Gruppen samlad inför ett träningspass, med ett par månader kvar till Stockholms halvmarathon. Foto: Haben Salomon/Hmp
Gruppen samlad inför ett träningspass, med ett par månader kvar till Stockholms halvmarathon. Foto: Haben Salomon/Hmp

Husbyungdomar redo för halvmara

Publicerad
Uppdaterad
Examensdags för grabbarna och tjejerna i Husby Marathon Programme 2010 - i dag springer de Stockholms halvmara. Det är slutpunkten på ett drygt halvår av löpträning, föredrag och arbete med hemlösa.
- Vi vill lära ungdomarna hur man sätter upp utmanande mål och hur man når dessa, säger David Lillo, en av personerna bakom HMP.
Husby Marathon Programme startades 2009 av psykologen Vandad Assadi, juristerna David Lillo och Babak Behdjou samt civilingenjören Johan Danielsson - barndomskompisar från Kista, Husby och Akalla i nordvästra Stockholm.

"Vill bidra till förändring"

- Husby i synnerhet har präglats av hög ungdomsarbetslöshet och vi ville bidra till förändring och förbättring. Ambitionen är att utvidga ungdomarnas sociala nätverk och vara en hjälpande hand på deras väg ut i arbetslivet eller till högskolestudier. Vi valde att använda långdistanslöpning som redskap eftersom det finns många likheter mellan ett maratonlopp och mer vardagliga prövningar. Det krävs ihärdigt och disciplinerat arbete för att lyckas, långsiktig planering och att inte ha för bråttom, säger David Lillo.
Inför förra årets HMP samlade man ett tjugotal ungdomar som fick träna löpning i grupp två gånger i veckan, arbeta på daghärbärget Ny Gemenskap en gång i veckan och lyssna till föredrag med spännande människor. 

"Finaste ögonblicket"

I år har exempelvis unge entreprenören Charlie Hansson talat med ungdomarna och förra året stod bland andra Anders Gärderud, som 1976 tog ett klassiskt OS-guld på 3 000 meter hinder i Montreal, på talarlistan.
- Anders Gärderud tyckte att det var väldigt roligt att vi hade startat upp löpning i förorten eftersom det finns många här med bakgrund från världens ledande långdistansnationer, säger David Lillo.
Så hur gick det för HMP 2009? Strålande. Alla ungdomar som ställde sig på startlinjen i Stockholms halvmarathon gick i mål.
- Det var ett av de finaste ögonblicken i mitt liv, att se dem ta sig runt hela banan. De visade prov på en vinnarinställning och vilja som kommer att vara värdefull även utanför löpningen.

Lämnade välbetalt jobb

På lördagseftermiddagen är det alltså dags för ytterligare nästan 40 tjejer och killar i HMP 2010 att försöka göra om bedriften.
Själv valde David Lillo att lämna ett välbetalt jobb som affärsjurist på eftertraktade advokatbyrån Linklaters för att jobba heltid med Husby Marathon Programme.
- Det här är mycket mer givande än att sitta i kostym framför datorn hela dagarna. Att få möjlighet att utveckla ungdomarnas potential och ge stöd och vägledning är oerhört berikande, säger han.
Avknoppningen Kistaloppet, en mil genom förorterna längs med Järvafältet, har premiär lördagen 18 september. Det blir artistuppträdanden från bland andra Adam Tensta och Lazee, feststämning – och röstning.
- Vi har dragit igång kampanjen Spring & rösta. Syftet är att engagera och informera ungdomar om valet 19 september, dagen efter loppet. Genom att arrangera politikerdebatter och ha informationsmontrar i området hoppas vi att medvetenheten ska öka bland unga och förstagångsväljare. Under Kistaloppet kommer det att finnas möjlighet att förtidsrösta vid målgång och på en av banans flera scener varvas hiphop-uppträdanden med korta politikertal. I fokus är frågan vad politikerna vill göra för att förbättra förutsättningarna i Stockholms förorter.

1 000 löpare

Sista anmälningsdagen är 15 september och man kan även anmäla sig på plats. Omkring 1 000 löpare - hittills - är med och springer bland annat genom Kista galleria, med lördagsflanörer och shoppingsugna som åskådare. Bansträckningen är gjord av SM-guldmedaljören John Laselle, även han barndomsvän från Kista.
Bland övriga löpsugna finns kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M), affärsmannen Douglas Roos, känd från ”Draknästet” i SVT, ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M) samt lokala politiker från ett flertal partier i båda blocken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag