Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Husbybor rasar i sociala medier

Husbybornas budskap i sociala medier var tydligt i morse:

De är besvikna och upprörda över polisens agerande.

"I #Husby nu med mina bröder. Det som händer här är overkligt i dagens Sverige. Man släpper hundar på barn och kvinnor. Jag skäms...", skriver Brommapojkarna-spelaren Bojan Djordjic på sin Twitter.

Flera upprörda boende i Husby i västra Stockholm har under natten delat bilder och tankar kring upploppen i Husby på Instagram. Bland annat lade organisationen Megafonen upp en bild av poliser i hjälmar som står med polishundar på gatan:

"Husby är belägrat av polisen. Vi vill ha rättvisa, de svarar med batonger och hundar. De säger "gå hem". Det är vårat hem. Och vi går ingenstans medan adrenalinfyllda poliser hetsar, förolämpar och misshandlar folket i orten! #husby #polisvåld #rättvisa".

"Alldeles för många poliser är rasister"

En kvinna tog till hårdare ord än så för att beskriva polisens agerande under nattens upplopp:

"Välkommen till Sverige där fascism är en gammal trend som kommer tillbaka, där vi har europeisk guldmedalj i segregation och där alldeles för många poliser är rasister".

En man lade upp flera kollage med bilder av nattens händelser i Husby och skrev kort och gott: "Husby brinner".

"Enligt vissa källor slår polisen vanligt folk"

Även på Twitter var reaktionerna starka. Brommapojkarna-spelaren Bojan Djordjic var en av de som uttryckte sina reaktioner på Twitter. Även Henok Goitom, AIK, twittrade om händelserna:

"VM Guld i all ära men just nu sker andra saker. Enligt vissa källor slår polisen vanligt folk och skickar hundar på de i Husby just nu".

Goitom diskuterade händelserna öppet på Twitter med andra som var engagerade i upploppen och skrev sent inatt: "Jag blir ledsen för d arbete människorna lägger ner i vårt område för ett bättre samhälle för våra barn ska komma i skymundan tack vare idag".

Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström, som själv bor inte långt från området, var bekymrad över läget i morse.

Vittnen menar att polisen har använt sig av övervåld. Vad säger du om det?

- Då uppmanar vi dem att göra en anmälan till polisen.

Det finns också vittnen som säger att dödsskjutningen av polisen i måndags ska vara en orsak - hur ser ni på det?

- Jag vet inte vad orsaken är. Oavsett orsak är det lika allvarligt när ungdomar bränner ned bilar och gör denna skadegörelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.