Hur påverkas valrörelsen av den ekonomiska krisen?

Filippa Rogvall, Viktor Barth-Kron, Helena Gissén och Tomas Nordenskiöld gör Politikrummet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

En ekonomisk kris hopar sig över valrörelsens Sverige. Men vilka blir de politiska effekterna av det rådande läget?

Hör senaste avsnittet av Expressens podd Politikrummet.

Viktor Barth-Kron och Tomas Nordenskiöld har samlats vid mikrofonerna för veckans avsnitt av Politikrummet, Expressens podd om svensk inrikespolitik.

Och sommarledigheten i politiken får vänta.

- Ja, det blev ju ingen budget förra veckan, kanske får vi en den här. Vi får se, säger Tomas i avsnittet.

Därefter väntar politikerveckan i Almedalen och efter det en tids ledighet innan valrörelsen drar i gång på allvar. Och även om opinionsmätningarna visar goda siffror för Socialdemokraterna finns det en hel del huvudbry för regeringen på grund av, bland annat, en skenande inflation, en bostadsmarknad som ser ut att göra en tvärnit och en elprischock mitt i sommaren. 

- Men att det inte går bättre för oppositionen i mätningarna är väl ett tecken på att väljarna inte tror att någon annan kan lösa det här bättre, säger Tomas.

Valkartan är ändå svårtydd inför september.

- En bred ekonomisk smäll står för dörren som är svår för alla att komma undan, säger Viktor men påpekar att just den politiska effekten av krisen är svår att förutse.

Hela diskussionen om läget i valrörelsen hör du i avsnittet som heter ”S-pessimism och liberal klasskamp”. Politikrummet finns överallt där poddar vanligtvis publiceras, men du kan även lyssna via den inbäddade spelaren här i artikeln.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.