Handlarna i Husby har fått nog av kriminaliteten i området. Foto: Roger VikströmHandlarna i Husby har fått nog av kriminaliteten i området. Foto: Roger Vikström
Handlarna i Husby har fått nog av kriminaliteten i området. Foto: Roger Vikström
"Jag känner att man har gett bort en del av Stockholm till kriminella", säger han. Foto: Christoffer Hjalmarsson"Jag känner att man har gett bort en del av Stockholm till kriminella", säger han. Foto: Christoffer Hjalmarsson
"Jag känner att man har gett bort en del av Stockholm till kriminella", säger han.  Foto: Christoffer Hjalmarsson

Husby centrum stängs
i protest mot våldsvåg

Publicerad

Inbrott, skadegörelse, rån, dödsskjutningar.

Allt fler talar om ett Järva i förfall.

Nu har handlarna i Husby centrum fått nog – och håller alla butiker stängda i morgon eftermiddag i protest mot kriminaliteten.

– Jag känner att man har gett bort en del av Stockholm till kriminella, säger Salam Kurda, ordförande i Husby företagarförening, som själv drabbades av inbrott i måndags morse.

Salam Kurda, 60, har drivit livsmedelbutik i 30 år i Husby, norr om Stockholm. I måndags morse var hans butik uppbruten och sönderslagen. Tjuvar hade kört rakt in i butiken och sedan tömt hans kassaskåp.

– Det tog en och en halv timme för polisen att komma, säger han och blir tyst.

"Polisen och politikerna ska skämmas"

Som ordförande i Husby företagarförening med cirka 25 medlemsföretag har han varnat polis, politiker och Svenska bostäder, som äger Husby centrum, för hur kriminaliteten eskalerat de senaste åren.

– Vi har länge pratat om att det här måste ändras. Det är tröttsamt. Det som har hänt är så stort att man lämnar ett samhälle till kriminella som kan röra sig hur de vill. Samhället har inte skydd för oss.

I morgon håller handlarna i Husby centrum stängt mellan klockan 13 och 18 som en protest mot den senaste tidens rån och inbrott.

– Polisen och politikerna ska skämmas. Vi vill ha fler poliser. Det här är inget prioriterat område. Det är skamligt. Vad gör de? Vad är det som händer? säger Salam Kurda.

Ett av de mest utsatta områdena

Järvaområdet – med Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Kista, Husby, Akalla och en del av gamla Spånga – är ett av de mest utsatta områdena i Stockholms län. I en polisrapport beskrivs hur områdenas arbetslöshet, etniska segregation, stigmatisering och trångboddhet ligger bortom polisens kontroll och hur ungdomsgrupper med utländsk bakgrund känner sig marginaliserade.

Området stod i fjol för 40 procent av det dödliga våldet i Stockholm, enligt SVT, och för 10 procent av det dödliga våldet i Sverige, enligt Mitt i Stockholm. Sedan i fjol har närmare 20 mord inträffat som kan kopplas till Järva. Antingen har de begåtts i området eller så har gärningsmän eller offer koppling dit.

– Så mycket resurser vi har i området nu har vi aldrig haft förut. Man kan tycka att vi borde ha gjort mer förut men det här har inte ändrats över en natt. Det har skett över tid och till slut har man kommit till en punkt när man insett att det är väldigt, väldigt allvarligt, sa Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva, nyligen till Expressen.

Moderaterna vill ha fler insatser

Efter oroligheterna vill Moderaterna i Stockholm stad snabba på ett nytt polishus i Rinkeby, underlätta för kameraövervakning, inrätta jourdomstolar i området, anställa lokala ordningsvakter och få fler poliser som är fredade från andra arbetsuppgifter.

– Vi saknar en tydlig politisk röst från Stockholm gentemot regeringen att utöka säkerhetsinsatserna. Lag och ordning måste gälla för alla oavsett bostadsadress. Vi behöver snabbare lagföring av unga förövare, insatser som bryter den öppna droghandeln varje dag och kameraövervakning, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Centerpartiets Annie Lööf reagerar också starkt.

– Centerpartiet har föreslagit miljardbelopp till fler poliser, skärpta straff och särskilda satsningar på de särskilt utsatta områdena. Regeringen behöver ta tag i detta omfattande problem i dessa utsatta områden och tillsätta en kriskommission som samlar kommunerna, polisen och regeringen, säger hon på Instagram.

Majoriteten satsar 19 miljoner extra

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad har lovat 19 miljoner kronor extra till Järvaområdet. Nio miljoner går till den sociala insatsgruppen för unga vuxna som vill hoppa av sin kriminella bana och tio miljoner till en öppenvårdsenhet för unga som riskerar drogberoende eller kriminalitet.

– Självklart ska polisen få alla resurser som finns. Många av Moderaternas förslag är enbart statliga frågor. Det som kommunen kan göra är att utveckla förebyggande insatser för ungdomar så att de inte hamnar i kriminalitet och drogberoende. När det väl händer ska vi finnas där som ett stöd, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag