistanslöpning som redskap eftersom det finns många likheter mellan ett maratonlopp och mer vardagliga prövningar. Det krävs ihärdigt och disciplinerat arbete för att lyckas, långsiktig planering och att inte ha för bråttom, säger David Lillo.
Inför förra årets HMP samlade man ett tjugotal ungdomar som fick träna löpning i grupp två gånger i veckan, arbeta på daghärbärget Ny Gemenskap en gång i veckan och lyssna till föredrag med spännande människor. 

"Finaste ögonblicket"

I år har exempelvis unge entreprenören Charlie Hansson talat med ungdomarna och förra året stod bland andra Anders Gärderud, som 1976 tog ett klassiskt OS-guld på 3 000 meter hinder i Montreal, på talarlistan.
- Anders Gärderud tyckte att det var väldigt roligt att vi hade startat upp löpning i förorten eftersom det finns många här med bakgrund från världens ledande långdistansnationer, säger David Lillo.
Så hur gick det för HMP 2009? Strålande. Alla ungdomar som ställde sig på startlinjen i Stockholms halvmarathon gick i mål.
- Det var ett av de finaste ögonblicken i mitt liv, att se dem ta sig runt hela banan. De visade prov på en vinnarinställning och vilja som kommer att vara värdefull även utanför löpningen.

Lämnade välbetalt jobb

På lördagseftermiddagen är det alltså dags för ytterligare nästan 40 tjejer och killar i HMP 2010 att försöka göra om bedriften.
Själv valde David Lillo att lämna ett välbetalt jobb som affärsjurist på eftertraktade advokatbyrån Linklaters för att jobba heltid med Husby Marathon Programme.
- Det här är mycket mer givande än att sitta i kostym framför datorn hela dagarna. Att få möjlighet att utveckla ungdomarnas potential och ge stöd och vägledning är oerhört berikande, säger han.
Avknoppningen Kistaloppet, en mil genom förorterna längs med Järvafältet, har premiär lördagen 18 september. Det blir artistuppträdanden från bland andra Adam Tensta och Lazee, feststämning – och röstning.
- Vi har dragit igång kampanjen Spring & rösta. Syftet är att engagera och informera ungdomar om valet 19 september, dagen efter loppet. Genom att arrangera politikerdebatter och ha informationsmontrar i området hoppas vi att medvetenheten ska öka bland unga och förstagångsväljare. Under Kistaloppet kommer det att finnas möjlighet att förtidsrösta vid målgång och på en av banans flera scener varvas hiphop-uppträdanden med korta politikertal. I fokus är frågan vad politikerna vill göra för att förbättra förutsättningarna i Stockholms förorter.

1 000 löpare

Sista anmälningsdagen är 15 september och man kan även anmäla sig på plats. Omkring 1 000 löpare - hittills - är med och springer bland annat genom Kista galleria, med lördagsflanörer och shoppingsugna som åskådare. Bansträckningen är gjord av SM-guldmedaljören John Laselle, även han barndomsvän från Kista.
Bland övriga löpsugna finns kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M), affärsmannen Douglas Roos, känd från ”Draknästet” i SVT, ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M) samt lokala politiker från ett flertal partier i båda blocken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.