Hurtigruten pudlar efter smittoresan: ”Ledsna”

Ytterligare 29 personer ur besättningen på Hurtigrutens MS ”Roald Amundsen” har bekräftats smittade med corona, rapporterar norska medier.
377 passagerare har försatts i karantän efter en resa med Hurtigruten i Nordnorge.
Foto: HURTIGRUTEN / HURTIGRUTEN
Test för antikroppar mot covid-19. Arkivbild.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACA / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACA

Efter att Hurtigruten under fredagen bekräftade att man drabbats av flera fall av covid-19 har stark kritik mot hur rederiet har hanterat situationen uppstått.

Nu ber vd:n för Hurtigruten Group om ursäkt. 

– Vi är väldigt ledsna över den situation som har uppstått, säger vd:n Daniel Skjeldam till Verdens Gang

Under fredagen kom beskedet att totalt 377 personer försatts i karantän efter ett coronautbrott ombord på MS ”Roald Amundsen”, där totalt fyra besättningsmän bekräftats smittade. 

Under lördagen uppdaterades siffran till total 33 smittofall av covid-19 ombord på fartyget. Enligt norska Dagbladet så fick Hurtigruten redan i onsdags reda på att passagerare som åkte med dem mellan 17 och 24 juli varit smittade. 

Men enligt tidningen så lät Hurtigruten informationen passera utan åtgärd – fram tills i går, fredag, när beslut fattades om att smittspåra och sätta 377 personer i karantän. 

Hurtigrutens vd Daniel Skjeldam säger att han är ledsen över det som hänt.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Då hade redan många av resenärerna lämnat fartyget och gått i land. 

– Man kan naturligtvis se tillbaka på det och säga att vi kunde ha gjort saker annorlunda. Vi var inte medvetna om infektion eller symtom när vi tog gästerna från fartyget på fredagen i Tromsö, säger Skjeldam till VG.

”Inte medvetna om om infektion ombord”

Uppgifterna om att Hurtigruten redan på onsdagen blivit varse om smitta ombord på fartyget bekräftades av kommunchefsläkaren i Hadsel, Ingebjørn Bleidvin till VG

Först på fredagen, två dagar efter att de fått uppgifter om smitta ombord, meddelade Hurtigruten att de börjat smittspåra. Då hade fyra nya smittofall ombord på MS ”Roald Amundsen” redan bekräftats.  

- När vi fattade beslutet att utföra landstigningen var vi inte medvetna om infektion ombord. Så fort det blev känt att det fanns en infektion kontaktade vi gästerna som varit där, säger han. 

Bolaget ska testa sitt coronavaccin på 30 000 människor i USA

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.