Hur låg lön ska ungdomarna jobba för, Annie Lööf?

i heta stolen. Karl-Johan Karlsson intervjuar ­Centerledaren Annie Lööf.Foto: OLLE SPORRONG
Foto: Olle Sporrong

Annie Lööf öppnar upp för att behovspröva barnbidraget.

I Expressens stora partiledarutfrågning förklarar hon varför momsen på maten borde läggas på först i kassan och varför skatterna på bensin och alkohol borde synas på kvittot.

- Jag kan tycka att det kan vara intressant att titta på om vi verkligen inte ska inkomstpröva barnbidraget, säger Lööf.

Du vill sänka trösklarna till arbetsmarknaden för unga på flera sätt, bland annat genom att införa "avstampsjobb" med lägre ingångslön under det första året. Hur låg lön ska ungdomarna jobba för?

- Vi måste våga vända på alla stenar så att unga människor får en rad i cv:t och en lön. Då måste vi titta på utbildningssystemet och se över arbets­rätten. Det är inte meningen att unga människor ska kickas ut först, man måste gå på kompetens. Den andra delen handlar om avstampsjobb, där man under den första tiden har möjlighet att komma in, få ett jobb och en lite lägre lön för att sedan kunna bygga sin lönekarriär.

I den amerikanska juristtidningen ­Legally Yours hyllade du 2008 Margret Thatcher och sade: "Jag försöker ta efter henne". I "Agenda" förra året sade du att det gäller bara hennes ledaregenskaper, inte hennes politik. Men i nästa andetag förklarade du att du föredrar helt andra ledaregenskaper än Thatchers. Vågar du inte längre stå för att du gillar Margret Thatcher?

- Jo, jag gillar Margret Thatcher, det har jag alltid gjort, och jag kommer fortsätta lyfta fram henne. Hon banade väg för många andra kvinnor att ta ledarroller. Hon var den första kvinnliga premiärministern och blev faktiskt omvald i tre val.

På din blogg skrev du i oktober 2008 om Nato att du "personligen tycker vi bör gå med". Du har också motionerat om medlemskap. Men på er hemsida skriver ni "Därför vill vi inte att Sverige ska gå med i Nato". Vad är det som gäller?

- Det är givetvis Centerpartiets åsikt som gäller. Men Centerpartiet har öppnat upp för att utreda olika former av försvarssamarbeten. Jag har i många frågor en personlig åsikt, men som partiord­förande är det min uppgift att framföra vad medlemmarna fattar beslut om.

På er hemsida skriver ni att vi inte kan införa platt skatt, eftersom det skulle kräva att staten beslutar om de kommunala skatterna. Men det argumentet stoppade inte dig från att skriva flera motioner om att införa platt skatt. Har du en annan åsikt än partiets?

- Centerpartiet vill se en plattare skatt. Vi vill successivt platta till skatteskalan genom att sänka den statliga inkomstskatten. Jag tycker det är positivt att Centerpartiet vågar vara den starka rösten för att arbetslinjen ska gälla även för höginkomsttagare och medelinkomsttagare.

Du har föreslagit i en motion att SVT och SR ska säljas till privata intressen. Men i ett yttrande från partistyrelsen på stämman slår man fast att public service ska bibehållas. Vill du inte privatisera public service längre?

- Centerpartiet vill inte privatisera public service och som partiordförande står jag bakom det.

Samma sak med marknadshyror. Det har du föreslagit i en motion, men partiet vill inte gå lika långt. "Centerpartiet vill inte ha marknadshyror", står det på hemsidan.

- Här har regeringen genomfört mer marknadsanpassade hyror, vilket är ett led i att få i gång rörligheten, både i Stockholm och runtom i Sverige, för att få mer tillgång till bostäder, men också vettiga hyror. Det är helt orimligt att hyran är lika hög ute i Rinkeby som inne i Stockholm.

Medlemskap i Nato, platt skatt, public service och marknadshyror. Det är inga små frågor. Vad säger du till de väljare som röstade på dig för att de gillade din ståndpunkt i de här frågorna? Nu när du sitter i regeringen driver du ju inte de frågorna lägre.

- Jag har varit känd för att driva på i idédebatten, att ta några steg och våga utmana i vissa frågor. Det kommer jag att fortsätta göra. Men som parti­ordförande vore det konstigt om jag skulle driva en personlig agenda.

Men kan de här väljarna förvänta sig att du kommer utmana partiet om till exempel platt skatt, Nato eller public service?

- Jag tror alla vet att jag har en tydlig liberal kompass, att jag vill öka människors frihet och egenmakt och minska ­statens inflytande, att jag vill ha en offensiv miljöpolitik och ett fritt näringsliv. Där kommer jag vara en tydlig och offensiv kraft. Men som partiledare är det också väldigt viktigt att inte köra ett solospel.

Du driver en linje att folk ska spara mer och vill införa ett grundavdrag för ­sparande. Är det vettigt att uppmana folk att sitta på sina pengar i stället för att använda dem, med tanke på den lågkonjunktur som råder?

- Ja, det är det. Om man jämför med andra länder så har vi allra minst pengar på banken. 30 procent av svenskarna har mindre än 10 000 spänn i sparat kapital. Det skapar oro när glasögonen går sönder och bilen pajar.

Du är Sveriges bäst betalda politiker. Med statsråds­arvode och ersättning som partiledare får du totalt 151 666 kronor i månaden. Det är mer än vad Reinfeldt tjänar. Sparar du själv något varje månad?

- Ja, det gör jag.

Hur mycket?

- Dels betalar jag av kraftigt på min bostadsrätt och sedan sparar jag givetvis också till min pension.

Ok, du pensionssparar och betalar på bostadsrätten, men du lägger inte undan några pengar?

- Jo, det gör jag också.

Det var Centerns idé att restaurang­momsen skulle sänkas. Enligt en undersökning som DN gjort är det bara en av sju restauranger i de svenska storstäderna som har sänkt sina priser. "Det är naturligtvis ett beklagligt resultat", säger Eva Östling Ollén, vd på Sveriges Hotell- och restaurangföretagare. Håller du med?

- Ja, verkligen, jag är noga med att sätta press på branschen, som själv sagt att det här ska skapa fler jobb. Vi har nu gett några myndigheter i uppdrag att på kort och lång sikt följa både pris­utveckling och jobbutveckling. Här vill jag se resultat.

Anser du att barnbidraget ska behovsprövas?

- Centerpartiet är väldigt tydliga med att barnbidraget som det ser ut i dag ska fortsätta i den formen.

Varför behöver någon som har en miljard på banken ett bidrag för sina barn?

- Jag kan förstå den diskussionen. Centerpartiet gick ju faktiskt ut och testade den här frågan för två år sedan och det väckte närmast en revolution runtom i landet.

Men hur försvarar du principen?

- Jag kan tycka att det kan vara intressant att titta på om vi verk­ligen inte ska inkomstpröva barn­bidraget, men det är ingen prioriterad fråga för oss.

Så rent principiellt tycker du det är rimligt att behovspröva barnbidraget?

- Jag kan hålla med om principen att det kan vara stötande att någon som har flera miljoner på banken får kvittera ut ett barnbidrag som är lika stort som den som knappt får det att gå ihop. Jag kan öppna upp och titta på den här frågan, men i dagsläget ser jag inget behov.

Du har motionerat om att synliggöra momsen, genom att den läggs på i kassan.

- Ja, det tycker jag är jättespännande. Likadant att synliggöra arbetsgivar­avgifter på lönebeskedet. Ju mer trans­parant det blir, desto större diskussion kan man få om skatterna i samhället.

Så i affären ska man få ett påslag i kassan?

- Så fungerar det i England och USA, där det läggs på en skatt på priset när man betalar. Det kan givetvis skapa irritation, eftersom det inte överensstämmer med prislappen, men det är en rolig idé för att synliggöra de skatter vi har, att få en ­diskussion kring om det är rimligt att Sverige fortfarande ska vara bland de länder i världen som har högst skattetryck.

Om du provocerar fram det du vill, att folk tycker det är för hög moms och för höga arbetsgivaravgifter, då blir ju nästa steg att de kommer till dig och ber dig sänka dem.

- Ja, precis, och som Centerledare kommer jag vara offensiv i regeringen för att sänka de skatter som behövs. Jag kommer inte ducka i sådana debatter.

Skulle man inte kunna dra det ännu längre, att när man tankar ser man bensinskatten på kvittot och när man är på Systembolaget så ser man hur mycket man betalar i alkoholskatt på ölen och vinet?

- Absolut!

Så det här kan du tänka dig att driva?

- Ja, jag personligen har tyckt det här väldigt länge och det är inget som jag kommer att sticka under stol med.

Annie Lööf - fotbollsmålvakt

Ålder: 28.

Familj: Maken Carl-Johan.

Bor: I Värnamo och Stockholm.

Bakgrund: Är jurist. Var vice ordförande i Cuf. I riksdagen sedan 2006, C-ledare och närings­minister sedan 2011.

Kuriosa: Har varit fotbollsmålvakt i IFK Värnamos damlag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.