Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Hur kan ni lämna barnen ensamma?"

Emma Lindberg reagerade starkt vid ett besök på ett lekland. Där märkte hon att två barn hade lämnats ensamma. Foto: Privat
"Vid halv sex på kvällen så går vi därifrån och då har inte mamman kommit dit och hämtat barnen än", säger Emma Lindberg. Foto: Ann Jonasson

"Ja, det är lite ofattbart... Jag är förälder själv och jag förstår faktiskt inte", säger Dani Elias, vd på leklandet Lek och Bus i Stockholm.

Foto: Don Bayley / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

"Hur kan föräldrar lämna sina barn ensamma på lekland?"

Det undrar småbarnsmamman Emma Lindberg.

I förra veckan såg hon två barn som lämnades ensamma på ett lekland norr om Stockholm.

– Det skär så hårt i mitt mammahjärta, säger hon.

I förra veckan befann sig småbarnsmamman Emma Lindberg, 34, på leklandet Lek och Bus i Upplands Väsby norr om Stockholm.

En varm sommardag är det relativt få barn på leklandet men det var två av barnen som fångade Emma Lindbergs uppmärksamhet.

– Jag var där med min treårige son och satt fikade lite, medan min man tog hand om vår son, då det kom fram en pojke som var 7-8 år och sa ”hej, får jag 15 kronor?” berättar Emma Lindberg.

Barnen befann sig helt ensamma på leklandet. Obs, bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Ann Jonasson

Sedan pekade pojken mot bollhavet.

– "För hon är hungrig”, sa pojken då. Då ser jag en flicka, säger Emma Lindberg, som sa till pojken att det är bättre om han frågar sina föräldrar.

– ”Var är dom?” frågade jag. ”Mamma är och handlar”, sa pojken då. Och jag tyckte att det lät jättekonstigt.

Händer även på helgdagar

Emma Lindberg frågade de anställda om de visste var barnens föräldrar befann sig.

Emma blev kontaktad av pojken. Foto: Privat

– "Du, jag tror att hon har stuckit", svarade hon då. Man såg att det var långtifrån uppskattat hos personalen. Jag fick fram att barnen hade varit ensamma i cirka två timmar. Mamman hade följt med dem och givetvis betalat inträde, men sedan har hon gått och shoppat antar jag.

När Emma Lindberg och hennes familj lämnade leklandet var barnen kvar. Och fortfarande ensamma.

– Vid halv sex på kvällen så går vi därifrån och då har inte mamman kommit dit och hämtat barnen än, säger Emma Lindberg.

Hur reagerar man som förälder i ett sådant läge?

– Det skär så hårt i mitt mammahjärta. Det är helt galet. Jag har en treåring och en bebis i magen och det gör så ont i mig, för det är så fruktansvärt långt från något som jag själv skulle göra, säger Emma Lindberg, och berättar att personalen verkade tycka att situationen var jobbig.

– Hon sa att det händer titt som tätt, och att ofta så är det ännu yngre barn som lämnas. Som dessutom lämnas på lördagar då det är hundratals barn där som leker.

Blev tillsagd av personalen

Dani Elias är vd på Lek & Bus Stockholm och säger att man har vissa rutiner och regler när det gäller föräldrarnas närvaro på leklandet. En regel är bland annat att barnen måste ha minst en ansvarig med sig på leklandet.

Det finns dessutom särskilda riktlinjer för lekland hos Konsumentverket.

"Se till att tydligt informera om vilka regler som finns på leklandet. Du bör försäkra dig om att medföljande vuxen får information och förstår att de har ansvar för sitt barn under besöket", skriver Konsumentverket på sin hemsida.

Om ett lekland faktiskt erbjuder barnpassning så ligger hela ansvaret hos leklandet, skriver Konsumentverket vidare. Men barnpassning är inget som Lek och Bus erbjuder.

Leklandet hade sagt åt mamman att hon inte fick lämna barnen. Foto: Don Bayley / GETTY IMAGES

– De ansvariga föräldrarna säger till att de kanske ska gå ut en stund och sedan kommer tillbaka igen. Det kanske handlar om en minut för att gå till parkeringen och byta parkeringsskiva eller sådant, säger han, och fortsätter:

– Men i det här fallet så hade kvinnan sagt att hon ska till parkeringen. Personalen sa åt henne att man inte får lämna sina barn, och upprepade det flera gånger, men hon sa att hon skulle komma tillbaka. Personalen förlitade sig på föräldern, för det naturliga är väl att man inte lämnar sina barn.

"Det är lite ofattbart"

Enligt Konsumentverket måste lekland ha tydliga regler för situationer där barn lämnas ensamma av sina föräldrar.

En av rutinerna på Lek och Bus är att tillkalla väktare, samt eventuellt upprätta en polisanmälan, om föräldrar lämnar sina barn under en längre tid.

Finns det en uppfattning bland föräldrar om att ni är en typ av barnpassare?

– Ja, jag tror att man har i bakhuvudet att det här är som ett dagis. Men även på dagis säger man ju till, att ”nu går jag”, och då vet de att ansvaret överförs till fröknarna. Och de tror nog att det är något åt det hållet även hos oss, säger Dani Elias.

Dani Elias reagerar starkt på att det kan gå till så här.

– Ja, det är lite ofattbart… Jag är förälder själv och jag förstår faktiskt inte. Man hamnar i en situation där man inte förstår hur folk kan göra på det viset. Det blir en märklig situation, säger han.

Lek och Bus lyckades till slut nå barnens mamma via telefon och situationen löste sig.

Emma Lindberg säger att hon lider med de två barnen så här i efterhand.

– Jag kände mig dum efteråt när jag förstod allt, hur det låg till, för det låg så långt från något jag skulle göra. Hade jag vetat så hade jag nog tagit med barnen och gett dem något att äta.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!