"MISSVISANDE". Innehållet i Wikileaks-dokumenten avslöjades i SVT:s "Dokument inifrån" i går kväll. "I reportaget blandar man ihop traditionellt underrättelsearbete med helt andra frågor och då blir det missvisande", säger justitieminister Beatrice Ask om avslöjandet. Foto: Olle Sporrong
"MISSVISANDE". Innehållet i Wikileaks-dokumenten avslöjades i SVT:s "Dokument inifrån" i går kväll. "I reportaget blandar man ihop traditionellt underrättelsearbete med helt andra frågor och då blir det missvisande", säger justitieminister Beatrice Ask om avslöjandet. Foto: Olle Sporrong

"Hur amerikanerna uttrycker sig kan inte jag stå för"

Publicerad
Uppdaterad
Sverige lämnar information om svenskar till USA utan att riksdagen får veta. Wikileaks-dokument visar att USA ville ha ett formellt avtal för att kartlägga terrorister.
Nu pekas Anna-Carin Svensson vid justitiedepartementet ut för att ha avrått amerikanerna från att blanda in riksdagen.
- Vem som ville eller inte ville dra det för riksdagen får amerikanerna stå för, säger Anna Carin Svensson.
Det informella samarbetet mellan Sverige och USA för att kartlägga misstänkta terrorister beskrivs som kraftfullt och brett enligt rapporten som internetsajten Wikileaks läckt.
Vid ett möte 2008 mellan representanter från FBI, amerikanska utrikesdepartementet och svenska regeringsföreträdare ville amerikanerna att Sverige skulle sluta ett formellt avtal som reglerade samarbetet. Enligt Wikileaks-rapporterna har man från svensk sida varit positiv till informella kontakter för att underlätta amerikanernas kartläggning av misstänkta terrorister.

Ville inte blanda in riksdagen

Ämnesrådet Anna-Carin Svensson ska ha rekommenderat de amerikanska representanterna att undvika ett avtal, eftersom det skulle behöva dras inför riksdagen. Enligt hennes uppfattning kunde offentlig uppmärksamhet äventyra de existerande informella kanalerna för informationsutbyte som redan fanns mellan länderna.

"Amerikanernas tolkning"

Anna-Carin Svensson. Till Expressen säger nu Anna-Carin Svensson:
- Hur amerikanerna uttrycker sig kan inte jag stå för. Jag har inte uttryckt det, det kanske är deras tolkning och deras idé om vad de vill se för någonting.
Vad har du sagt som gett dem den idén?
- Det kan vara hur vi förklarade vad som krävs för att gå till riksdagen, det kan vara deras tolkningar av FRA-debatten och den väldigt ifrågasättande ställning som rörde allt samarbete med USA som fanns vid den tiden, säger Anna-Carin Svensson.
Hon säger att mötet med representanterna från USA:s regering enbart handlade om ett formellt utbyte av information för så kallad terrorist-screening med Sverige:
- Som vi förstod handlade det om utbyte av information av kända och misstänkta terrorister, man kan väl kalla det en kartläggning, men inte någon av kartläggning av vanliga svenskar.

Ask: Regeringen ovetande

Det var i SVT:s program "Dokument inifrån" som innehållet i rapporterna avslöjades på söndagskvällen. Justitieminister Beatrice Ask säger så här om inslaget:
- I reportaget blandar man dels ihop traditionellt underrättelsearbete med helt andra frågor och då blir det missvisande. Regeringen har inte känt till den övervakning som skett intill amerikanska ambassaden som antyds i programmet. Jag tycker heller inte att det är märkligt att tjänstemän har förberedande diskussioner med utländska representanter innan det kommer till politisk nivå. Mötet som tas upp i rapporterna handlar om att amerikanerna i samband med att vi har avtal om visumsfrihet till USA, skulle vilja bygga upp ett annat system, men det avvisades. Sammantaget målar programmet upp en väldigt missvisande bild.
Johan Brånstad, chef på "Dokument inifrån" säger att justitieministern försöker blanda ihop korten.
- Jag tycker att hon i stället borde förklara vad det är för samarbete man har med amerikanerna där man lämnar ut uppgifter som varken riksdagen eller svenska folket får veta om, säger han.
"Dokument inifrån" tar upp ytterligare telegram som skickats från den amerikanska ambassaden i Stockholm till USA där den känsligaste frågan i kontakterna mellan länderna behandlas. Enligt dokumenten har amerikanerna gjort flera framstötar sedan 2004 för att Sverige ska ta emot fångar från Guantánamo-lägret. Men i januari 2009 gör Fredrik Reinfeldts pressekreterare ett officiellt uttalande om att det inte har kommit in någon formell ansökan från USA om att få skicka fångar till Sverige.

Billström tuff - utåt

Utåt sett håller Tobias Billström en mycket tuff linje och argumenterar i riksdagen starkt mot att Sverige ska hjälpa USA. Men i kontakten med ambassaden förklarar Billström enligt ambassadrapporterna senare att Sverige är starkt positivt till den generella hållning den amerikanska regeringen har vad gäller fångar, och att om Sverige kan vara till hjälp så vill landet vara det.
- Det här är en sida av saken, min uppfattning är att jag inte sagt något annat till amerikanska ambassaden än vad jag sagt till merdierna eller till riksdagen, säger Tobias Billström till SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag