Corona på Hurtigruten: 377 personer i karantän

Totalt rör det sig om 177 passagerare och 160 besättningsmän som försatts i karantän efter att totalt fyra besättningsmän bekräftats smittade
377 passagerare har försatts i karantän efter en resa med Hurtigruten i Nordnorge.
Foto: HURTIGRUTEN / HURTIGRUTEN
Test för antikroppar mot covid-19.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACA / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACA

Ytterligare 29 personer ur besättningen på Hurtigrutens MS ”Roald Amundsen” har bekräftats smittade med corona, rapporterar norska medier.

Efter resan, som avslutades i fredags, ska totalt 377 personer i karantän efter turen med lyxkryssaren.

På fredagen bekräftades fyra besättningsmän vara smittade.

– Utbrottet upptäcktes på fredagen då fyra anställda som kände sig dåliga blev testade. Alla fyra har testats positivt, sa Anne Marit Bjørnflaten, presstalesperson på Hurtigruten, till Dagbladet

Totalt rör det sig om 177 passagerare och 160 besättningsmän på fartyget MS ”Roald Amundsen” som nu ska sättas i karantän. 60 av dem isoleras i Tromsö, skriver NRK.

Under lördagen kom besked om att ytterligare 29 personer i besättningen har bekräftats positiva, rapporterar Dagbladet. Resten av besättningen ska ha testat negativt.

Enligt uppgifter till tidningen så fick Hurtigruten besked redan på onsdagen att en passagerare som åkte med fartyget 17–24 juli var bekräftat smittad – redan på onsdagen. 

Först isolerade för annan sjukdom

De fyra första ur besättningen som bekräftades smittade isolerades ombord på båten för flera dagar sedan. Då på grund av en annan sjukdom. När fartyget ankom till Tromsö, blev de rutinmässigt testade för covid-19. 

– Vi ställer alla medel till förfogande till Hurtigruten när det gäller testning, smittspårning och så vidare, förklarar Gunnar Wilhelmsen, kommunordförande i Tromsö, till Verdens Gang.

Överläkare: ”Besättningen i karantän”

Utöver personalen har också de 177 passagerarna, som befann sig ombord, kontaktats.

– Vi har satt besättningen i karantän ombord på båten. Vi har också i samband med nationala myndigheter för infektionskontroll, beslutat att informera alla passagerare som varit ombord på fartyget, att de också måste sättas i karantän, säger Kathrine Kristoffersen.

Det är ännu oklart om några resenärer smittats.

Moderna ska testa sin vaccinkandidat på 30 000 människor i USA

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.