Hur har klimatarbetet påverkats av pandemin?

Se Martin Kinnunen (SD) och Lorentz Tovatt (MP) debattera.
Martin Kinnunen, SD.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lorentz Tovatt, MP.
Foto: OLLE SPORRONG

Klimatkrisen har hamnat i skuggan av pandemin.

Kan regeringens ekonomiska återstartspaket bli början på något nytt?

– Mitt i allt elände ger det oss en möjlighet att bygga samhället till det bättre, säger Lorentz Tovatt (MP) i Expressens digitala event ”Fem dagar om framtiden”.

På fredagen möttes Lorentz Tovatt och Martin Kinnunen, klimatpolitiska talespersoner för MP respektive SD, i en debatt om pandemins konsekvenser. Kinnunen anser att vi måste bli bättre rustade för kris i framtiden.

– Vi har inte varit förberedda. Och det måste bli tydligare vem som har ansvaret. Regeringen har gömt sig bakom myndigheterna, säger SD-ledamoten.

– Jag tycker att det är positivt att man lyssnar på experterna, svarar Lorentz Tovatt.

De enas om att det fortfarande är för tidigt att utvärdera Sveriges strategi.

– Vi har haft lite tur om man ser till de mest negativa scenarierna, och det får vi vara glada för. Men vi har en sämre ekonomisk utveckling än våra nordiska grannländer och vi har fler dödsfall, säger Kinnunen.

– Dödsfallen är ganska låga i Sverige nu och andra länder får en andra våg, så det återstår att se i slutändan, säger Tovatt.

”Vi har Miljöpartiet att skylla”

Coronapandemin har inneburit att det politiska fokuset skiftat från miljö- och klimatfrågorna till frågor som arbetslöshet, ekonomi och sjukvård. Samtidigt har virusspridningen lett till att utsläppen har minskat.

– Det är ganska dramatiska utsläppsminskningar både i Sverige och globalt. Mitt i allt elände ger det oss en möjlighet att bygga samhället till det bättre. När de ekonomiska hjulen ska rulla igen gäller det att satsa smart. Fler ska ha möjlighet att köpa elbil eller ta tåg, och fler företag måste ha tillgång till gröna krediter för att ställa om finanssektorn, säger MP-ledamoten.

Kinnunen anser att risken för elbrist i framtiden hotar omställningen mot eldrivet.

– Elektrifieringen är en jätteutmaning och här har vi mycket Miljöpartiet att skylla. Vi har en förtida avveckling av kärnkraften och subventioner av vind och sol som skapar en obalans. Att vi har ett överskott vissa tider spelar ingen roll, vi behöver leveranssäker el.

Se Fredagens program som gästas av bland andra Martin Kinnunen (SD), Lorentz Tovatt (MP) Ulf Kristersson (M) och Lottie Knutson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.