Tio frågor och svar om apkoppor

Expressens Amina Manzoor svarade på läsarnas frågor om apkoppor.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Premium: Regeringen har klassat apkoppor som allmänfarlig sjukdom. 

Men vad är det egentligen för sjukdom? Och hur oroliga bör vi vara? 

Expressens Amina Manzoor svarade på läsarnas frågor – läs svaren här nedan. 

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

1. Vad ska man göra om man tror att man smittats? 

Om man tror att man har apkoppor, och har något av de symtom som kopplas till sjukdomen (feber, svullna lymfkörtlar och hudutslag) samt har varit i områden i Afrika där sjukdomen sprids eller haft kontakt med någon som har misstänkta apkoppor, då bör man kontakta vården som kan göra en bedömning.

2. Är det en farlig sjukdom? 

För somliga kan apkoppor vara en farlig sjukdom, den har ändå en dödlighet på några procent. Farligare för små barn och personer med nedsatt immunförsvar. Det finns två olika varianter, den som nu upptäckts på flera ställen i världen är mindre allvarlig, men hade en dödlighet på 3.3 procent i ett utbrott i Nigeria.

Vanliga symtom är feber, ont i kroppen, svullna lymfkörtlar. Och sen får man ofta hudutslag, små koppor på huden. Det är ju en mycket ovanlig sjukdom generellt, och det finns många andra sjukdomar som kan ge hudutslag. 

3. Finns det risk att man blir sjuk under lång tid? 

Jag har inte läst något om långtidssymtom från just apkoppsviruset, men virussjukdomar kan ibland ge långtidssymtom eller kvarvarande trötthet tex. 

4. Hur orolig bör man vara? 

Jag kan förstå att det känns lite läskigt, men det här är inget nytt virus och det finns i nuläget inget som säger att det här viruset skulle spridas ute i samhället så som coronaviruset gör. Det finns vaccin, och viruset smittar inte särskilt lätt. Det man vet i nuläget är att viruset bara smittar när man har symtom, och när hudutslagen läker är man inte smittsam längre. Men det kommer säkert att komma ny kunskap nu. Men jag tycker inte att du ska vara orolig, däremot är det bra att myndigheter och WHO har koll på detta och försöker ta reda på var fallen kommer från.

5. Varför blixtinkallar WHO till krismöte? 

WHO kallar till möte eftersom det här en ovanlig sjukdom där de flesta fall som upptäcks utanför Afrika har koppling till resor i dessa områden. Men nu har man upptäckt flera fall där de inte har rest i områdena eller varit i kontakt med någon som varit där. Då behöver man kolla om viruset sprids under radarn i samhället eller om det är någon annan koppling som man inte har hittat än.

6. Finns det någon likhet med hiv? 

Paniken och skuldbeläggandet kanske? Det här är inget nytt virus, vad man vet idag så är det inte främst sexuellt överförbart och det kan vara en slump att det spridits mellan män som har sex med män. Jag tycker att det vi kan lära oss från hiv/aids är att ta det lugnt, inte stigmatisera och inte få panik. 

7. Finns det vaccin nu? 

Nej, det finns vaccin men det ges främst till riskkontakter har jag förstått att Storbritannien gör. Men vi har än så länge bara ett fall i Sverige och det här är också ett virus som inte sprids så lätt. Så vi är en bra bit ifrån allmän vaccinering mot apkoppor.

8. Är detta nästa epidemi? 

Det är väldigt svårt att svara på. Det är väldigt ovanligt med fall, och de flesta brukar ha tydlig resekoppling till delar av Afrika där viruset sprids. Men man har inte hittat någon uppenbar sådan koppling i flera av fallen och därför tar WHO och myndigheterna detta på allvar. Det finns också vaccin, och det är inte heller ett nytt virus. Så det finns möjlighet att begränsa spridningen, till exempel med ringvaccination där nära kontakter till smittade vaccineras. På så sätt skulle man kunna begränsa utbrottet. Forskare och myndigheter världen över säger ändå att risken för allmänheten är låg. 

9. Är det en slump att det sker så kort efter corona? 

Det kan vara en slump, eller så kan det bero på att vi har en ökad uppmärksamhet på virusinfektioner just nu. Det kan också vara så att immuniteten i en del andra sjukdomar minskat under pandemin och somliga inte utsatts för normala virus, då kan det bli en ganska snabb spridning - så som vi såg med RS-viruset i höstas. Men hur det ligger till här vet vi ännu inte, det är som sagt tidigt och det kanske klarnar lite de närmsta dagarna nu när folkhälsomyndigheter världen har koll på detta.

10. Varför är det vanligare bland bi- och homosexuella män? 

Man vet faktiskt inte, det kan vara en slump att det nu spridits mellan en del män som har sex med män. Det finns också andra fall. Man håller på och undersöker detta.

Expressens medicinreporter Amina Manzoor efter svenska fallet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Sambon får 2,3 miljoner om jag dör – jag riskerar att bli utan arv

Premium: ”Han får miljoner om jag dör först” • Experten: ”Nonchalant”

Rådet till Riksbanken: Fortsätt höja räntan

Premium: Börsprofilerna: Så bör man agera framåt

SÖK I LISTAN: Bästa och sämsta äldreboendet i din kommun

Premium: SÖK BLAND 2 700 BOENDEN: • Allt fler äldre är missnöjda